Az idő nemcsak pénz az üzletben, hanem szenvedés is. Ha bizniszeltél már Afrikában, Ázsiában, akkor tudod mi az az afrikai idő és az ázsiai idő. Ha nem, akkor elmagyarázom.

A fejlődő országbeli üzletelésről szóló sorozat első részét itt találod: 

Hogyan üzletelj fejlődő országokban? (sorozat 1. rész, az általános ismérvek)

Kezdjük az afrikai idővel és aztán mehetünk át az ázsiai időre. Már csak azért is, mert éppen most vágtunk ét egy nagyon csúnya afrikai húzd meg – ereszd el időcsapdát, amivel majd három éve szívatja egymás két kormány. De ha minden jól megy, akkor ez most öt nap alatt megoldódik. Van három éved várni, költeni a pénzt, reprezentálni, ajándélokat vinni, idegeskedni? Ha nincs, akkor ezt olvasd el. (update, nem vágtuk át, megy tovább a csiki-csuki)

Szóval Afrikában a leggyakoribb látnivalóm a szálloda halljában üldögélő nyugatibb üzletemberek, akik várnak. Órákat, napokat, heteket. És káromkodnak, mert azt hiszik váratják őket, pedig nem. Önmagukat váratják. 

Nézzük át ezt a paradoxont. Szóval, Afrikában két kifejezés kerül elő mindig. Az afrikai idő és a TIE. A TIE egyszerűbb, azt jelenti hogy This is Africa és amikor kimondod, széttárod a kezed. Na, ugorjunk a témára.

Afrikában az idő csak akkor létezik, ha tartozol valakinek. Akkor minden másodperc számít és éjjel, meg nappal is zaklatni fognak (a sorozat következő része a pénzről szól, ott ezt még kifejtem). De ha te akarsz üzletet kötni, akkor soha semmi sem sietős, mert TE AKARSZ VALAMIT. Namármost, ha te elmentél Afrikába üzletelni, akkor az neked iszonyú pénzedbe fog kerülni. Afrika általánosságban, de nem mindenhol olcsó és te sokkal többet fogsz ott költeni, mint otthon. Szálloda, olyan étel, amitől nem döglesz meg, kocsibérlés, folyamatos hűsítők elegáns bárokban, ezek csak úgy viszik a pénzt. Ha bőgatyában minimál költségvetésben utazol, akkor is viszi az idő a pénzt. De ha mutatnod kell hatalmat és pénzt, gyakran kell fizetned elegáns éttermekben és bárokban találkozókat, akkor nyüszíteni fog a pénztárcád, azt garantálom. És akkor még ott van az is, hogy egyre közelebb lesz az indulásod napja. Egyre feszültebb leszel és hidd el, az utolsó nap már bármire hajlandó leszel az üzletért, legalábbis sokkal rosszabb lesz a kompromisszum, mint amit el tudsz érni, ha laza vagy.

Lazának lenni azt jelenti, hogy ráérsz Afrikában. Tudom, hogy ez a legnehezebb. De ha úgy készülsz, akkor nagyon

Ez egy bissaui szálloda rengeteg időt töltöttem itt várakozással.

fontos üzleti előnybe kerülsz. Keress olcsóbb helyet lakni, ne hívjál meg senkit sehova (illetve egyszer hívj meg embereket, a következő alkalommal meg nem. Mindenképpen várd meg, amíg kirendeli a legdrágább piát és csak utána szólj, hogy basszus nincs nálad pénz, de legutóbb úgyis te fizettél). Az idődet ne várakozással töltsd, hanem valami értelmessel, én a szörfözést javaslom, értelme a helyi nyelv elsajátításának van, de arra vigyázz, hogy bármikor riasztható legyél. És nem te fogod eldönteni mi, mennyi időbe kerül. Ez van. Nyílvánvalóan te vagy a lerántanivaló balek európai, viszont ha túlságosan agyafúrt vagy, akkor meg senki se szeret veled üzletelni. Ne feledd, ez egyszerre élet-halál kérdése és játék is, néha az egyik, néha a másik.

Miért késnek az afrikaiak? 

Nem udvariatlanságból, bár arra is van esély. Hanem, mert svájci óra is kevés van. A kutyát nem érdekli, hogy neked mi dolgod van, amikor üzletfelednek sokkal fontosabb dolga van. Ha te nem henyélsz, majd ő fog. Nincs ebben lenézés a részemről, én teljesen megértem. Mi a fenének futni? Sietni mindig? Pláne, amikor valami balek a leégett európai fejével akar tőlem valamit, de tuti pénzt csinálni rajtam? Bizony, sokszor így gondolkodnak az emberek, többször is mint gondolnád. A másik, hogy Afrikában mindig is eszement a bürokrácia, mindig minden sokkal több időbe kerül, feltéve ha nem olajozol, erre is visszatérek egy másik részben, sőt csak erről fog szólni. 

Milyen az ázsiai idő? 

Ázsia ugye óriási és egyszerűen összehasonlíthatatlan mondjuk a pakisztáni idő a japánnal. Az azerbajdzsáni időről meg ötletem sincs, nem bizniszeltem arra és egyre kevésbé akarok. Pont tegnap hívott onnan egy bevándorlási szakember és elmagyarázta miért szarok az áraim. Már majdnem meggyőzött a maga bunkó módján, amikor elküldtem a picsába. Na mindegy, ennek semmi köze semmihez, pláne nem szabad általánosítanom. Mindenki ott üzletel, ahol akar vagy tud, az egész világot úgy sem lehet meghódítani. De a délkelet-ázsiai időt, azt jól ismerem. Mindenki kedves, mindenki nyugodt. De sosem késnek, ha nincs vele céljuk. Soha. Ha késnek, amögött van valami, nem fóliasapka van a fejeden, hanem játszanak veled.

Az én kedvencem mondjuk a kínai idő. Nagyon érdekes, hogy például nincs tajvani idő, de kínai van.

Nézzünk gyakorlati példát:

Megegyeztek egy bizniszben, mondjuk, hogy 1+1 az kettő és megbeszélitek az aláírási időpontot ennek fixálására papíron is. Jönni fog egy üzenet, hogy bocsánat valami közbejött. Te már itt összetörsz, hiszen ott ülsz ezer éve, hiányzik a család, mi a péklapát van ezekkel? Másnap nem is hívnak, de harmadnap jön egy üzenet, hogy valamit át kellene beszélni és hozd a tollat, meg a pecsétet. Hurrá, mégis lesz biznisz, rohansz oda. Kiderült, hogy 1+1 még mindig kettő, de a számlán 2,11. Anyádat, le akartok húzni gondolod, de annyira kicsi a különbség, hogy kit érdekel. Új dátum aláírásra. De aláírás előtt, lenne még egy apróság. És ez így megy tovább, amíg el nem szakad nálad a cérna. És akkor persze udvariasan visszakoznak, de addigra már rengeteget vesztettél a pozíciódból és az idődből. Én eleve azzal szoktam kezdeni, hogy ha véletlenül hibát találnának az egyeztetett szövegben vagy változtatnának, akkor automatikusan napi 1% kötbér a csúszásért + szálloda és bár, teccettek volna időben gondolkodni és láss csodát, soha semmi baj sincs.  

Milyen a latin-amerikai idő?

Jááááááj, a hétköznapjaim. Mondjuk úgy, hogy Dél és Latin-Amerika is embertpróbáló, ha valamit el akarsz intézni vagy érni vagy pláne elvégeztetni. Mondanám, hogy nem azért, mert lusta disznók, de igen azért is. Nagyon ritka, hogy egy ázsiai merő lustaságból nem csinál meg valamit. Afriakaiaknál is valószínűtlen, valami más lesz a háttérben. De egy latino bármikor lecserél egy millió dolláros üzletet két sörre, ha az ott van előtte. Nem rasszizmusból mondom, de ha latin országban ma csinálhat valaki egy dollárt, egy pillanatig sem fogja érdekelni a holnapi száz. Ez kultúra és világlátás kérdése, ehhez KELL igazítanod a stratégiádat. Soha semmit se fizess előre, kergessenek ők a pénzért, ne te őket az elvégzendő munkáért. Éveim mentek el falkaparással, amíg megtanultam ezt a leckét. Ráadásul latino országokban a spanyol és portugál bürokrácia nemes hagyományait fejlesztették tovább. Van, hogy egy bankban egy mezei pénzváltás öt, azaz öt ember kezén megy keresztül, mire megkapod a leváltott összeget. És még a liftben is van egy ember, aki nyomogatja a gombokat, hát neki is élnie kell valamiből. Ha nyitottál már bankszámlát például latin országban, akkor tudod, hogy az iratcsomó akkora lesz, mint a nürnbergi per iratanyaga, mire az utolsó pecsét is rákerül.

Latin-Amerikában is imádnak előszobáztatni, meg mutogatni, hogy milyen fontosak, ez általános szinte mindenhol. Jó, Chile ezerszer gyorsabb, mint Argentína, Bolíviában pedig ha el akarsz intézni valamit, akkor egyből a Háború és Béke mindhárom kötetét vidd és pár napi hideg élelmet is. Viszont mindig mindent fel lehet gyorsítani. Olyan latin-amerikai ügyintézés vagy üzlet még nem volt, ahol pár zöldhasú bankó ne pörgette volna fel az eseményeket. Tehát Dél-Amerikában az idő pénz, mármint pénzre lehet váltani és a törvényi keretekhez képest tört idő alatt el tudsz intézni dolgokat. A másik meg, hogy sokkal közelebb áll hozzánk kulturálisan és szeretik a gyors pénzt = gyors üzlet. Ennek mondjuk ellentmond például a mi hajónk lepapírozási ideje, de ezt inkább nem is részletezném, hanem nyúlok az idegcsillapítóhoz. 

Miért lopják az idődet a hivatalok fejlődő országokban?

Erre két válasz is van. Az egyik az, hogy iszonyú lassú (kivéve, ha megkened a kerekeket) az ügyintézés. Ezzel nem lehet mit tenni, nem minden ország fejlett annyira, hogy bizonyos hivatalos ügyek digitalizálva legyenek vagy legalább a döntések megkönnyítve. Ezzel számolni kell, ezzel nem tudsz mit csinálni. 

A másik, hogy váratnak, amíg nem fizetsz vagy el nem fáradsz. Az én esetemben ez nagyon gyakori, de elég nehéz úgy nyomást gyakorolni, hogy szerencsére általában ők akarnak valamit tőlem és nem függök tőlük, ezt javaslom követendő  taktikának. Ha csak egy árnyalatnyi időzavarod is van, az előtt fizess le mindenkit, mielőtt valóban szorítani kezd az idő. 

 

Azt bele kell írnom, hogy ugye végtelenül komálom az afrikaiakat, az ázsiaiakat és pláne a latinókat, különben nem velük, illetve legyakrabban nem nekik dolgoznék. Minél jobban megismered egy ország kultúráját, annál inkább megérted mi történik, de ettől még semmi sem lesz gyorsabb.

Tarrafal, 2023. május 10.

Copyright by Bence Zákonyi – Tucanoprod