//Kanadai hiányszakmák 2018

Kanadai hiányszakmák 2018

Fontos tudni bevándorlás előtt, hogy a foglalkozásod Kanadában hiányszakma-e, mert így következtethetsz arra, hogy mennyit fogsz keresni, illetve könnyen találsz majd munkát. Gyakorlati útmutató, hogyan találod meg a munkádat, végzettséged a kanadai foglalkozások listáján. Ezenkívül írtam egy listát a tíz legkeresettebb foglalkozásról, tehát akiket a munkaadók a legjobban akarnak a kanadai munkaerőpiacon. Meg odaírtam a fizetéseket is.

Hol találod magadat a kanadai hiányszakmák listáján?

Már a bevándorlás során is kulcsfontosságú a képzettséged és szakmai múltad, illetve hogy mi a foglalkozásod besorolása Kanadában.  Nem véletlenül írtam a szakmai múltat, a legjobb az ha a végzettségednek megfelelő szakmádat már 10 éve gyakorlod, ebből lehetőleg párat Kanadában, legyél fiatalon sokdiplomás és persze nem árt ha anyanyelvi szintű az angol és francia nyelvtudásod. Persze, a tréfát félretéve, Kanada kifejezetten keresi a hiányszakmákat betölteni tudó külföldieket és a hiányszakmákból sok van, és rengeteg a fizikai vagy technikai végzettséget igénylő, illetve a menedzseri poszt is. A szükséges bevándorlók motiválására és megtalálására külön irodáik vannak, itt olvashatjátok egy korábbi interjúmat arról, hogy mennyit lehet keresni Kanadában vidéken, és az akivel beszélgettem, na ő pont ezzel foglalkozik, hogy bevándorlókat keres a kisvárosukba. 

Természetesen bizonyos munkák jobban kellenek, mint mások, tehát a hiányszakmákon vagy nevezhetjük bevándorlásra feljogosító szakmáknak, szóval ezeken belül is vannak olyan munkák vagy tevékenységek, amelyeket külön kiemelnek. Például, amikor ellenőrzöd, hogy beférsz-e az Express Entry kereteibe, egyből előkerül a kérdés, hogy van-e tapasztalatod a következő munkakörökben (ha kanadai akkor még jobb). Ha nincs, attól még ne aggódj, van még vagy százféle hiányszakma Kanadában, csak ezek vannak a kiemeltek közül még jobban kiemelve:

 • ipari, villamos és építőipari szakmák (NOC kódok, amelyek 72-vel kezdődnek)
 • karbantartás és berendezések üzemeltetése (NOC kódok, amelyek 73-al kezdődnek)
 • a természeti erőforrásokban, a mezőgazdaságban és a kapcsolódó termelésben dolgozó felügyelők és technikai munkahelyek (NOC kódok, amelyek 82-ben kezdődnek)
 • feldolgozó, gyártási és közüzemi felügyelők és központi vezérlők (NOC kódok, amelyek 92-el kezdődnek)
 • szakácsok és szakácsok vagy (a 632-vel kezdődő NOC kódok)
 • hentesek és pékek (NOC kódok, amelyek 633-al kezdődnek)

Mi az a kanadai NOC kód?

A kanadai NOC szám a Nemzeti Foglalkozási Besorolási kód (National Occupational Classification). Ez alapján tudod kikeresni foglalkozásodat, végzettségedet és annak értékét a bevándorlási folyamat során. Legutóbb 2016-ban frissítették a rendszert, tehát te a NOC 2016-ot fogod böngészni, hogy hiányszakma-e a foglalkozásod, azaz feljogosít-e a kanadai bevándorlásra, de legalábbis könnyen találhatsz-e munkát.

Az Express Entry rendszer (itt mindent elolvashatsz róla)347 olyan foglalkozást sorol fel, amelyek lehetővé teszik a bevándorlást (ha a többi feltétel is ki van pipálva).

Erre a linkre kattintva találod a lap alján a NOC foglalkozás keresőt!

A NOC összes szakmája közül úgy találod meg a hiány vagy keresett szakmákat, hogy a foglalkozásod, végzettséged vagy amit csinálni akarsz, az a következő kategóriákba esik:

Foglalkozás típusa (Skill Type) 0

Foglalkozás szintje (Skill Level) A, B, C vagy D. Ebből az A és a B kategória számít képzettnek, a C és D kategóriák nem számítanak például képzettséget igénylúő szakmáknak bevándorlási szempontból, azonban pont az ebbe a kategóriába tartozó emberekre van szám szerint a legnagyobb igény.  

Ha a Skill Type 0, az menedzseri szintet jelöl, például:

 • éttermi menedzserek
 • bánya menedzserek
 • halászhajó kapitányok
 • marketing, pr menedzserek
 • céges közép és felsővezetők

Skill Level A, ezek olyan foglalkozások, amelyekhez egyetemi diploma kell, például:

 • orvosok
 • fogorvosok
 • mérnökök

Skill Level B: technikai jellegű és más, de képzettséget igénylő munkák. Középiskola, technikum, szakmunkásképző általában az elvárt tudásszint vagy komoly szakmai múlt és gyakorlat:

 • Konyhafőnök
 • elektromos szerelő
 • gázszerelő

Skill Level C: ezek középfokú, általában kiközvetített munkák, középiskolai végzettséggel vagy gyakorlattal, például:

 • hentesek
 • kamionsofőrök
 • felszolgálók

Skill Level D: betanított munkák, például:

 • gyümölcsszedés
 • takarítás
 • olajkitermelés

Nézzük hogyan találod meg magad a kanadai foglalkozások listáján a gyakorlatban:

Én külkereskedelmi, turizmus és újságíró végzettséggel rendelkezem, van is szakmai tapasztalatom, minden szinten az iparágban.

Tehát, beírom a filterbe, hogy journalist és már dobja is ki, hogy Skill Level A és 5123 a teljes szám. Tehát 5-ös szintű, ami azért annyira nem jó, mert 0-ás kéne A-ban, ahhoz hogy nagyon kelljek. Viszont, ha megnézem a 0-s listát akkor  0013-nál máris beugrik a “Senior managers – financial, communications and other business services”. Ez jó, már senior manager vagyok kommunikációban régen. De nézzük tovább, 0015-nél újabb találat, ezúttal “Senior managers – trade, broadcasting and other services”. Mivel dolgoztam eleget tévében, ez is megáll. Ezzel csak azt akartam jelezni, hogy nézd végig rendesen azt a listát. Ettől nagymértékben függhet kanadai bevándorlásod sikere.

Mi a legkeresettebb 10 szakma Kanadában 2018-ban?

A következő tíz foglalkozás a Randstad munkaerőközvetítő felmérése szerint a kanadai 2018-as aktuális hiányszakmák, amelyek művelőire a legnagyobb a kereslet.

 • Általános munkás (bármi, de főleg gyári), órabér $15.90 és $18.39 között.
 • Üzletkötő, éves fizetés $52,000 és $62,000 között, junior pozíciókra.
 • Könyvelő, $63,000 és $75,000 közötti éves fizetés.
 • Mérnök vagy műszaki project manager, az éves fizetés $74,000 $92,000 között.
 • Business analyst, $73,000 és $87,000 közötti fizetés évente.
 • Ügyfélszolgálati munkatárs, éves fizetés $37,000 $43,000 között.
 • IT project manager, $92,000 és $114,000 között évente.
 • Account manager, $75,000 – $92,000
 • Software mérnök, $83,000 – $99,000
 • Targoncakezelő, órabér $16.59 és $19.42 között.

Érdekelnek a legkedveltebb kanadai kivándorlási módok? Itt olvashatsz ezekről.

Nekem nincs jogom kanadai bevándorlással vagy Kanadába költözéssel foglalkozni, mint más országokban (Kanadában csak hivatalos helyi bevándorlási ügynök teheti), de írni írhatok róla, meg reklámozhatok hivatalos szolgáltatókat, lásd a bannerek az oldal szélén. Ha pedig egyből a tiszta forrásból merítenél információt, akkor ezen a linken megtalálod a kanadai kormány hivatalos, bevándorlásról szóló és egyben kitűnő honlapját. https://www.canada.ca/en/services/immigration-citizenship.html

2018-07-16T14:10:35+00:00By |Második útlevél|4 hozzászólás

A szerzőről:

Bence Zákonyi is a journalist and researcher of immigration programmes, owner of Tucanoprod.com. Check the profile here! https://tucanoprod.com/en/about-me-bence-zakonyi/

4 hozzászólás

 1. Anikó november 19, 2018 at 2:52 du.

  Jó napot!
  Nagyon szuper ez az oldal!
  Évek óta motoszkál a férjem és az én fejemben is, hogy Kanadában szeretnénk felnevelni a gyermekeinket.
  Sok barátunk él már kint igaz ők menekültként érkeztek az országba.
  Mi nem ezen az úton akarunk kijutni.
  Férjem Ausztriában vállalkozó…építőipar…lakásfelújítás…asztalos munkák..stb.
  Ha turistaként mennénk ki persze sok alaptőkével és úgy, hogy már munka várja…akkor elindíthatjuk a letelepedési engedélyt….később pedig a saját vállalkozást?
  3 gyermekünk van…kiskorúak..közülük 1 halmozottan sérült…az ő állapota…jelenthet problémát a letelepedési engedély megítélésében?
  Válaszát előre is köszönöm!

 2. tucanoprod november 28, 2018 at 7:29 du.

  Köszönöm szépen!
  Én mindenképpen azt javaslom, hogy először a férjed menjen ki és nézzen körül. Ha megvan a munka, akkor külföldről ráadásul sokkal egyszerűbb oldani a papírmunkát. Ha van szakvégzettsége, akkor építőiparban szinte minden mesterség hiányszakma, lehet hogy otthonról simán be tudjátok szerezni a tartózkodási engedélyt valamelyik online programon keresztül. A gyerek miatt viszont mindenképpen szaktanácsot kell kérni, a bevándorlási folyamatban van orvosi viszgálat, de nem akarok hülyeséget írni, mert erről nem tudok semmit igazából.

 3. Stauth Katalin január 14, 2019 at 11:56 de.

  Üdvözlöm!

  Segítséget szeretnék kérni néhány információ alapján..
  Én és a férjem nagyon szeretnénk két gyermekkel kimenni Kanadába. Én jelenleg masszőrként dolgozom, a férjem pedig épületgépészeti áruházat vezet, melyhez minden végzettsége meg van. Természetesen a gépészeti szakmán belül szerelést is tud vállalni. A gyermekeink általános iskolába járnak, az egyik 7 éves kislány, a másik pedig 15 éves és fiú. Igen nyitottak vagyunk mind főállásúként dolgozni, de a későbbiek folyamán szeretnénk vállalkozni.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdv. S. Katalin

 4. tucanoprod január 24, 2019 at 6:22 du.

  Kedves Katalin,
  Miben segíthetek? Dönteni nem dönthetek Önök helyett! Keressenek rá a végzettségeikre és a szakmákra, amihez értenek, aztán lehet latolgatni.

Leave A Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..