Rétegproblémának tűnik a trópusi szigetek beszerzésének részleteit elemezni (ár, fekvés, lehetőségek, bérlés vagy vétel, árnyoldalak és örömök) De jelentős tapasztalataim birtokában hátha segíthetek egy fontos döntés előkészítésében. Ha éppen szeretnél venni egy trópusi szigetet.

Kinek lehet trópusi szigete?

Nyilvánvalóan mindenkinek, aki csak szeretne. Ha kevés pénzed van vagy nincs is, az nem baj mert gazdátlan trópusi szigetből is van pár ezer. Mondjuk akkor nem a tied papíron, ha csak úgy odaköltözöl és kitűzöd a zászlódat. Bár foglalni jogosan is lehet egy sor országban. Nagy általánosságban tehát nincs kikötve, hogy kinek lehet trópusi szigete. A gyakorlatban viszont azok az országok, amelyeknek a területén van a sziget, követelhetnek mindenféle dolgokat. Például, hogy rezidens legyél (letelepedett külföldi) vagy akár állampolgár. Ezeket általában a saját nemzeti vagyon (hahahaha) védelmében hozzák, vagy hogy helyzetbe juttassanak helyieket, például ha helyi társ nélkül nem lehet vállalkozni vagy területet tulajdonolni.

Trópusi szigetek árazása

Erre nem lehet egységes válasz, függ egy sor tényezőtől. Természetesen mondok rendes árakat, de kezdjük is el kategorizálni a szigeteket.

Folyami és tavi trópusi szigetek beszerzése

Nekem (illetve nekünk) most éppen folyami trópusi sziget jutott. Hülyén hangzik, de az emberek többsége sosem gondolt bele, hogy nem csak korallzátonyok vannak az óceánokban, hanem megszerezhető folyami szigetek is. Gyakorlatilag minden trópusi országban vannak bővizű folyók, amelyek teljesen szabályozatlanok és rengeteg szigetet alakítanak ki a különböző folyamok.

Mi a különbség a homokpad a korallzátony és a vulkáni szigetek között?

Természetesen a vulkáni szigeteket vulkánnal nehezebben viszi el a globális felmelegedés, cserébe igencsak kínos, ha aktív az a vulkán.

Mennyibe kerül egy trópusi sziget?

Mivel kifejezetten trópusi szigetekről van szó, ezért a klasszikus szétfagyós brit közeli és a mediterrán szigetek isBiijagos szigetek kimaradnak a szórásból. Ha napi szinten szeretnél tájékozott lenni a szigetárakról, akkor a legjobb forrás a ez a csoport a face-n. Összefoglalva a trópusi szigetek mérettől függően kétszázezer dollár és három millió dollár közötti áron szoktak elkelni. Itt van még a legnagyobb szigeteladó ingatlanos honlapja, érdekes, lehet álmodozni, mert azért rendesen fog a ceruzája, sztem ezek igencsak lealkudható árak.

Az árat mindenképpen befolyásolja a lokáció (és mindig lokáció, lokáció, lokáció). Hiszen nem mindegy, hogy merre van az a sziget. Legfontosabb kérdés: biztonságos hely-e? Mennyi idő alatt lehet odaérni, hogyan és honnan. Az én szigetemre másfél perc motorcsónakkal egy városból. De a városba már bonyolultabb a fővárosból, egy éjszaka busz, vagy kilenc óra vezetés, félig betonozatlan sztrádán. Mármint az út feléig van aszfalt, onnan meg nincs. Vagy magánrepülőgép az körülbelül 800 sollár két fő számára. De vannak olyan szigetek, ahova eljutni is rémálom, többszöri átszállás kisrepülőkön és utána végtelen hajóút. Megközeltés tehát roppant fontos. És persze ne feledd: sziget hajó nélkül nem sokat ér. És a hajó nagyon drága, most építettünk egyet, tudom pontosan. Iszonyú drága. Kisebb speedboat nem drága az, optimális. Ha csak pár órányira van a szigeted, ne is gondolkodj, jó az mindenre.

Aztán jön a túlélés, mert mit fogsz enni és persze inni a trópusi szigeteden? És hogyan viszed oda ezeket? Van-e víz a szigeten? Nos, megnyugtatlak, nagyon kevés olyan trópusi sziget van, ahol hűs forrásban olthatod szomjadat. Jobb esetben van pár kókuszpálma, kókuszdióval, esetleg esővíz gyűjtő, de ahhoz kell valami értelmes előző tulaj is. Különféle sótlanítási eljárásokkal természetesen csinálnak édesvizet sósból, ez a készülék alapfelszerelés egy trópusi szigeten, ha van pénzed rá, oda tudod vitetni. És van áramod, hogy működtesd. Áramot se kunszt manapság előállítani és az nagyon nem árt. Olyan 1500-5000 dollár közötti áron tudsz különféle hatásfokú napelemes készleteket beszerezni, hogy működtesd az elektronikádat: ventillátor, hűtő, rádió, lámpák, szúnyogölő gépek, stb. Benzingenerátort felejtsd, megesz mindent, drága és egyáltalán.

Internet a trópusi szigeteden

Ojojojj, na ez fogós téma. Beleástam magam rendesen. Nos, az Isla Bonitán még hibátlan mobilinternet is van, azonban a stabil és feltöltési sebességgel rendelkező csatlakozás már nem ugyanaz. Mi mikrohullámú antennával vesszük le a jelet, mert szerencsénk van. Ez egy kietlenebb helyen fekvő trópusi szigeten nem megoldható. Ha nincs mobilnet, akkor marad a műholdas és az igen igen drága. Közben a technika fejlődik, remélem ez a bekezdés nagyon gyorsan elavul.

Szigetet, szigetrészt vagy telket egy szigeten érdemes venni?

Nos, van a magán vagy privátszigeteknek egy érdekes tulajdonságuk, minél kisebb annál szívesebben adják el egyben. Viszont lehet egészen fantasztikus telkeket is venni szigeteken. Miközben ezt írom lángra gyúlt a szívem egy két acrés bahamai telekért 50,000 dollárért. Ennyi pénzért tudod mit veszel a Balatonon? Igen eltaláltad: lófaszt se. Egyre több nagyobb magánsziget tulajdonosa parcellázza fel a földet. Háááát, lesznek szomszédaid. De így meg lesz oldva az odajutás, a kaja és ital szállítás, stb. Hidd el, én nagyon nomád vagyok, de Robinson is vágyott egy hideg sörre pár nap után.

Papírmunka és trópusi szigetvásárláshoz szükséges dokumentumok

A különféle ingatlan és föld vásárlási szerződéseket minden országban különféle törvények szabályozzák. Amire nagyon oda kell figyelned és igen pénzt is kell költeni rá, hogy minden rendben legyen. Az nem akkora baj, ha drága az ügyvéded, az a baj, ha átvernek. Ami bárhol megtörténhet. Nagyon kell figyelni a tulajdonjogra, hogy ki is az eladó. Illetve nagyon sok országban lehet földet foglalni, ami jogilag ugyan a földfoglaló tulajdonában van, de addig nem értékesíthető, amíg el nem intézte, hogy papíron is ő legyen a tulajdonos. Mindegy, szerintem nem értesz sem a maláj, sem a hondurasi ingatlanozáshoz, tehát használj ügyvédet és jót.

Hol lehet olcsón trópusi szigeteket venni?

Rubane sziget bissau bijagosMi az olcsó ugye, de azért vannak jó helyek. Az olcsó azért ritkább, de Miami környékén biztosan nagyon drága, Szenegálban meg nem.
Ahol kell ismerettség, de amúgy nagyon olcsók az álomszigetek az a Bijagos-szigetcsoport Bissauban, Nyugat-Afrikában. A pedókon, a kolumbiai kokain csempészeken és a felfegyverzett kínai halászhadihajókon kívül más baj nincs, úgy jó ahogy van. Itt van róla egy videó, én csináltam, olyan is. Szerintem egyébként körülbelül 100 ezer dollárnyi összegért már tudsz igen nagy és teljesen érintetlen paradicsomot venni magadnak, vízzel együtt. Nicaragua szintén zseniális és olcsó, rengeteg álomsziget. Venezuela dettó. Ne rémisszenek meg a hírek, simán tudsz magadnak venni bármit olcsón és aztán elszigetelődsz. A karibi térségben amúgy rengeteg iszonyú drága és kevés nagyon olcsó sziget is van. Sok magánsziget van milliárdosok kezében, velük nem lehet versenyezni, inkább valami élhető de kevésbé gazdag helyre figyelj. Persze, ha nagyon gazdag vagy, akkor mindegy. Mire olvasod, addigra gondolom ezt már eladták, de itt van 95 ezer dollárért egy kis szigetecske valami romházzal a nicaraguai Granadából . Brazíliában mindig is voltak olcsó szigetek, de a reál zuhanása miatt még olcsóbb lenne, ha nem forintod van, mert kézenfogva hullanak a mélybe. 250 ezer dollártól felfelé a csillagos égig lehet venni álomszigeteket Salvador és Rio térségében.

De mi újság Ázsiában? A legtöbben thai és filippinó szigetekre vágynak, azonban ezekben az országokban (is) korlátozzák a külföldiek földtulajdonlásának lehetőségeit. Tehát kell valami helyi társ. (Biztos mindenhol, mindenre megvan az okosság és a kerülőút, de ezeket minden országra kiterjedően nem tudom leírni, az könyv lenne, ráadásul nem is tudom). Valami céges megoldás kellhet oda. Az ázsiai országok azonban nem kifejezetten olcsók, legalábbis szigetügyben. Rengeteg indonéz álomszigetet hirdetnek a neten, legszebb szörfhullámoktól egy kókuszdiódobásnyira. 17508 szigetből csak hatezer lakott, tehát hely és lehetőség van. Biztosan az árakkal is lehet manipulálni, ezt a területet sajnos annyira nem ismerem, de szeretném. Ha vettél hullámközeli magánszigetet Indonéziában (vagy máshol) kérlek szólj, mi szigettulajdonosok fogjunk össze, viszem a longboardot, meg sört.

Milyen, ha van egy trópusi szigeted?

Mint korábban említettem, rendelkezésemre áll egy 14 hektáros sziget Paraguayban a Paraguay folyón, Concepcion városa mellett. (itt egy részletesebb poszt róla)Röviden nagyon jó, ha trópusi szigettulajdonos vagy. Hosszabban kifejtve viszont nem annyira jó.

Trópusi szigetek általánosságban áttekintett pozitív oldala, természetesen szubjektív lista:

 • Van
 • Meleg van és süt a nap, néha meg esik
 • Lehet mindenféle gyümölcsöd
 • Strandolás és vizisportok (nekünk is van homokfövenyünk, meg kajakjaink, de szörf meg társai is nagyon jók)
 • Kedv szerint teljes elkülönülés a társadalomtól
 • Üzleti lehetőségek (turizmus nyilvánvalóan, remélem nem olajfúrótornyot szeretnél vagy sugárzóanyag tárolót, ez sem ritka sajnos)

Trópusi szigetek árnyoldalai tulajdonosi szemszögből:

 • Állandó pénzkidobás, valami mindig elromlik vagy kell
 • Ha nem vagy ott a gazda szeme nem hízlalja a jószágot, tuti szétlopnak mindent, tehát őr kell, stb
 • Nagyon pontos tervezést igényel, hogy mire van szükséged ottléted alatt, ha elfogy a víz vagy a cukor, akkor lehet hogy nagyon megszenvedsz érte (100 km speedboat üzemanyag például).
 • Szigeten építkezni teljesen őrjítő. Bele kell tervezned, hogy ha folyami a sziget, akkor lesz áradás, ha homokpad vagy koral akkor emelkedik a vízszint, ha meg vulkáni akkor gyün a láva. Tuti jönni fog. Oda kell vitetni mindent, felejtsd el a pálmakunyhót (kivéve dekoráció) vagy guglizd meg gyorsan a “dengue” kifejezést.
 • Időjárás: a trópusokon azért ne lepődj meg, ha esik az eső és nagyon. Vagy ha a karibi szigetek között pont a tornádócsatornában találtad meg lelki békédet. Mindegy milyen tetőt teszel fel, el fog repülni.
 • Hivatalok: te egy külföldi szigettulajdonos vagy, henye luxusgringó. Úgy is állnak hozzád.
 • Kórház/orvosi ellátás: nincs vagy nehezen megoldható. Paraguayban döbbenetes szerencsénk van ezzel, de azért az ritka, hogy tíz percen belül német magánkórházba kerül valaki. Inkább azt képzeld el, hogy eszeveszett monszunban valakinek eltörik a lába és a legközelebbi kórház négy óra hajózás és az a kórház valójában egy elsősegélypont két unatkozó ápolóval.

Elszigetelődés egy trópusi szigeten

Ha egy trópusi szigeten élsz kevés embertársaddal vagy egyedül, akkor ne lepődj meg ha belezakkansz egy picit, nem vagy vele egyedül. Régebben sokkal jobban zavart, hogy egy kis szigeten élek, még nagyobbaknál is zavart (lásd Gozo). De az hogy az embernek kis birodalma van vízzel körülvéve, az kárpótol sok mindenért, illetve egy idő után annyira nem is vagy kíváncsi embertársaidra, főleg a sok hülyére és ők nem jöhetnek a szigetedre. Mindenesetre igenis elszigetelődsz, ha szigeten élsz, néha azért legalább kocsmába menj el. Fejlődő országokban, ahol olcsók a szigetek, mindig van a közeledben kocsma. A lehető legközelebb, szigettől függ ugye, hogy 1-2 kilométerre vagy pár százra.

Trópusi szigethezjutásodat nagyban segítheti releváns információkkal, ha lájkolod a Facebook oldalamat, ezt itt ni.  

Ha pedig vándorolnál egy kicsit mielőtt megtalálod álmaid szigetét, akkor nézz körül az oldalamon, üzlet/magánembereknek építek mostanában főleg latin-amerikai pénzügyi/jogi struktúrákat, amelyek miatt szabadon élhetnek.

Ha pedig arra lennél kíváncsi milyen egy trópusi sziget környékén az érintetlen paraguayi ősvadonban hajózni egyelőre bevezető áron, akkor nézz rá a Paraguay Jungle Tours honlapjára!