Átalakul a Kanadai Foglalkozási Besorolási rendszer (National Occupational Cllassification- NOC) és 16 új szakma kerül be az Express Entry bevándorlási programba. Az új rendszer teljességében 2022. novemberében fog átalakulni, hiszen nemcsak új szakmák művelőire van szükség Kanadában, hanem a készségek, tapasztalat, stb megítélése és pontozása is átalakul.

Az eddigi iskolai végzettség alapú rendszer helyett egy új “TEER” fantázianevű besorolási rendszert alkottak a bölcs kanadaiak. Ha nem tudnád, Kanadának egyre több bevándorlóra van szüksége és egyre gyorsuló ütemben, a korábbi évi 300 ezer bevándorló helyett, már évi 400ezer sem elég, több kell.

Mi az a kanadai Express Entry?

Szerencsére ezt korábban jól kifejtettem már, azóta csak a nagyobb változásokról írok külön, itt megtalálod az eredeti ismertetőt.

Mi az a kanadai TEER rendszer?

 1. Training (képzés)
 2. Education (oktatás)
 3. Experience (tapasztalat)
 4. Responsibilities (Felelősségek)

Ezen szavak első betűjéből áll össze az új rendszer neve.

Nincs hely a teljes rendszer elemzésére, megteszik helyettem neked a kanadai kollégáim ha írsz nekem, hogy mennél kifele.
Ami lényeges, hogy az Express Entryben a 2016-os eredeti rendszerben “B” tudásszinttől felfelé engedtek be Kanadába, az új rendszerben ez a TEER 3 és afölötti kategóriák szintje.

Milyen szakmák kerültek be 2022-ben az Express Entry kanadai bevándorlási programba?

(az eddigi kapcsolódó cikkekben mindig elrontottam az angol szakmák magyar neveit, tehát kérlek akár kommentben is javíts ki kérlek szépen) Itt tudod elolvasni a korábbi cikket a kanadai hiányszakmákról!

 1. Bérszámfejtők
 2. Fogászati asszisztensek és fogászati laboránsok
 3. Nővérek, ápolónők és betegszolgálati munkatársak
 4. Gyógyszertári műszaki asszisztensek és gyógyszertári asszisztensek
 5. Általános és középiskolai tanársegédek
 6. Seriffek és végrehajtók
 7. Javítószolgálat tisztjei (ez gondolom smasszer, jajj bocsánat büntetésvégrehajtási szakemberek vagy nevelőtisztek?)
 8. Törvényvégrehajtó és egyéb szabályozó tisztviselők (???)
 9. Esztétikusok, elektrológusok és kapcsolódó foglalkozások
 10. Lakossági és kereskedelmi szerelők és karbantartók
 11. Kártevőirtók
 12. Egyéb javítók és karbantartók
 13. Kamionsofőrök
 14. Buszvezetők, metróüzemeltetők és egyéb közlekedési irányítók
 15. Nehézgépkezelők
 16. Repülőgép-összeszerelők és repülőgép-összeszerelési-ellenőrök.

Eközben a NOC 2016 szerint jogosult három másik foglalkozás kikerültek a letelepedésre jogosultak listájából. Ezek a foglalkozások a következők:
Más előadók (a NOC elég pontosan listázza, hogy milyen énekesek, színészek, karmesterek, stb jogosultak, ez a “más előadók” gondolom azokra vonatkozott, akiket nem osztályoztak külön.)
Programvezetők és oktatók a rekreáció, a sport és a fitnesz területén
Szabók, varrónők, szűcsök és kalaposok.

Ami még fontos változás, hogy nemcsak az EE, tehát az Express Entry alakul át, hanem a többi kanadai bevándorlási programban is megváltozik a szakmai besorolás. (Federal Skilled Work, Federal Skilled Trades, Canadian Experience Class, Provincial Nominee Program)

Változik az Atlantic Immigration Program (AIP) szakmai listája is a következő foglalkozások KERÜLNEK KI a rendszerből, tehát ezekkel nem lehet pályázni:

 • Egyéb segítő foglalkozások a személyi szolgáltatásokban
 • Longshore munkások (ez a hajórakodó)
 • Anyagkezelők
 • Taxi és limuzin sofőrök
 • Szállítási szolgáltatás sofőrök és háztól-házig forgalmazók (házalók, fene se tudta, hogy eddig lehetett házalással letelepdni Kanadában)
 • Hajó- és komp üzemeltetők és kapcsolódó foglalkozások
 • Állattenyésztési munkások
 • Óvodai és üvegházi munkások (ez hogy került egy kategóriába, de tényleg már)
 • Csapdászok és vadászok
 • Étel és ital felszolgálók
 • Textilfeldolgozók
További fontos változás, hogy a bevándorlási miniszter ezentúl megjelölhet egyéb hiányszakmákat is, mindenféle bürokrácia nélkül és azok azonnal bekerülnek az Express Entrybe, tehát sokkal rugalmasabb lesz a rendszer.
Lényegtelen érdekesség, de ha kíváncsi vagy rá, hogy lehet-e karriert csinálni magyarként Kanadában, akkor éppen most olvasom, hogy a bevándorlási hivatal (IRCC) Általános Stratégiai és Tervezési Igazgatóját úgy hívják, hogy Philip Somogyvari.
Én még mindig nem vagyok kanadai bevándorlási ügynök, de a kollégáim igen. Ha írsz nekem, küldöm nekik. Az nem baj, ha nem nekem írsz, az viszont igen, ha nem hivatalos és engedéllyel rendelkező ügynökkel tárgyalsz, erre kérlek vigyázz. Azt még megemlíteném, hogy tényleg minden jel arra mutat, a kanadai bevándorlási szabályok éves távlatban egyre enyhülnek és Kanadának folyamatosan egyre több bevándorlóra van szüksége.