Mivel per pillanat spanyol egyéni vállalkozó vagyok, hivatalosan “autónomo“, ezért igen részletes ismertető következik.

Ha olvastad korábbi posztjaimat, akkor ezekből kiderült, hogy az én dolgom az, hogy adóhatékony helyekre költözzek, ott jól kiismerjem a csíziót, majd leírjam neked. Na, ehhez képest Spanyolországban klasszikus csapdába kerültem, adóparadicsomból adópokolba. Lehet Hispániában adót optimalizálni (Tenerifén pl), de most nem erről van szó. Viszont legközelebb már ezekről írok.

Nincs az az andalúziai cigány flamenco énekes, aki annyira tudna sírva szívből jajongani, mint én, amikor befizetem három havonta az adómat, de talán kezdjük az elejéről.

Miért érdemes spanyol egyéni vállalkozást nyitni?

Ugye milyen jó kérdés? Nem érdemes, de KELL. Ha ugyanis nem alkalmazott vagy az Ibériai-félszigeten (vagy csatolt részeken), akkor valami jogalapot érdemes kreálni, hogy itt tartózkodhass. Emberek évekig ellébecolnak a napon anélkül, hogy ezzel törődnének, de ha családod van, esetleg vállalkoznál, akkor ennek valami jogi keretet érdemes adni. Cégalapitás legrosszabb ötlet (ezt még egyszer részletesen kifejtem), többek között azért, mert 35 százalék a társasági adó. Marad az egyéni vállalkozás.

“Autónomo! Te egy HŐS vagy!” mutatja közben egy sörmárka hirdetését a Facebook és én legszívesebben átfejelném a képernyőt :)

Szóval egyéni vállalkozóvá válni nem nagy kunszt Spanyolországban. Egyedül ne láss neki, mindenképpen szakértői segítségre lesz szükséged. Tudom, hogy vannak Magyarországról ösztönös zsenik a hivatali ügyintézésben, de a spanyol törvények és lehetőségek nem annyira egyszerűek, hogy ne tudd elrontani a vállalkozásodat már az alapoknál. Bármelyik könyvelő/ügyvéd tud neked segíteni.

Egyéni vállalkozás alapításának menete Spanyolországban

Spanyol egyéni vállalkozó adózásaAzt javaslom, hogy először az egyszerűség kedvéért nyiss egy magánbankszámlát valamelyik bankban. Amennyiben EU-s útlevéllel rendelkezel, ennek akadálya nincs. Lehet nem rezidens számlát nyitni, azaz akár turisták is nyithatnak bankszámlát, de általában ragaszkodnak a NIE, azaz az idegenrendészettől kapott regisztrációsszámhoz. Ezt minden további nélkül be tudod szerezni, ha van mondjuk egy bérelt lakásod. Majd a spanyol bevándorlásról is írok, de ahhoz például nem árt egy vállalkozás. A NIE számra mindenképpen szükséged van, az lesz a mindenféle adószámod is, még a kiállitott számláidra is rákerül, kikerülhetetlen.

A NIE szám megszerzése

Foglalsz helyet és időt az idegenrendészet honlapján. Ott vannak a szükséges iratok is. Elmész, megkapod, kijössz.

Szóval harmadik körben keress egy jó könyvelőt. Ez nem is olyan egyszerű, mert például nekem angolul beszélő könyvelőre lenne szükségem, olyan meg nincs, csak aranyáron vagy nagy cégnél, az meg tényleg drága. Na nem mintha a mostani nem lenne az, de legalább angolul sem tud. Értelmezhető könyvelő havi költség 30-120 euró. Vele egyezteted a tevékenységi köreidet, aztán szépen kitölteted a cégalapitáshoz szükséges papírokat.

Innentől egyedül is nekiindulhatsz, ha beszélsz, de legalább értesz spanyolul. Majd nyiss a magánbankszámlád mellé ugyanabban vagy másik bankban egy üzleti számlát, ha van spanyol folyószámlád, akkor ez a művelet sem hosszabb 10 percnél.

Két helyre kell bemenned spanyol egyéni cég alapításakor. Az egyik a  “Ministerio de Economía y Haciendán” belül az “Agencia Estatal de Administración Tributaria”, azaz egyszerűsitve és magyarul a gazdasági minisztérium adóügyi osztálya.  A másik a társadalombiztositás, illetve államkincstár: “Tesorería General de la Seguridad Social” vagy valamelyik helyi mutációja. A haciendához előre egyeztetett időpontra lesz szükséged. Maga az ügyintézés legfeljebb tiz perc. Miután minden pecsétet rányomtak a papírodra, mehetsz tovább. Ez se bonyolult, az én esetemben öt perc sorbanállás után már el is köszöntem. 30-án alapitottam tesztvállalkozásomat, de biztos ami biztos, arra a hónapra már vontak is adót, hogy örüljek.

Tulajdonképpen ennyi az alapítás, kéne elvileg üzemorvos is, de ez kiment a fejemből és még nem kérte senki, de majd biztosan kelleni fog.

Spanyol egyéni vállalkozó számlái

Természetesen többféle számlára lesz szükséged, tevékenységi körtől függően, illetve az a nem mindegy, hogy kinek álíitod ki. Például az én esetemben háromféle számla van: országon belülre Áfa-s, EU-n belüli Áfa mentes és Európai Unión kivüli Áfa-mentes. Kértem modell számlát könyvelőtől, az alapján simán ki lehet állitani, nem nagy kunszt.

Spanyol egyéni vállalkozók adózása

Kezdjük a spanyol egyéni vállalkozó társadalombiztositásával. Ez a titkos vonzereje a autonomo létnek,Spanyol egyéni vállalkozás megalapitása mert szép lassan indulva éri el kicsit kevesebb, mint két év alatt a brutális összeget. Tehát az alapitástól számitott első hat hónapban a tb mindössze kb 54 euró, ez igen szerethető összeg. Majd további kicsit több mint fél évig havi 100 euró+ fölé megy sávosan és végül eléri a havi 264-ot, az én esetemben, de van aki szerencsétlenebb és jóval többet fizet, mert ez a minimum…

A 30 évesnél fiatalabb férfi és 35 évesnél fiatalabb hölgy vállalkozók a legalacsonyabb tb-ből még 30% kedvezményt kapnak az első harminc hónapra.

Az új “autonomo” (aki korábban nem igényelt ilyen státuszt) kérhet 80% kedvezményt az első  hat hónapra, 50%-ot a következő hat hónapra, majd még 30%-ot a következő három hónapra. Fiatalabbak (-30 és -35) még 15 hónapig igényelhetik a kedvezményt.

Szülési szabadságból visszatért nők teljes tb mentességet élveznek 12 hónapig.

Vannak még kedvezmények piaci árusok és mezőgazdasági munkások számára. Ötletem nincs, hogy ez megéri-e, szerintem nem, de örömmel várok véleményeket, meg tapasztalatokat.

Ha egyetlen egyszer egy nappal elkésed a tb fizetést, akkor rögtön a teljes összeget kell majd fizetned. Tehát bukod a kedvezményt rögtön.

Spanyol kisvállalkozók Általános Forgalmi Adó fizetése

Ezzel ne tréfálj, ugyanúgy negyedévente kell bevallani és befizetni mint máshol, de ha kicsúszol a 20 napos határidőből, akkor csúnya büntetésre számithatsz.

Klasszikusan az adóalapból levonható költségek:

Jó, ez nem annyira egyszerű, de azért van pár lehetőség, azonban erről (is) mindenképpen kérj tanácsot a könyvelődtől, például:

– tb

– könyvelői dij

– mindenféle kamarai meg szakmai szervezeti dijak

– bérleti költség

– rezsi

– irodabútor

– szoftver és internetes szolgáltatások

– hirdetés és reklámozás

– autó vagy teherautó

Spanyol egyéni vállalkozó személyi jövedelemadó fizetése

Ez a költségek levonása után fix 20%. Ezt negyedévente vonják le egyből a bankszámládról.

Ez a háromhavonkénti adóbefizetés azért vicces, mert szerintem a bankok profitjának jelentős növelésére találták ki. Hogy néz ki a gyakorlatban? Hát ugye nem rakod félre az adóeurókat, hanem elköltöd túlélésre és ott állsz egy cent nélkül a negyedév végére. Erre a bankod ad adóelőleg kölcsönt, amit a bank egyből befizet a költségvetésbe. A kölcsönt simán visszafizeted az év végi adóvisszatéritésedből, de azért egy picit keresnek rajta.

Kinek éri meg Spanyolországban egyéni vállalkozást nyitni?

Nézzünk egy gyakorlati példát, amely igen elnagyolt, mert minden eset egyedi, de valami ilyesmi történik.:

Van egy család, két szülővel (1 kereső), meg két gyerekkel. A kereső autónomo. Kiszámláz valamiért 3000 eurót havonta. Levonja belőle a levonhatót, mondjuk 300 eurónyi költséget. Most tartunk 2700 eurónál. Ebből levonja a családi tb-t, azaz minimum 264-et, de azt ugye be is fizeti. Most tartunk 2436 eurónál. Ennek lejön a húsz százaléka. Az 1949 euró maradék.

Van egy igen összetett adóvisszatéritési rendszer az év utolsó negyedévének rendezése után. Az éves egyéb adók és visszatérítések után a spanyol egyéni vállalkozók átlagos éves adóterhelése 22,5%.

A spanyol egyéni vállalkozás jogosult mindenfajta állami, nemzeti és EU szubvenciókra és egyéb pénzügyi segitségre. Ezek függenek a vállalkozás helyétől, de itt aránylag jó ötleteket találni.

Mi érdekel még Spanyolországból? Spanyolországi bevándorlás? Spanyolországi cégalapítás? Csak kérdezz!