A kanadai Ontario tartományban is egyre nagyobb a munkaerőhiány. Pedig a fizetés jó, mindenféle munka van és egyre többen dolgoznak is. Azonban a munkaerőpiac egyrészt nagyon gyorsan fejlődik, másrészt elöregedőben van, kell a friss bevándorló és egyre Kanadát ismerve mindig csak egyre több és több.

Kanadai statisztikusok szerint például Ontarióban közel 50%-al több munkaerőt keresnek idén a karácsonyi időszak kezdetén, mint tavaly. (Most 387,235 munkahely áll üresen, míg tavaly csak 264,530.)

Nem mindenki tudja (jó, ha utánanéztél, akkor te igen, de más nem biztos), hogy Ontario Kanada legnépesebb tartománya, az ország teljes lakosságának több mint 38 százaléka lakik itt! És a második legnagyobb provincia is Quebec mögött. Itt található a főváros Ottawa is, de a tartomány fővárosa az ország legnagyobb számú lakosságával büszkélkedő városa: Toronto.

 Szóval idén majd tíz százalékkal dolgoztak többen a legnagyobb kanadai provinciában mint tavaly, mégis 15%-al több embert kerestek dolgozni a második negyedévben, mint az elsőben.

Hogyan lehet Ontarióban letelepedni? És hogyan lehet Ontarióban munkát találni és munkavállalási engedélyt szerezni?

A szokásos Express Entry programon kívül Ontario államban elérhető az ügynevezett Ontario Immigrant Nominee Program (OINP). Ez a program munkáltatóknak teszi lehetővé, hogy menedzsereket, szakembereket és egyéb szükséges és képzett külföldi munkaerőt szerezzenek, mert kell nekik és nem is kevés.

Tehát, hogyan is tudnak szakemberek Ontarióban munkát szerezni és letelepedni?

Az OINP három alcsoportból áll, ezek a Humánerő, Munkaadói Állásajánlat és Üzleti Bevándorlás. Aztán ez a három alcsoport is sok alkategóriára oszlik. Majd elfelejtettem, az OINP működtetője maga Ontario provincia, karöltve a kanadai bevándorlási hivatallal (IRCC).

A Humánerő (vagy Emberi erőforrás és egyéb jó fordításokat is tudok arra, hogy “Human Capital”) valójában az Express Entry kategóriák összessége megfejelve két nemzetközi diákprogrammal. Képzett és gyakorlott szakemberek és tehetséges diákok, ezen a nyitott kapun át igyekeznek Ontario tartományba.

A Munkaadói Állásajánlathoz az kell, hogy legyen egy állásajánlatod. Tehát, míg az előzőbe tulajdonképpen bárki bekerülhet, aki bejutott az Express Entrybe, itt más az út, a munkaadó felkínál egy szerződést, nincs ez a pontozós bejutási idegeskedős program.

Az Üzleti Bevándorlás talán a legegyértelműbb kategória befektetőket és vállalkozókat várnak. Azonban ez elég lassú folyamat, legalábbis a kiválasztás és annak elérése, hogy Ontario ajánlja a jelentkezőt.

Nemrég az illegálisan ott tartózkodók is lehetőséget kaptak helyzetük rendezésére, ezt azonban nem kifejezetten ajánlanám, mert lehet hogy csak egyszer volt Budán kutyavásár, fene se tudja.

Mennyi idő alatt lehet Ontarióban megszerezni a tartózkodási vagy munkavállalási engedélyt?

Nos, a szövetségi Express Entry rendszer átlagban fél év alatt engedi át a jelentkezőket Kanadába, ehhez jön még Ontario a maga egy két hónapnyi papírkezelésével, míg minden szükséges engedélyt megszerzel. Ha azonban valaki megkerüli az Express Entryt és anélkül jelentkezik, akkor alapból 15-19 hónapig tart egy bevándorlási folyamat. Az nagyon sok idő sajnos.

2022. szeptemberében amúgy daliás 61,3 százalék volt a foglalkoztatási arány Kanadában. Közben augusztusban Magyarországon 74,6%. Nem is véletlen, hogy a kanadai vállalkozások több mint fele panaszkodott arról, hogy nem találnak elég munkaerőt, képzettet meg pláne nem.

Be is indultak a bevándorlási programok, akár két hét alatt is be lehet már jutni Kanadába például a “Global Talent Stream” programon keresztül (ami a TFWP része).

Szeretnél bevándorolni Kanadába?

Szeretnél kanadai munkavállalási engedélyt szerezni? Pláne kanadai állandó tartózkodási engedélyt és később állampolgárságot?
Akkor ne habozz, kommentelj ide vagy írj nekem az info@tucanoprod.com emailcímre. A kanadai kollégáim gyorsan válaszolni fognak neked és őkk kanadában bejegyzett bevándorási ügynökök. Márpedig, ha elfogadsz egy jó tanácsot tőlem, akkor ha egyedül nem megy a bevándorlás, ne varázslóra költs, hanem pecsétes engedéllyel rendelkező bevándorlási ügynökre.
Szeretném neki megköszönni, jó kis kép.