Ebben a posztban megpróbálok minden, a máltai kiköltözéshez szükséges gyakorlati ismeretet összeszedni. Tudom, hogy mindenkinek egyéni nehézségei és lehetőségei vannak, de azért elég sok minden belefér ebbe az írásba. Máltán vagy Gozo-n élni gyönyörű élmény lehet, de ha nem akarsz mindent egyedül felderíteni, akkor ezt azért érdemes átolvasni. Azt tudnod kell, hogy bár hivatalosan is a máltaiak a világ legkedvesebb emberei, azért lesz dolgod bőven, főleg ha először költözöl más országba. Ha egyedül indulsz neki, akkor sok szerencsét! Ha pedig a családodat is viszed, akkor jó közbiztonságot, jó iskolákat és jó egészségügyi ellátást fogsz találni. Az élet persze Máltán sem könnyű, de elképesztően sok honfitársunk választotta ezt a pici szigetcsoportot a Földközi-tenger közepén, ennek azért van valami oka. Amit biztosan ígérhetek, hogy nyáron nagyon meleg van, télen meg fúj a szél és a tenger szinte mindig álomszép kék, kivéve ha nagy vihar van a nyílt vizen, mert olyankor kékeszöld…

 


Tartalom:

 

Ismerkedés Máltával

Külföldre vagy másik országba költözéskor a legfontosabb jótanács, amit nagyon érdemes megfogadni, hogy kiköltözés előtt ki kell menni legalább egyszer körülnézni, felmérni a telepet és levonni a tanulságokat. Rengetegszer előfordul ugyanis, hogy valaki úgy költözik, hogy még sosem járt a célországban. Nagy meglepetések szokták érni azokat, akik például egy trópusi szigetre költöznek, amit egy lakótelepi lakás falán látott poszter alapján képzelnek el. Málta sem kivétel, gönyörű meg kedves, stb. De egy pár napos úttal ki lehet deríteni, hogy egyáltalán tetszik-e. Hja, fontos: angolul tudni kell. Lehet melót találni angoltudás nélkül is, de akkor már tökmindegy, hogy hol rabszolga az ember, míg Máltán angoltudással és némi szorgalommal felvértezve igenis lehet érvényesülni.

Árak Máltán

Itt tulajdonképpen nem sokkal magasabbak az árak, mint Magyarországon, de a magasabb fizetések miatt sokkal megfizethetőbbek a dolgok. Sőt, majd meglátod, egy csomó dolog kifejezetten olcsóbb. Lerántani nem szokás az embert. Beírhatnám a pontos árakat, de mire ezt olvasod, lehet hogy eltelt egy év és változott valami. Ide kattintva viszont mindig az éppen aktuális árakat látod és mindenét, a sörtől a lakáson át az autókig.

Lakásbérlés Máltán

Máltai lakásbérlésPróbálok pár támpontot adni, de ugye ez nagyon személyfüggő. A máltai lakáspiacról általánosságban azt érdemes tudni, hogy jobban megéri bérelni, mint vásárolni. Ennek oka az, hogy Málta gyakorlatilag beépült, Gozon meg nagyon be van határolva a beépíthető területek nagysága. Egy-két jelentéktelen visszaesést leszámítva a máltai ingatlapiac roppant gyorsan drágul, mármint a vétel. Kitűnő példa: az utcánkban egy család az 1980-as években (tehát nem 100 évvel ezelőtt) vett egy sziklás kaszálót euróban számolva olyan körülbelül kétezer pénzért. Most 1,8 milliót ér. 2014-ben a lakások ára átlagosan 7,17 százalékkal, a házak (townhouse,house of character és a villák) ára viszont 16,17 százalékkal emelkedett, ami szédületes. És ez a folyamat vagy 40 éve tart, csak 2000 és 2007 között 78,9 százalékkal szálltak el az ingatlanárak. Szóval, lehet kérem befektetni, de igen egyszerű matematikai művelettel kiszámolható, hogy mennyivel jobban megéri bérelni az átlagembernek. De mit és hol érdemes bérelni? Máltán a magyarok legtöbbször a. szobát bérelnek vagy b. lakást vagy c. házat. Majd elfelejtettem Máltán a lakásbérleti árak azért a megszokott nyugat-európai vagy az angol árakhoz képest kifejezetten olcsók. Simán el lehet érni, hogy a lakásbérlet+rezsiköltségek ne érjék el egy család bevételeinek 30 százalékát és ez nagyon egészséges. Szóval, szobát bérelni olyan 150-300 euró között lehet (persze van 500-ért is, de azért na), kétszobás kecót meg már nagyon nagy szerencsével 300/350-től felfelé, helyszíntől függően. Gozon simán, Sliemában meg ezer alatt nem is érdemes keresni jót. Ház az persze drágább, de megnyugtatásul mondom, akár havi 8000 euróért is vannak szépek, ha eddig aggódtatok volna emiatt. Gozo szigete sokkal olcsóbb, mint Málta, mondjuk olyan jó 25 százalékkal, de cserébe munka szinte egyáltalán nincs, illetve nem annyi mint Máltán, de erről később. Hogyan kell Máltán lakást keresni? Én a napi, helyi hirdetési oldalak kivételével nagyon óvatos lennék az online keresgéléssel. Még a legnagyobb irodák is bőven tartanak túl olcsónak tűnő ajánlatokat, majd közlik, hogy az pont most ment el, de van egy másik, ami….

 

Lakásbérlés MáltánEgyébként érdemes jó ügynökhöz fordulni, csak magyar ingatlanügynökből ismerek hármat. Igazán jó kecókat, mármint ha újépítésről van szó, akkor már hosszú hónapokkal a készenlét előtt tervrajzról kibérlik. De ijesztegetni nem akarok senkit, lehet Máltán mindenféle lakóingatlant bérelni. Legnagyobb irodák a RE/MAX, mint piacvezetők és a Frank Salt. Mindenképpen szükség van szerződésre lakásbérléskor, nem csak azért, hogy ne érjen később kellemetlen meglepetés, de azért is, mert a máltai személyi (ami nem az) igénylésekor, azaz letelepedéskor feltétlenül szükséged lesz erre. Lehet egyébként egy fecnire kézzel is felfirkantani valamit, csak legyen. Tipp: a szerződéskötéskor kérj azonnal egy fénymásolatot a tulaj vagy aláíró személyiéről, mert kelleni fog a bevándorláson. Ha ezt nem kéred el, akkor emiatt külön üldözheted a tulajt. Főleg, ha Ausztráliában él (Máltán szinte minden középkorúnál kicsit idősebb ember élt Ausztráliában, Kanadában vagy az Egyesült Államokban és emiatt simán hosszú hónapokra eltűnnek). Ha adózási szempontból jelented be magad Máltán, akkor nagyon oda kell arra figyelni, hogy a tulaj fizesse be az idegenforgalmi ingatlanadót. Ez kbörülbelül egyhavi bérleti díjnak megfelelő összeg. Hosszútávú bérléskor csak az első évben van vagy ameddig nincs meg az ID card. Mármost ID cardhoz meg kell a lakásbérlés, szóval az első évben simán bejátszik az adó a tulajnál. Ha nem vagy ott, ami adórezidens magyaroknál adott, akkor kiszállnak ellenőrizni hozzád, mert mi van az idegenforgalmi adóval? Szóval jobb szemmel tartani a háziurat, hogy pontosan teljesítse közteherviselési kötelezettségeit. Korábban a külföldiek magasabb árat fizettek a közüzemi szolgáltatásokért tehát vízért és áramért, sőt a buszért is, de ez szerencsére megszűnt pár éve.

Kiköltözés Máltára

Mi úgy oldottuk meg tetemes mennyiségű ingóságunk szigetrejuttatását, hogy minden érkező vendég elhozott egy-egy bőröndöt. Ne aggódj, a te lakásod/házad is tele lesz nyaraló magyar barátokkal. Lehet csomagot küldetni, de az drága. Konténerszállítás kitűnő megoldás teljes háztartás áttelepítésekor, de azért tud drága lenni. Kis szerencsével 2-3000 euróból oldható. Na, ehelyett persze a legtöbben vegyes megoldásokat alkalmaznak, ezek a WizzAir 32 kilós csomagjai és a kocsival lejövetel. Utóbbi nagyon szép megoldás, de hogy utána mi lesz a kocsival, az kérdéses. Szoktak nevetséges áron angol rendszámos autókat venni és azokkal jönni. Így a kormány ugyan a megfelelő oldalon van, de az átírási költség óriási és legkésőbb 3 hónap ottlakás után büntetik is a külföldi rendszámot.

Máltai tartózkodási engedély megszerzése (Malta ID card)

Máltai tartózkodási engedélyMáltán a papírmunka sikeres lebonyolítása után nem személyi igazolványt kap az ember, hanem residency cardot, azaz (ideiglenes) tartózkodási engedélyt. Majd 5 év után lehet kérni az állandó tartózkodási engedélyt (permanent residence permit) és még 5 év múlva az állampolgárságot. Ennek megfelelően a máltai tartózkodási engedéllyel nem lehet külföldre utazni, illetve de, a magyar útlevél vagy személyi kíséretében.

Magyarok általában a következő lehetőségeket veszik igénybe:

 • Alkalmazotti viszony
 • Önálló vállalkozó (Self-employed)
 • Diák
 • Családegyesítés
 • Öneltartó (Self-sufficient)

A diákvízumokról nem tudok sokat. Gondolom beiratkozik az ember, aztán megkapja. Ugyanez családegyesítésnél is.

Alkalmazotti viszony esetén a következő dokumentumok kellenek majd az eljáráshoz:

 • Útlevél vagy/és személyi igazolvány fénymásolat
 • 2 db fénykép
 • Munkaszerződés VAGY munkaviszony ETC (munkaügyi hiv.) regisztráció
 • Lakásbérleti szerződés
 • Lakáskiadó ID card fénymásolat
 • TB regisztrációs szám
 • Kitöltött űrlapok (3db)

Ha vállalkozni akar valaki, akkor még kellenek kiegészítő dokumentumok, mint erkölcsi bizonyítvány. Ezt egyébként a máltai lakás kibérlése után már Máltán is lehet kérni a rendőrségen, valami nevetséges költség mellett, azt hiszem 4,50. Vagy valami ilyesmi befektetés. Aztán a vállalkozásnál esettől függően kérhetnek mindenféle dolgokat, de alapjában a fenti felsorolás elég mindenre. természetesen a kitöltendő űrlap függ attól, hogy milyen jogcímen igényled a tartózkodásit.

Máltai Bevándorlási Hivatal

Ide kell menned letelepedési ügyeket intézni Máltán

A tartózkodási engedély körüli hercehurca tulajdonképpen nincs. Kivéve, ha Máltán laksz és nem Gozo-n. Máltán a bevándorlási hivatal címe jelenleg: Citizenship and Expatriate Affairs Department, Evans Building St. Elmo’s Square Valletta VLT 2000
Azért jelenleg, mert 2012-15 között háromszor költözött.
Az ügyintézés úgy történik, hogy összegyűjtesz minden dokumentumot. Ezen a linken megtalálsz mindenféle szükséges kitöltendő űrlapot, hogy csatolhasd a begyűjtött iratokhoz. Például munkavállalásihoz kell egy kitöltött Form A (ez a rezidenciakérő lap), egy Form ID 2 (ez az aláírás, meg fénykép hitelesítő), meg egy Electoral Form, ezen nyilatkozol, hogy akarsz-e választani. Az iratok beadásakor is készítenek fényképet. Elbírálás nincs, leadod a doksikat egyben (hiánypótlás nincs) és kész. Kapod az ideiglenes kártyát, ami egy papír fényképpel és Blue Card a neve. Aztán 2-3 hét (vagy hónap) alatt sikerül legyártani a műanyagkártyádat és hivatalosan is máltai lakossá váltál. Vagy gozoivá, mert nem mindegy. Ha máltai vagy, akkor drágább pénzt fizetsz, például a kompért. Vannak még előnyei a gozóiságnak, főleg adózásban, de ezekre most nem térek ki.

Van egy zseniális lehetőség a máltai bevándorlási rendszerben ez az öneltartó vagy helyesebben Self-sufficient visa. Ezzel munkavégzés nélkül lehet élni Máltán és adót sem kell fizetni. Viszont igazolni kell, hogy a kérelmezőnek van miből élnie. Ezt megteheti egy 14 ezer eurós bankbetét bemutatásával vagy bizonyítja, hogy van heti 93 eurója. Családosok esetén a bemutatandó összeg 23 ezer ejró. Ilyenkor a heti bemutatandó összeg 109 euró, az összeg gyerekenként 8,15 euró/hét/fő/ növekszik. Ez a vízum kitűnő nyugdíjasok számára (mondjuk nekik van egy ennél jobb is), de gyakorlatilag nagyon sok szellemi szabadfoglalkozású is visszaél vele. Ugye ennek a lényege az, hogy a vízumhordozó Máltán költi a pénzét, nem pedig szerzi. Az belefér, hogy külföldön kiadott ingatlan árából elvan vagy mittomén tőzsdei befektetése van. A falunkban lakó német festőt se zaklatják, pedig ő abból él, hogy festés után külföldön adják el a képeit. Ezért a máltai self-sufficient tulajdonképpen tökéletes szinte minden netnomádnak vagy digitális nomádnak, ha az a kifejezés jobban tetszik. Amíg ezzel az engedéllyel az ember nem vállal munkát, hanem elvan mint egy dísznövény, addig (nem jogi tanács!) zseniális megoldás. Tulajdonképpen az EU egyetlen valódi adómentes letelepedési lehetősége. Természetesen senkinek se javaslom, hogy megszegje a máltai idegenrendészeti vagy adózási törvényeket, csak úgy mondom.

Máltai egészségbiztosítás

Máltán a társadalombiztosítási számot online úton lehet beszerezni. 2015 februárjáig személyesen is lehetett, pont 10 perc ügyintézéssel, sorbanállás nélkül. Na mindegy, szóval kérni kell. A Tb szerződés, azon meg a szám feltétlenül szükséges a letelepedéshez, de utána meg szinte sose. Ugyanis Máltán minden ügyintézéshez úgyis az ID card kell, az azon található számmal, ami személyi, adó és tb számként is funkcionál egyszerre. Update 2016/1: ide kattintva az űrlaphoz jutsz, ahol online igényelheted a tb-számot!
Szóval tb-t kell fizetni. Ha az ember a szokásos minimálbér körüli kategóriában van bejelentve, akkor felesben fizeti a munkaadóval és körülbelül heti 35 euró körül van a hozzájárulás, ez függ az adott hónapban lévő munkanapok számától is, de mondjuk mindig havi 150 euró alatt van a befizetendő összeg, amelynek egyébként is csak a felét fizeti a munkavállaló. Ha az eseted ennél bonyolultabb, de szeretnéd fillérre pontosan tudni, hogy mennyit kell vagy kellene fizetned, akkor itt egy kalkulátor.
Mi történik, ha Máltán beteg leszel? Sose találod ki, elmész az orvoshoz. Vannak magánorvosok, van az úgynevezett polyclinic (legalábbis Gozo-n így hívják), ami mondjuk olyan, mint az SZTK és van sürgősebb vagy súlyosabb esetekben a kórház. Közkórház 2 van az országban a gozoi és a máltai Mater

Máltai kórház: Mater Dei

Ez “A” máltai kórház, a Mater Dei

Dei. Ezek méretükhöz képest kifejezetten jól felszerelt kórházak és egyáltalán. Egyszer bent kellett aludni gyerekkel és azt álmodtam, hogy a Jánosban vagyunk, de amikor kinyitottam a szemem, még mindig a máltai magánszoba külön szülőknek fentartott ágyán feküdtem és állami Playstationnel nyomta a gyerek. Orvosok kitűnők, kaja jó, stb. Ami bonyolult az ha valami kicsit összetettebb egészségügyi problémád van, mert szakorvosból túl sok azért nincs. Gozon például egy körzeti orvossal felíratott beutaló mondjuk kézsebészetre azonnal elkészül, a kézsebész főorvos viszont csak négy hónaponta jár a kisebbik szigeten, de legalább a következő két alkalomra minden extra fizetős hely is elkelt, tehát egy évre kap az ember beutalót. Magánúton viszont minden azonnal és még csak nem is drágán, kivéve a fogorvost ugye. Fizetni a máltai orvosi kezelésért néha kell, néha nem. Például háziorvosi vizsgálat nálunk 10 euró, a kórházi vizsgálatokat viszont már fizeti a tb. Jut eszembe, büdös külföldiként minden egyes kórházi kezelés és vizsgálat után be kell mutatnod a payslip-edet, azaz a fizetési kimutatást a befizetett tb járulékkal. Különben jön a horror csekk, ha még nincs meg a máltai tb-d, akkor a kék európai egészségbiztosítási kártyával simán mindent ellátnak. Amíg nincs meg a mátai biztosításod, addig természetesen akkut dolgokat nem kezelnek, meg szólt kedves olvasóm, hogy szülésre sem jó. Tehát medúz csípésre kitűnő például. Mert jószívű nép a máltai, inkább ráfizetnek egy kicsit, de segítenek az embertárson, ha nem lóg ki a lóláb nagyon. A Payslip-et emailben is el lehet küldeni. Máltán igen egyszerű gyógyszerhez jutni. Támogatás gyakorlatilag nincs, így szinte recept se. Illetve valami papírfecnit ad az orvos a gyógyszer nevével, meg az adagolással, amit a gyógyszertáras kislány rávezet a gyógyszer borítására, azaz ráírja, hogy mikor és mennyit. Lényeges én meg majd elfelejtettem, Máltán a mediterránság ellenére is villámgyorsak a mentősök. Gozo-n simán ott vannak bárhol 10 percen belül (!) ha vizibaleset, akkor mire eltelik 5 perc már ereszkedik a helikopter, de mire vízre érne, hogy indítsa a búvármentő kommandóst, már ott van alatta a mentős jetski is és közben odaér a mentőautó is. Parádés. Ha bármi súlyosabb van, akkor légihíd Gozo és Málta között. Mindig van helikopter járó motorral a szigeten. Asztmás kisgyerekkel Máltát nem ajánlom egyáltalán, Gozo-t igen, ha van tapasztalatod abban, hogyan kell mediterrán lakást dohtalanítani, azaz fel vagy készülve arra, hogy hetente egy-két alkalommal nagytakaríts, tehát szó szerint kinyald a kecót, főleg télen. A kinti levegő általában tökéletes légzési problémákkal küszködő gyermekek számára, mármint Gozo-n, mert Málta az egyik élenjáró ország az asztmás gyerekek számát tekintve, nem véletlenül. Olajfinomító, Playmobil gyár, túlnépesedés, öreg és gombás/dohos házak ezrei, stb. De Gozo profi, itt úgysem lehet mást csinálni,  mindenki a tengerparton sétál, az meg jót tesz.

Iskola és iskolai beiratkozás Máltán

Aggódsz mi a kölökért? Na, akkor hátradőlés, levegő kifúj, minden rendben van a máltai iskolarendszerrel. Érdekes módon, tudomásom szerint már a PISA teszten is jobbak a máltai mutatók, mint a magyarok, ami egyáltalán nem így volt. De a máltai iskolarendszerről talán elég annyit elmondani előzetesen, hogy a gyerekeim szeretnek itt iskolába járni! Na, ilyenről még nem is hallottam. Mielőtt leírom, hogy mi kell most ahhoz, hogy magyar gyermeked máltai iskolába írathasd, leírom milyen volt két évvel ezelőtt, hogy tudjátok milyen szerencsések is vagytok most :) Szóval évközben nem örültek a magyar gyermekek beiratkozásának. Kellett születési anyakönyvi bizonyítvány (ebből lehet kérni már a háromnyelvűt otthon, nem kell fordíttatni). Kellett egy engedély a járási oktatási hivataltól, egy beleegyező nyilatkozat a kiválasztott iskolától, majd a bizonyítványok angol vagy máltai fordítása. Ezekkel felszerelve kellett először kérvényt írni az Oktatási minisztérium külföldi diákok alosztályára. Ahol vagy megadták a beiskolázási engedélyt vagy behívták a kölköt vizsgázni. Na ennek vége. Idén, 2015-ben (ide nem kéne évszámot írnom és akkor mindig aktuálisnak tűnne a cikk, de nem a dolgok Máltai iskolákváltoznak és ügyintézést tekintve eddig az előnyükre) kell egy születési, meg az iskolai elbocsátópapír otthonról. Meg egy suliorvos igazolás és ennyi. Kell majd egyenruha, ennek darabja kb 120 euró téli és nyári kivitelben, blézertől a tornacuccig. Milyenek a máltai iskolák? Hát jók és rosszak. Vannak magánsulik, illetve nemzetközi iskolák, ezekben 1000 euró fölötti összeget kell tokolni havonta (update: kedves olvasó jelezte, hogy negyedévente ennyi az annyi), nekem nem opció, marad az állami. Az állami iskolák egységesen jók Máltán. Ja, kivétel mindig van, én a hallott infók és saját tapasztalataim alapján építkezem. A mi falusi iskolánk az ország legtávolabbi iskolája, ennél messzebb semmi sincs, a következő suliban már buongiornoval köszönnek a máltai bongu helyett. Szóval a mi iskolánkba 57 diák jár. Vannak 11 és 9 fős osztályok is, de az ötödikesek öten vannak. Erre az eszement gyermekmennyiségre van 2 tanár. Mármint minden osztályban állandóan. Egy vezető és egy kisegítő tanár, aki jár közbe óra alatt, hogy a kölkök biztosan értsék, hogy mi van. A külföldi gyerekeknek külön angol és máltai nyelvtanár jut, míg a többiek máltait vagy social studiest tanulnak. A nem máltaiak egyébként két év felmentést kapnak a máltai vizsgák alól. Utána is lehet folytatni a tanulmányokat csak angolul, de érettséginél nagy para lesz, mert nem lehet. Nálunk nagyon vallásos az iskola, illetve a falu nem is csak az iskola. A gyerekeknek van játszóház hétfőn pénteken 1 óra foci+1 óra hittan. Hittan egyébként heti 4x van, mint óra. Ezenkívül legalább 2x illik elmenni misére, akkor is ha a pap jön a suliba és celebrál, ha már arra járt. Az általános iskola június 10-ig 14:30-kor ér véget, onnantól 12:30-kor és 8:30-kor kezdődik. Kaja nincs, illetve az európai gyümölcs séma, az igen mindennap. Lehet reggelit is kérni, de ebédet nem. Van iskolabusz, a gyerekeket a legtávolabbi pontokról is összeszedik az ára 6 euró/kopf/hét. Középiskolai oktatás van rendes, jobb és rosszabb gimik. Egyetem persze, de ez kb. külön poszt lenne, a lényege, hogy ingyenes a rezidenseknek és jó. Illetve valahogy minden máltai diplomás lehúzott pár évet valahogy Oxford-Cambridge vonalon, de a Harvard se ritka. Mindegy, a lényeg az, hogy aki tanulni akar, az megteheti.

Van ingyenes nyelvoktatás is, illetve 36 euró/év, heti egyszer vagy kétszer 3,5 óra. Lehet mindenfélét tanulni, nemcsak máltait és angolt, de arabot, németet, kínait, spanyolt, olaszt stb. is.

Munkakeresés Máltán

Munkakeresés MáltánMáltán nagyon egyszerű munkát találni, mármint jót is, tehát nemcsak a cseléd/rabszolga vonalon. Sokan szeretnének vendéglátásban, szállodaiparban dolgozni. Nekik május elején érdemes kijönniük, addig kevesen vannak, bár nem lehetetlen munkát találni. Viszont májustól minden egyes étterem, kocsma, diszkó, hotel üvegén megjelenik a felhívás, hogy gyere csak ide. Gozon kifejezetten rossz pénzt lehet keresni vendéglátásban, tehát jobb esetben 1200-at mondjuk nyáron, télen meg örülj a 600-nak. Vannak persze kivételek, ez a körülbelül átlag. Máltán pár száz euróval többet lehet hazavinni. Vannak gyárak, de szerintem azok nem annyira jól fizetnek, kivéve, ha ért is az ember ahhoz, amit csinál, tehát mittudomén technikus és nem dobozoló-kisegítő helyettes. Sokan találnak munkát különféle ügyfélszolgálati és call center szerű helyeken, ezekkel már egész szép pénzt is lehet keresni. Könyvelők, bankárok, programozók jól járnak nagyon. Egy jó máltai fizetés kb. 2200 euró. Ezzel már nagyon sok helyi boldog és ebből a pénzből valóban lehet élni, meg gyereket nevelni. Nem gazdagság, értelmezhető életminőség. De persze lehet ennél jóval többet is keresni, főleg a versenyszakmákban. Különben elhúznának az emberek gyorsan és szoktak is. Mivel a máltai pénzügyi és üzleti központ jóval több embert szív fel, mint amennyit az egyetemek a diákok lehetséges száma miatt termelni tudnak, ezért van meló bőven. Na, tehát első és legfontosabb álláskeresési technika: önéletrajzzal a kézben séta. Aztán jönnek a fejvadászok. Majd elfelejtettem, bármilyen nem nemzetközi, hanem máltaiakkal folytatott munkához tudni kell máltaiul. Tehát nem vesznek fel, ha nem tudsz és miért tudnál vagy inkább hogyan? Online keresésre a legjobb a maltapark és a keepmeposted. A Times of Maltanak is van álláskeresős rovata és az Independentnek is. Ha tudni akarod, hogy mennyit lehet keresni munkával Máltán, akkor itt van a Fizetések Máltán című írásom.

Adózás és Adóoptimalizálás Máltán

Amikor Máltán dolgozik az ember, akkor a személyi jövedelemadó kulcsok 0,15,25 és 35 százalékosak, itt a pontos táblázat.

Máltai cég Máltán kívül folytatott tevékenysége esetén az effektív adózás 5%. Ennyi és kész. Ezért rengetegen jönnek Máltára céget alapítani, köztük sok magyar is. Céget alapítani nem nehéz, cégnek bankszámlát nyitni igen. Ha nem érti a kedves ügyfél a helyi viszonyokat, akkor fizetni fog sokat, sok mindenért. Ha viszont például az én munkaadómtól kérsz tanácsot (akár a budapesti irodában is), akkor jól jársz. Nem írnám, ha nem így lenne. Aztán sokan telepednek át ide kifejezetten adózási célból. Máltán ugyanis nem kell adót fizetni a külföldön keletkezett és Máltára be nem hozott jövedelem után. Ezt ízlelgesd egy kicsit. Erre vannak különféle módok. Le is lehet telepedni egyszerűen vagy részt lehet venni valamely fix adós programban, EU polgárok számára pl. ilyen a Residence Rules 2014. Mindegy, ha érdekel, akkor küldj egy mailt. És persze olvasd el a Máltai Cégalapítás Gyakorlati Útmutató Óriásposztot!

Élet Máltán

Máltai kivándorlásMáltán élni jó. Negatívum csak és kizárólag a szemetelés, a vadászok és a szutyok mediterrán tél. Április és karácsony között viszont nincs panaszkodás. Mégiscsak egy mediterrán paradicsomi sziget ez, szép és aránylag olcsó is. A kaja jó és olcsó, közlekedni rémálom, de annyira kicsi a hely, hogy kit érdekel? Közbiztonság Máltán kifejezetten jó, míg Gozon tökéletes. Nem zártam még be a kocsit, a házakon nincs zár, stb. Ja és a látszat ellenére nagyon komoly a rendőrség. Nem így fog tűnni, de nagy a rend, kivéve a helyiek egymás közötti dolgai, meg pár extrém bevándorló, de ez sem jellemző. Az emberek kedvesek és segítőkészek. Gyerekek szeretik, úgy egyáltalán el vannak. Sok a külföldi mindenhol, turisták és ideköltözöttek is, működik a multikulti elég jól.

Egyéb dolgok Máltán

Ha valami kimaradt volna vagy szeretnéd tudni, akkor kérlek kommentelj ide vagy írj az info@tucanoprod címre és beleírom!