Egyre több bevándorlót vár Kanada, a következő három évre folyamatosan emelik a felső korlátot. Nézzük meg egy picit közelebbről, hogy mi várható és azt is, te hogyan tudsz te 2021-ben bevándorolni Kanadába?

Korábban is többször részletesen írtam Kanadáról, a cikkeket megtalálod itt a többi írás között. Ami változott, hogy hosszú évek után sikerült találnom egy olyan kanadai hivatalos és minden engedéllyel rendelkező bevándorlási irodát, ahol beszélnek magyarul és segítenek az olvasóimnak. Kommentelj vagy írj az info@tucanoprod.com emailre és jön a hivatalos válasz a kérdéseidre egyenesen Kanadából.

Szóval a koronavírus következményei miatt Kanadának egyre több bevándorlóra van szüksége. 2021-ben összesen 411 ezer embert várnak, majd 2023-ban már 421 ezret. A világjárvány előtti tervekben 2023-ra még csak 350,000 volt a cél. Ráadásul sikerült is egyszerűsíteniük pár programot. A legnépszerűbb és legelterjedtebb program az Express Entry keretében több mint százezer sikeres magasan képzett szakember kapta meg az ‘ITA-t”, azaz a meghívót letelepedni.

Az Express Entry talán a leggyakoribb program, amelynek keretében magyarok állandó tartózkodási engedélyhez és később állampolgársághoz jutnak Kanadában, de ezt amúgy csak gondolom, statisztikával nem tudom bizonyítani. Itt elolvashatsz mindent az Express Entry programról, rendesen körüljártam már párszor.

Provincial Nominee Program (tehát a provinciák külön bevándorlási programjai)

Kanada kétlépcsős bevándorlási lehetőséget kínál a magasan képzett szakembereknek, tehát jelentkezhetnek a szövetségi programra (Express Entry) és az egyes tartományok kívánalmainak is megfelelhetnek, amelyek saját programokat működtetnek. Majd mind a tíz provincia kínál ilyen különféle letelepedési programokat és munkát. A start-up rendszer persze folyamatosan működik és legalább 200,000 kanadai dollár tőkét kell bevonzaniuk ahhoz, hogy pályázhassanak a kanadai állandó tartózkodási engedélyért. A tanulóvízum is működik, lehet menni tanulni és azon keresztül majd később eljutni az Express Entryig, amire belülről jelentkezve igen nagy az esély.

A quebeci Arrima álláskereső portál

Az egyik legérdekesebb megoldás kanadai bevándorlásban 2021-ben kérségkívül a quebeci Arrima program (igaz 2018-ban indult eredetileg, most jár a csúcsra). Ez egy munkahelykereső protál, amelyen keresztül Quebec tartomány meghívja a szükséges szakembereket, 2021 januárjában például 95-öt, ami egyáltalán nem rossz. A meghívottak kétfajta kategóriába kerülnek, az első kategória azoké, akik munkaajánlatot kaptak. A második pedig azok letelepedését segíti, akik már ott dolgoznak most is, például nemzetközi szervezetekben. Quebec amúgy a gyevi bíró a kanadai bevándorlási rendszerben, teljesen máshogy működnek, mint a többiek. Jó tudni, hogy Quebec 2021-ben 47 és fél ezer új bevándorlót fogad.

Kanadai bevándorlás feltételei 2021

Az alapinformáció mindig ugyanaz: legyél fiatal, magasan képzett (mármint lehetsz magasan képzett burkoló és űrsebész is, a fontos az, hogy legyen papírod és/vagy nagyon érts  a szakmádhoz). Beszélj kitűnően angol és/vagy franciául. Ha mindkét nyelvet bírod az nagyon jó, az minden ajtót nyit.

Nos, mint feljebb írtam, most már tudunk rendes szaktanácsot adni neked. Kommentelj vagy írj az info@tucanoprod.com címre.

A legjobban keresett foglalkozások Kanadában 2021-ben*

1. administrative assistant – adminisztratív asszisztens
2. customer service representative – ügyfélszolgálatos
3. sales associate – értékesítési munkatárs
4. driver – sofőr**
5. accounts payable & receivable – követelésbehajtó
6. registered nurse – szakképzett nővérke
7. general labourer – általános munkás
8. project manager – ez ugyanaz magyarul is
9. welder – hegesztő
10. electrical engineer – villamosmérnök
11. software developer – szoftver fejlesztő
12. merchandiser – lereskedő
13. accountant – könyvelő
14. HR manager – személyzetis
15. financial advisor – pénzügyi tanácsadó

*A RANDSTAD munkaerő kufár cég cikke alapján.

**Vagy tíz éve figyelem a kanadai legkeresetteb, meg hiánymunka listákat. Minden változik, kivéve egy: sofőrből sosincs elég. Szóval, ha szeretnél napokat tölteni elzárt északi jeges utakon, végtelen kamionsorban, akkor azt amúgy nagyon megfizetik.

Kanadai bevándorlás tanulság 2021: nyitva és várja a bevándorlókat, tehát hajrá, ha arra vágysz, hogy juharleveles útleveled legyen.