Kanada bevándorlási célpontként egyre kedveltebb. A világ minden tájáról költöznek Kanadába bevándorlók, hogy ott tartózkodási és munkavállalási engedélyt szerezve éljenek és dolgozzanak. Egyáltalán nem egyszerű Kanadába költözni és az állampolgárság megszerzése sem rövid vagy akadálymentes, de mindenképpen megéri. Ennek oka az, hogy Kanadában megfizetik azt, akinek a munkájára szükség van, az életminőség magas és egyáltalán jó dolog Kanadában élni. Az észak-amerikai országnak ráadásul évi 3-400ezer bevándorlóra van szüksége ahhoz, hogy fentarthassa a jelenlegi fejlődési ütemet, hely tehát van. Most 2022-ben kiegészítem ezt a cikket pár fontos új fejleménnyel és ismerettel. Örömmel közölhetem, hogy Kanada egyre több embert enged be és egyre kevesebbet követel, jelentősen enyhültek a bevándorlási szabályok. Például, lassan már a francia tudás is elég lesz.

Utazás Kanadába

2016 novemberétől magyar állampolgárok is csak előzetes beutazási engedély bitokában utazhatnak Kanadába. Az engedélyt elektronikus úton, az interneten kell igényelni, ára hét (7) kanadai dollár, a neve hivatalos rövidítése: eTA és ide kattintva megtalálsz róla minden információt, mert gyorsan megírtam, amikor bevezették.

Kanada Bevándorlás: Milyen lehetőségek vannak?

Szakértők szerint a kanadai bevándorlási rendszer az egyszerűbbek közé tartozik. A lényegesebb megoldásokról külön posztokat írok majd és belinkelem ehhez az íráshoz. De addig is röviden a legfontosabb kanadai bevándorlási lehetőségek:

Joshua Slayen kanadai ügyvéd szerint kilenc módja van annak, hogy valaki Kanadába költözhessen, de a Kanadai bevándorlási Hivatal honlapja szerint programból van vagy hatvanféle. Ezekről később, most nézzük az alaplehetőségeket!

Családi megoldás (szülők, házasság)

Ehhez nem árt ha valakinek a szülei kanadaiak, de legalábbis az egyik. A jelentkezőnek szüksége lesz egy hivatalos igazolásra és persze a szülei vagy szülője anyakönyvi kivonatára is. Házasság vagy egy évnyi bejegyzett együttélés is elég, ha a pár egyik tagja kanadai állampolgár vagy kanadai állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezik. Ez vonatkozik egynemű párokra is. Ilyenkor azért nem árt felkészülni az ellenőrzésre, mármint a hatóságnak mint mindenhol, joga van arra, hogy ellenőrizze a kapcsolat valódiságát. Update: az Express Entry programban is több pontot jelent, ha a bevándorló testvére kanadai állampolgár vagy állandó tartózkodási engedélye van!

Kanadai munkavállalási engedély megszerzése

Ez az általános és leggyakoribb módja annak, hogy valaki bevándoroljon Kanadába, majd idővel megszerezze az állandó tartózkodási engedélyt. Munkavállalási engedélyt többféle képpen lehet szerezni Kanadában, legtöbbször a munkavállaló az állásajánlat birtokában elkezdheti a letelepedési eljárást, viszont a munkáltató segítségére (szponzorációjára) is szükség lesz.

Írtam egy gyakorlati útmutatót arról, hogyan tudod megtalálni a hivatalos listán, hogy a foglalkozásod vagy végzettséged hiányszakma-e Kanadában.

Kanadai Tartományi Programok Magasan Képzett Szakembereknek (Provincial Programs for Skilled Workers)

Ez a programok közül a legkedveltebb. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy az egyes kanadai tartományok kérhetnek kanadai állandó tartózkodási engedélyt azoknak a magasan képzett szakembereknek, akikre szükségük van.Ez is pontrendszer alapján működik. Pontokat lehet szerezni angol tudással, munkahelyi tapasztalattal, tanulmányokkkal és adaptációs képességgel, tehát hogy mennyire lesz vajon szükség az ő tudására. Azt nem annyira reklámozzák, de az életkor is elég sokat számít, minél fiatalabb, annál több pont, házastársnál is. Erre a lehetőségre akkor is érdemes alapozni, ha például az Express Entry-t választja valaki, mert kelleni fognak a tartományi programok pluszpontjai.

Befektetési letelepedési program

Ez lehet residency by investment, tehát tulajdonképpen a letelepedési engedély megvásárlása, illetve szó szerint üzlet áttelepítése is. A befektetési letelepedési program is egyértelmű, de az összeg és a befektetés lehetséges tárgya tartományonként eltér.

Melyik a legolcsóbb kanadai befektetési letelepedési program?

Ha egy megfelelő kanadai üzleti angyal befektető támogatja a projektedet, akkor már 75,000 Kanadából származó kanadai dollár is elég. Kockázati tőkebefektetők esetén a legalacsonyabb összeg 200,000 CAD.

Ha elég pénzed van arra, hogy ne start-upot indíts és a befektetőid helyett a saját pénzed forgasd, akkor például a híres Quebec Immigrant Investor Programban a részvétel “mindössze” 800,000 kanadai dollárnyi befektetésbe fog kerülni. Pályázni csak akkor lehet, ha van egyébként legalább 1,6 millió kanadai dollárnak megfelelő vagyonod, biztos ami biztos. A befektetést csak akkor fogadják el, ha a kormány által kijelölt projektet támogatsz, viszont különféle garanciákat vállalnak a befektetésedért. Más kanadai tartományok eltérő feltételekkel írják ki a befektetőknek a különféle befektetési programokat.

Diákvizummal Kanadába

Nincs is olyan ország, amelyik ne látna szívesen a diákokat, pláne ha kifizetik a tanulás árát.

A magyar turista Kanadában

Valami azt súgja, hogy a Kanadába bevándorolt magyarok tekintélyes része turistaként érkezik, fényképezőgéppel a nyakban, aztán átmegy munkavállalóba (hirtelen és véletlenül).

A kanadai Express Entry rendszer

Az Express Entry a világ egyik legjobb bevándorlási programjának a neve. Egyre népszerűbb és egyre könnyebb az Express Entryn keresztül bevándorolni Kanadába, itt mindent megtalálsz róla.

Ha valaki Kanadába vágyik, akkor először ezt fogja megtalálni és nem véletlenül. A jelentkezők életkoruk, végzettségük, nyelvtudásuk és egyéb szempontok szerint pontokat kapnak. A pontok alapján évente sokszor kiválasztják azokat, akik megütik a mércét és azok rövid úton állandó tartózkodási engedélyt kapnak. Klasszikus félreértés, hogy az Express Entry jelentkezéshez ügyvéd kell. Nem kell, de ha nem megy, akkor bármelyik kanadai ügyvéd örömmel vág meg 1000-3000 dollárra. Persze nem szabad könnyelműsködni, kíváncsiságból kitöltöttem a ponthatározót és nem mentem át. Majd ugyanezt a pofonegyszerű dolgot ismét elkövettük egy kanadai ügyvéddel és kiderült, hogy miért nem, meg mi kell hozzá az én esetemben(munkaajánlat), mert sajnos elmúltam 35 éves.

Közben jóval könnyebb lett az Express Entry, itt vannak a legújabb fejlemények. Egyre több szakma képviselőire van szükség.

Kanadai állampolgárság megszerzése

Ahhoz, hogy valaki alapesetben kérvényezhesse a kanadai állampolgárságot és ezzel juharleveles útlevélhez jusson, hat évet kell állandó tartózkodási engedéllyel az országban tölteni. Ráadásul évi 183 napnál többet, összesen tehát 1460 napnál többet. És ehhez jön ugye még az állandó tartózkodási engedély megszerzéséhez szükséges idő. Van még egy érdekes feltétel, legalább négy évig kanadai adófizetőnek kell lenni vagy hat évig részben.

Köszönöm, hogy eddig elolvastad és akkor szeretném megkérdezni, hogy mi érdekel Kanadáról? Sokat fogok most írni erről a gyönyörű és gazdag országról, de olyan dolgokról, amik téged érdekelnek, mert nem akarok eladni semmit. Tehát vagy írj nekem vagy csak kommentelj ide a cikk alá!

Itt van a hivatalos és egyetlen tiszta forrás, amelyet mindenképpen tanulmányozz kérlek szépen: Kanada Bevándorlási és Állampolgársági HONLAPJA!

Update: hosszú évek után találtam olyan bevándorlási céget Kanadában, akikkel hajlandó vagyok együtt dolgozni, mert tudom, hogy az olvasóimnak segíteni fognak, kitűnő szaktudással. Ha Kanadába akarsz költözni, akkor vagy kérj információt a kommentek között vagy írj kérlek az info@tucanoprod.com címre és én továbbítom a hivatalos, bejegyzett és minden engedéllyel rendelkező kanadai bevándorlási tanácsadóhoz, aki magyarul is tud válaszolni.

További cikkek kanadai bevándorlásról és beutazásról:

Kanadai beutazási engedély (eTA) Gyakorlati útmutató: eTA menete és ára

Kanadai bevándorlás: Express Entry részletes gyakorlati útmutató

Copyright by Bence Zákonyi – Kanadai bevándorlás 2022 – Tucanoprod.com