Az Express Entry a kanadai kormány legfőbb bevándorlási programja magasan képzett külföldiek számára, a sikeres pályázók állandó tartózkodási engedélyt kapnak. A folyamat online és pontrendszeren alapul, fontos a kor, a végzettség, a nyelvtudás és a szakmai tapasztalat is.

Az Express Entry egy olyan átfogó kanadai program a képzett bevándorlók számára, amelynek célja, hogy egyszerre szolgálja a kanadai kormány, a tartományi (provincial) kormányok és kanadai munkaadók érdekeit. Azt érdemes tudni, hogy összesen majd hatvan (60!) kanadai bevándorlási program van, tehát lehet választani. Azonban az Express Entry nem véletlenül a legkedveltebb és tulajdonképpen három gazdasági bevándorlási programot foglal össze:

  • Federal Skilled Worker Program
  • Federal Skilled Trades Program
  • Canadian Experience Class

Mielőtt végigmennék a sikeres Express Entry jelentkezés teljes folyamatán, nézzük a legfrissebb kapcsolódó híreket:

  • A francia nyelvtudás plusz pontokat jelent! Ha NCLC7 jegyet kapsz a francia nyelvtudásod mind a négy követelményére (értés, beszéd, olvasás és írás), akkor 15 plusz pont jár, ha angolul CLB 4 vagy annál alacsonyabb szintet érsz el! Igen, tehát akkor is, ha nincs is angol teszteredményed. Harminc pont jár ugyanakkor, ha CLB 5 vagy annál magasabb pontszámot érsz el az angol vizsgán.
  • Plusz pont jár, ha a testvéred él Kanadában 15 pont jár, ha neked (vagy párodnak) kint él a testvére, mint állampolgár vagy állandó tartózkodási engedélye van. A testvérnek idősebbnek kell lennie 18 évesnél, és kell legalább egy közös szülő.
  • Önkéntes regisztráció a “Job Bank-ban”. Az “állás bankban” lehet regisztrálni, itt: https://www.jobbank.gc.ca/content_pieces-eng.do?cid=6843 Amennyiben megfelelsz a minimum feltételeknek az Express Entry rendszerében, akkor automatikusan bekerülsz a jelöltek közé, és jogot szerzel az azonnali meghívásra.

Hogyan kell jelentkezni az Express Entry-re? 

1. lépés: megfelelsz-e?

Mivel ez a kanadai bevándorlási program tulajdonképpen teljesen online formában történik, mindenképpen meg kell barátkozni a rendszerrel.

Elsőként pár kérdés megválaszolásával ki lehet deríteni, hogy megfelelsz-e az Express Entry követelményeinek (katt ide). 

Az hogy ezen az előzetes teszten megfeleltél, még nem jelent semmit, de felvillantja a siker lehetőségét.

Ezen a linken megtalálod a program részletes követelményeit. 

Természetesen a legfontosabb szempontok egyike a foglalkozásod. Ebben a cikkben megtalálod a kanadai hiányszakmákat, illetve hogy a te tudásod keresett-e.

2. lépés: a kanadai letelepedéshez szükséges dokumentumok előkészítése

Tulajdonképpen nem nagyon sok, hanem minden dokumentumodra szükséged lesz. Diplomától a nyelvvizsgapíron át a z erkölcsi bizonyítványodig. Ezen a listán  megtalálod, hogy milyen papírokra lesz szükséged és a szakértői javaslat az, hogy ezzel kezd a felkészülést. Egyes dokumentumok megszerzése, hitelesíttetése és fordíttatása hónapokba és sok pénzbe kerülhet, ezért időben érdemes elkezdeni a papírgyűjtést.

Itt találod a szükséges dokumentumok listáját: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada/express-entry/documents.html

3. lépés A profil feltöltése az Express Entry rendszerbe és elküldése

A “profil” azt a helyet jelenti, ahol megadsz megadaról minden szükséges információt és feltöltöd a dokumentumokat. Ha megfelelsz az alapkövetelményeknek, akkor bekerülsz a lehetséges jelöltek mezőnyébe. Megkapod a pontszámodat és annak alapján fognak értékelni.

Ezen a linken tudod megnézni, hogy hány pontod lehet körülbelül.

És itt a link a profilod feltöltéséhez! 

4. lépés: A meghívó és a kanadai állandó tartózkodási engedély megszerzése

Akik sikeresen megugrották a lécet és pontszámaik alapján a legjobbak közé kerültek, azok meghívót kapnak. A meghívottaknak 60 napjuk van arra, hogy kérvényezzék a kanadai állandó tartózkodási engedélyt. Amennyiben minden szükséges dokumentumot feltöltöttél, akkor körülbelül hat hónapnyi eljárási idő kell, hogy Kanadába költözhess.

Ha szeretnél még Kanadáról olvasni, akkor:

Kanadai bevándorlás: vízum, tartózkodási és munkavállalási engedély

Kanadai beutazási engedély (eTA) Gyakorlati útmutató: eTA menete és ára

Fontos:

 Amit Kanadáról írok, azt kétszeresen ellenőrzöm és vigyázok, hogy csak hivatalos, kormányzati oldalakat, forrásokat linkeljek. 

Update: hosszú évek után találtam olyan bevándorlási céget Kanadában, akikkel hajlandó vagyok együtt dolgozni, mert tudom, hogy az olvasóimnak segíteni fognak, kitűnő szaktudással. Ha Kanadába akarsz költözni, akkor vagy kérj információt a kommentek között vagy írj kérlek az info@tucanoprod.com címre és én továbbítom a hivatalos, bejegyzett és minden engedéllyel rendelkező kanadai bevándorlási tanácsadóhoz, aki magyarul is tud válaszolni.