A Paraguay Tartózkodási Engedély megszerzése a legolcsóbb és legegyszerűbb adóhatékony kivándorlási megoldás, az ügymenet hatékony és gyors. A paraguayi bevándorlási törvény 2022 október 18-tól megváltozott. A letelepedők először két évre ideiglenes tartózkodási engedély kapnak, majd ezután igényelhetik az állandó tartózkodási engedélyt. Az ügymenet gyorsabb és egyszerűbb lett, azonban két év után vagy újabb két évre meg lehet hosszabbítani az ideiglenes tartózkodást vagy igényelni lehet az állandó tartózkodási engedélyt, de mindenképpen személyes jelenlétre van szükség.

Az ideiglenes tartózkodási engedély birtokosai ugyanígy jogosultak személyi igazolványra és adószámra, mint korábban. A paraguayi adózási szabályozások nem változtak és ugyanúgy vonatkoznak minden tartózkodási engedély birtokosára, mint eddig.

Tartalom:

 1. Paraguay Ideiglenes Letelepedési Engedély megszerzésének költsége
 2. Személyes jelenlét Paraguayban a bevándorlási folyamat
  során
 3. Paraguayi letelepedés előnyei
 4. Gyakorlati lépések

Paraguayi Letelepedési Engedély megszerzésének költsége

Főpályázó:
Ügyvédi és ügynökségi díj: 3350 USD-tól
Adók és illetékek: szerepelnek a fenti ajánlatban.
A paraguayi ideiglenes tartózkodási engedély igénylésekor nem kell igazolni, hogy a kérelmező rendelkezik a túlélésre elég pénzzel vagy felsőoktatásban szerzett diplomával. Egyszerűen nyilatkozni kell erről. Azonban két vagy négy év múlva az álllandó tartózkodási engedély igénylésekor már szükség van vagy a diploma bemutatására vagy körülbelül 5000 amerikai dollár bankba helyezésére, amíg az idegenrendészeti eljárás tart. Az úgynevezett “depozit” összege mindig a paraguayi minimálbér két éves összege. De erre az első eljárásban nincs szükség, csak nyilatkozni arról, hogy a kérelmező mit akar csinálni Paraguayban.

Családtagok:
Ügyvédi és ügynökségi díj: 2500 USD-tól/fő

Az új, módosített bevándorlási törvény (2022) biztosítja a családegyesítés jogát.

Ki szerezheti meg a tartózkodási engedélyt Paraguayban?

Tiszta erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkeznie kell a pályázónak, egyéb megkötés, nemzetiségre vagy állampolgárságra vonatkozó tiltás nincs. Paraguay nyitott ország, amely örömmel látja a képzett szakembereket és a befektetőket.  Magyar állampolgárok vízum nélkül léphetnek be Paraguayba és telepedhetnek le. Paraguay Állandó Tartózkodási Engedély

A Paraguayi Tartózkodási Engedély megszerzéséhez szükséges iratok

1. Útlevél
2. Erkölcsi bizonyítvány
3. Születési anyakönyvi kivonat
4. Házassági anyakönyvi kivonat vagy a válást igazoló okirat
5. Orvosi igazolás (Paraguayban készül)
6. Letelepedési igazolás (Paraguayban állitják ki)
7. Hivatalos eskü letételét igazoló okirat (Paraguayban állitják ki)
8. A Nemzeti Rendőrség ellenőrzési igazolása (Paraguayban állítják ki)

9. Nyilatkozat a jelentkező szakmájáról, tevékenyégéről vagy egyetemi diplomájáról (Paraguayban állítják ki)

A Paraguayban kiállított dokumentumok kivételével az összes irat eredeti példányát Apostille pecséttel kell ellátni, majd hivatalos fordítóval lefordíttatni. Amennyiben az igénylő országa nem tagja az Apostille egyezménynek, akkor a hitelesítést a legközelebbi paraguayi nagykövetségen vagy konzulátuson is el lehet végeztetni. Mivel ez az ismertető magyarul van, ezért fontos tudni, hogy Magyarország tagja a hágai Apostille egyezmények, ezért ezt Magyarországon kell beszerezni, de magyar nagykövetségek hitelesítései is elfogadottak (mármint hivatalosan, mert a valóságban vagy minden szempontból a törvény pontos szövegének megfelelő dokumentumokkal érkezik vagy nagyon nehéz lesz bármit is megoldani. Apostille a legjobb és legegyszerűbb hitelesítés). Mi természetesen segítünk ügyfeleinknek, hogy a megfelelő iratcsomaggal érkezzenek meg.

A Paraguay Ideiglenes és később az Állandó Tartózkodási Engedély megszerzésének ideje

A paraguayi letelepedéshez szükséges idegenrendészeti eljárás ideje legfeljebb 90 nap a Bevándorlási Igazgatóság számára az ideiglenes engedély kiadásához. A törvény egyértelmű, azonban a jelentkezők magas száma miatt a hivatalok mindig késében vannak. A Paraguayi Állandó Tartózkodási Engedély kiadása pontosan ugyanennyi időbe kerül, a két éves ideiglenes tartózkodás után.

Személyes jelenlét Paraguayban a bevándorlási folyamat során

A pályázónak kétszer kell személyesen Paraguayban megjelenni a bevándorlási folyamat két szakasza (tartózkodási engedély + személyi igazolvány) során. A jelentkezés 3Paraguay bevándorlás -5 munkanapot vesz igénybe az első alkalommal (ujjlenyomat, orvosi vizsgálat, eskü, stb). Azonban a gyakorlati tapasztalatunk az, hogy a teljes biztonság miatt, jobb tíz munkanappal számolni. Mi szinte teljesen bizonyosan gyorsabbak leszünk, de jobb biztosra menni. Az állandó tartózkodási engedély megszerzése után a “rezidensnek” további hat hónap ideje van arra, hogy megszerezze a személyi igazolványt. A személyi igazolvány igényléséhez szükséges idő legfeljebb két nap. Ezek után az állandó tartózkodási engedély további személyes jelenlét nélkül is megtartható. Azonban az tartózkodási engedély tulajdonosának három évente legalább egyszer meg kell jelennie Paraguayban pár napra. Ez a szabály nem változott, azonban az ideiglenes tartózkodási engedély birtokosának mindenképpen meg kell jelennie személyesen Paraguayban az engedély meghosszabbítására vagy az állandó tartózkodási engedély megszerzésére. Azonban minél többet tartózkodik a letelepedett az országban, annál nagyobb esélye lesz a későbbiekben megszerezni az állampolgárságot.

A paraguayi adóalanyság megszerzésének és megtartásának egyéb  feltételei vannak, de természetesen lehetséges. Az adószám megszerzése körülbelül egy hét a személyi igazolvány átvétele után. A jogosítvány honosítása (ha szükséges) szintén körülbelül öt munkanap.

A Paraguayi Állandó Tartózkodási Engedély megszerzésének előnyei

 • Paraguayban lehet békében élni és dolgozni
 • Nem kell adót fizetni a külföldön keletkezett és az orszáágba be nem vitt jövedelem után, Paraguay territoriális adórendszerrel büszkélkedhet.
 • Nem kell folyamatosan Paraguayban tartózkodni az állandó letelepedett állapot fenntartásához
 • Paraguay stabil ország, amely évek óta a világon egyik legmagasabb GDP növekedéssel büszkélkedhet és tagja a MERCOSUR-nak
 • Az élet Paraguayban olcsó, a belföldi jövedelmek adózása is nagyon alacsony.
 • Paraguay hivatalos nyelve a spanyol, amelyet igen könnyű elsajátítani.
 • Paraguay az egyik utolsó olyan ország, ahol békében lehet aránylag kevesebb tőkével vállalkozni, mint máshol, miközben a befektetés nincsen veszélyben.
 • Paraguayban szakember hiány van. Építkezésben jártas szakmunkások, villanyszerelők, ácsok, programozók, website építők és még ki tudja hány olyan szakma van, ahol üdítő kivételt jelentene valaki, aki tisztességes, saját maga által megállapított bér fejében a munkát hajlandó lenne elvégezni. És ezzel jó példát mutatni Paraguayban, elképesztő szükség lenne olyan szakemberekre, akik tudnának élni az ország nyújtotta előnyökkel és vállalkozni, munkahelyet teremteni, felvirágozni.

A Paraguay Ideiglenes és Állandó Tartózkodási Engedély megszerzésének gyakorlati lépései

 • 1. A pályázónak össze kell gyűjtenie és hitelesíttetnie a paraguayi letelepedéshez szükséges dokumentumokat, majd azokat elküldenie a bevándorlási ügyvédnek.
  2. A pályázó elutazik Paraguayba, ahol:
  Leadja az ujjlenyomatát, orvosi vizsgálat, eskü, depozit, majd jelentkezés leadása a Bevándorlási Igazgatóságon

3. A Bevándorlási Igazgatóság kiállítja a paraguayi ideiglenes (két év múlva állandó)  tartózkodási engedélyt 90 napon belül. Az engedély 2 évig érvényes. A bevándorlási ügyvéd meghatalmazással felveheti az igénylő tartózkodási engedélyét, majd futárral elküldheti. A paraguayi ideiglenes tartózkodási engedélyt annak megújításáig vagy az állandó tartózkodási engedély megszerzéséig fiókba rakhatja, mert a gyakorlatban és hétköznapi életben használatos dokumentum a személyi igazolvány.
4. A letelepedett rezidens másodszor is Paraguayba utazik a személyi igazolványért, amelyet csak személyesen lehet igényelni.

Adózás Paraguayban

Paraguayban a territoriális adórendszer miatt a külföldi és Paraguayba nem behozott jövedelem nem adózik. A belföldről származó jövedelem esetén évi 22,500 USD-t (a paraguayi minimálbérhez kötött összeg mértéke függ a napi árfolyamkulcsoktól) meghaladó összeg esetén kell adót fizetni. A levonható adóalap értéke évente csökken. Az általános személyi jövedelemadó mértéke 10%, az általános forgalmi adó (Áfa, IVA) szintén 10%.

Paraguay állampolgárságának megszerzése

Paraguay állampolgárság Erről sok félrevezető információ látott napvilágot, de az igazság az, hogy három év aktív ottlét után lehet kérvényezni az állampolgárságot Paraguayban. Ez azt jelenti, hogy egymást követő három év mindegyikében 183 napot meghaladó időtartamot kell Paraguayban tartózkodni. Paraguayi állampolgárok családtagjai szerezhetnek állampolgárságot szintén három év ottlakás után. A honosítási eljárás általában 5-6 hónapig tart a törvény szerint. De valójában inkább másfél évvel érdemes számolni.

Életviteli költségek Paraguayban

Paraguay a legolcsóbb dél-amerikai országok közé tartozik, a paraguayi életvitelhez kapcsolódó összes költségről információ ezen az oldalon található.

Életminőség Paraguayban

Paraguay a legbiztonságosabb dél-amerikai ország, ahol jó az oktatás és az egészségügy.

Amennyiben felkeltette érdeklődését a rendkívül adóhatékony letelepedés Paraguayban, akkor érdemes tanácsadás kérni itt.

A tanácsadás költsége 99 euró és ha a mi szolgáltatásainkat választja, akkor a tanácsadás költségét levonjuk az árból. Érdemes végigbeszélni a letelepedés, ingatlan, iskola, egészségügy, nemzeti/nemzetközi adózás, vállalkozás és más fontos kérdéseket, mielőtt ennyire fontos döntést hoznál. 

Copyright by Bence Zákonyi