Az Express Entry a kanadai kormány legfőbb bevándorlási programja magasan képzett külföldiek számára, a sikeres pályázók állandó tartózkodási engedélyt kapnak. A folyamat online és pontrendszeren alapul, fontos a kor, a végzettség, a nyelvtudás és a szakmai tapasztalat is.

Az Express Entry egy olyan átfogó kanadai program a képzett bevándorlók számára, amelynek célja, hogy egyszerre szolgálja a kanadai kormány, a tartományi (provincial) kormányok és kanadai munkaadók érdekeit. Azt érdemes tudni, hogy összesen majd hatvan (60!) kanadai bevándorlási program van, tehát lehet választani. Azonban az Express Entry nem véletlenül a legkedveltebb és tulajdonképpen három gazdasági bevándorlási programot foglal össze:

  • Federal Skilled Worker Program
  • Federal Skilled Trades Program
  • Canadian Experience Class

Mielőtt végigmennék a sikeres Express Entry jelentkezés teljes folyamatán, nézzük a legfrissebb kapcsolódó híreket:

  • A francia nyelvtudás plusz pontokat jelent! Ha NCLC7 jegyet kapsz a francia nyelvtudásod mind a négy követelményére (értés, beszéd, olvasás és írás), akkor 15 plusz pont jár, ha angolul CLB 4 vagy annál alacsonyabb szintet érsz el! Igen, tehát akkor is, ha nincs is angol teszteredményed. Harminc pont jár ugyanakkor, ha CLB 5 vagy annál magasabb pontszámot érsz el az angol vizsgán.
  • Plusz pont jár, ha a testvéred él Kanadában 15 pont jár, ha neked (vagy párodnak) kint él a testvére, mint állampolgár vagy állandó tartózkodási engedélye van. A testvérnek idősebbnek kell lennie 18 évesnél, és kell legalább egy közös szülő.
  • Önkéntes regisztráció a “Job Bank-ban”. Az “állás bankban” lehet regisztrálni, itt: https://www.jobbank.gc.ca/content_pieces-eng.do?cid=6843 Amennyiben megfelelsz a minimum feltételeknek az Express Entry rendszerében, akkor automatikusan bekerülsz a jelöltek közé, és jogot szerzel az azonnali meghívásra.

Hogyan kell jelentkezni az Express Entry-re? 

1. lépés: megfelelsz-e?

Mivel ez a kanadai bevándorlási program tulajdonképpen teljesen online formában történik, mindenképpen meg kell barátkozni a rendszerrel.

Elsőként pár kérdés megválaszolásával ki lehet deríteni, hogy megfelelsz-e az Express Entry követelményeinek (katt ide). 

Az hogy ezen az előzetes teszten megfeleltél, még nem jelent semmit, de felvillantja a siker lehetőségét.

Ezen a linken megtalálod a program részletes követelményeit. 

Természetesen a legfontosabb szempontok egyike a foglalkozásod. Ebben a cikkben megtalálod a kanadai hiányszakmákat, illetve hogy a te tudásod keresett-e.

2. lépés: a kanadai letelepedéshez szükséges dokumentumok előkészítése

Tulajdonképpen nem nagyon sok, hanem minden dokumentumodra szükséged lesz. Diplomától a nyelvvizsgapíron át a z erkölcsi bizonyítványodig. Ezen a listán  megtalálod, hogy milyen papírokra lesz szükséged és a szakértői javaslat az, hogy ezzel kezd a felkészülést. Egyes dokumentumok megszerzése, hitelesíttetése és fordíttatása hónapokba és sok pénzbe kerülhet, ezért időben érdemes elkezdeni a papírgyűjtést.

Itt találod a szükséges dokumentumok listáját: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada/express-entry/documents.html

3. lépés A profil feltöltése az Express Entry rendszerbe és elküldése

A “profil” azt a helyet jelenti, ahol megadsz megadaról minden szükséges információt és feltöltöd a dokumentumokat. Ha megfelelsz az alapkövetelményeknek, akkor bekerülsz a lehetséges jelöltek mezőnyébe. Megkapod a pontszámodat és annak alapján fognak értékelni.

Ezen a linken tudod megnézni, hogy hány pontod lehet körülbelül.

És itt a link a profilod feltöltéséhez! 

4. lépés: A meghívó és a kanadai állandó tartózkodási engedély megszerzése

Akik sikeresen megugrották a lécet és pontszámaik alapján a legjobbak közé kerültek, azok meghívót kapnak. A meghívottaknak 60 napjuk van arra, hogy kérvényezzék a kanadai állandó tartózkodási engedélyt. Amennyiben minden szükséges dokumentumot feltöltöttél, akkor körülbelül hat hónapnyi eljárási idő kell, hogy Kanadába költözhess.

Ha szeretnél még Kanadáról olvasni, akkor:

Kanadai bevándorlás: vízum, tartózkodási és munkavállalási engedély

Kanadai beutazási engedély (eTA) Gyakorlati útmutató: eTA menete és ára

Fontos:

Nem vagyok kanadai bevándorlási ügynök, más országokkal foglalkozom. Viszont nagyon érdekel és mint a világ legmodernebb ilyen rendszere, tudnom kell minden apró részinformációt róla, amit szívesen meg is osztok. Mivel én nem segíthetek hivatalos tanáccsal kanadai bevándorlási ügyekben, ezért legfeljebb bátoríthatlak, meg utánanézhetek pár apróságnak. Amit Kanadáról írok, azt kétszeresen ellenőrzöm és vigyázok, hogy csak hivatalos, kormányzati oldalakat, forrásokat linkeljek. Amiben segíteni tudok, hogy beszerzek kanadai bevándorlási cégeket, akiknek a reklámaira kattintva azonnal szakmai segítséget kérhetsz.