Máltai cégalapítás összes részlet:  költsége, menete, szükséges dokumentumok, máltai cég adózása, máltai bankszámlanyitás pontos menete, osztalék adómentes felvétele. A máltai cégalapítás összes gyakorlati lépése a kezdetektől a működtetésig.

 


Tartalom:

 1. Miért érdemes Máltán céget alapítani?
 2. Máltai cégalapítás gyakorlati lépései
 3. Mennyibe kerül a máltai cégalapítás?
 4. A Máltán alapított cégek adózása
 5. Bankszámlanyitás Máltán alapított cégek számára

 

A máltai cégalapítás legfontosabb előnye és oka, a mindössze 5 százaléknyi valódi adóterhelés. Lehet szépíteni a dolgon, de a legtöbben ezért alapítanak céget külföldről Máltán, sőt szinte mindenki. Majd a máltai vállalkozáshoz kapcsolódó cégalapításról is írok majd, mármint, ha valaki Máltán belül (onshore) akar tevékenykedni, de ez a poszt a kifejezetten adóhatékony máltai cégalapításról szól. A máltai holdingokról, alapítványokról és trösztökről (trust-vagyonkezelő) szintén egy másik cikkben fogok írni. De most járjuk körül rendesen a témát! Majd elfelejtettem, nyitottam és működtettem Máltán saját céget és segítettem vagy közelről végignéztem sok tucat máltai cég, holding, alapitvány és trust alapítását, bankszámlanyitást, letelepedést és persze aktívan izzadtam hivatalokban különféle letelepedési/befektetési programok felderítésének, majd kipróbálásának és végül marketingelésének/eladásának ügyében. Mivel minden lehetséges hibát sikerült már elkövetnie valakinek körülöttem, így végigjártam már minden gyakorlati lépést, ezért ne lepődj meg, ha elsőre haszontalannak tűnő dolgot olvasol, nem véletlenül van az ide leírva, jobb az, ha mások fizetik ki a tanulópénzt.

Máltai cégalapitás - Paradise bay MaltaKét fő cégtípust szokás Máltán alapítani, ezek a private limited company és a public limited company.

Mivel gondolom aránylag kevesen szeretnék a nagyközönség számára árulni a cég részvényeit, például tőzsdén, ezért Máltán a leggyakrabban alapitott cégforma a private limited liability company, azaz korlátolt felelősségű társaság. Ehhez szükség van:

 • egy részvényesre 
 • egy igazgatóra és titkárra, ezek valamelyikének, de jobb mindkettőnek máltai rezidensnek  lennie

Természetesen Máltán ennél sokkal többféle céget lehet alapítani, de nem szoktak, ha más vállalkozási forma érdekel, akkor kommentelj és beleírom.

Máltára költözésről minden szükséges gyakorlati információ itt: A Nagy Máltai Kiköltözés Poszt (árak, bürokrácia, egészség, iskola, lakásbérlés, stb)

 

Miért érdemes Máltán céget alapítani?

Máltai cégalapitás GozoA legfontosabb indok máltai cégalapításra az, hogy a máltai cégek valódi adóterhelése mindössze 5% adó és semmi más, ha a tulajdonosok nem Máltán laknak és ha a tevékenység 90 százalékban nem Máltán folyik. Természetesen Málta tökéletes helyszín kereskedelemre, online szerencsejátékra, luxusjachtok és magánrepülőgépek bejegyzésére, de a legtöbben az öt százalékos máltai osztalékadó miatt akarnak Máltán céget alapítani. Nemcsak magyarok, hanem mindenhonnan érkeznek a cégalapítók. Miután 2016. január elsejével elkezdődik az adatgyűjtés a CRS (AEoI, BEPS és más betűszavak) keretében (a bankok elküldik a számlatulajdonosok adatait a bankszámlatulajdonosra felügyelő, illetősége szerinti adóhatóságnak), egyre nagyobb az érdeklődés a máltai alacsony adózású pénzügyi központ iránt. Ugyanis, ha valahol legálisan lehet alacsony adót fizetni, az ugye remek. Nemcsak új cégeket alapítanak a törvényes megoldást kereső üzletemberek, hanem az offshore iparban jelentős tapasztalatokat szerzett öreg rókák is egyre többen máltai cégre vágynak. Málta ugyanis úgy tartotta meg adóhatékony rendszerét, hogy az 1980-as évekbeli offshore adóparadicsomból szinte zökkenőmentesen vált az EU egyik legjobban működő alacsony adózású tagállamává. Ráadásul a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó adókat is olyan alacsonyan állapították meg, hogy nagyon megéri Máltára vinni a jogdíjfizetést.

A máltai adópolitika sikerének oka a territoriális, azaz területi adórendszer. Ez azt jelenti, hogy a külföldön szerzett jövedelem otthon nem adózik. Persze, bárcsak ilyen egyszerű lenne, de az alapelv ez,  ideiglenes letelepedettek esetén. Túl kevés országban érvényes már az az elv, hogy nem szabad olyat adóztatni, amihez senkinek semmi köze, de Málta tartja magát ahhoz az adórendszerhez, amely jelentős mértékben hozzásegítette ahhoz, hogy halász és földműves mellett akár bankár vagy ügyvéd is lehet a jó polgár. Illetve arról a tényről se feledkezzünk meg, hogy Máltán szinte ismeretlen a munkanélküliség és évek óta az első három között van az EU tagállamok között, GDP növekedést tekintve.

Örülnek-e a máltaiak a külföldi cégalapítóknak?

Máltai cégalapitás Xwejni-bay/GozoNem hangosan. Illetve milliomosoknak nagyon örülnek, kevés pénzű, pláne okoskodó kelet-európaiaknak kevésbé. A máltaiak nagyon kedves emberek, de szeretik védeni a hátukat és nem fognak soha, semmit sem kockáztatni egy ügyfélért sem. Ráadásul még gazdagok is, így igen nehéz imponálni nekik, hacsak valakinek nincs erdője, mert olyan Máltán senkinek sincs. Az Európai Unióból érkezők természetesen mindenféle megkülönböztetés nélkül, zökkenőmentesen alapíthatnak céget. A Brit Nemzetközösség polgárai is nagyon szeretik Máltát, főleg a dél-afrikaiak és az ausztrálok, ők is gyakran alapítanak céget vagy vesznek állampolgárságot. Unión kívüli kelet-európaiak gyakran panaszkodnak a véget nem érő átvilágítási folyamatra (due diligence), de egyetlen máltai cégszolgáltató (company service provider) sem fog elfogadni ismeretlen ügyfelet, még akkor sem, ha a mi mértékeinkkel nézve nagyon sok pénzről is lenne szó. Málta nagyon kicsi ország, ahol a cégalapítási iparágban mindenki ismer mindenkit. Én is ismerek szinte mindenkit, pedig nem is vagyok máltai, sőt itt sem vagyok mindig, mégis jönnek a hírek. Ezért Máltán lehet, de nem érdemes kavarni, mert nagyon gyorsan összeérnek a szálak. Kizárásos alapon minden ügyvéd és könyvelő rokona és/vagy osztálytársa a többinek, beleértve az adóellenőröket és a vámosokat is. Szóval szebbnek nem nagy kunszt lenni a máltaiaknál, de a saját szigetükön okosabbnak soha. Ez igen fontos tanács szerintem. De nem akarok senkit sem elkedvetleníteni, sőt! Pont ettől működik a sziget, ezért van a külföldiek pénze a legnagyobb biztonságban, hiszen Málta nem Ciprus és nem Uruguay, nincs bankszünet, minden a lehető legbiztosabb lábakon áll, ahol igenis odafigyelnek az ügyfél érdekeire. Ráadásul máltaiakkal öröm adót tervezni, meg dolgozni se rossz (mármint ha ők dolgoznak neked) például pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak.

Málta nem offshore, sőt olyan már igazán nincs is, pláne Máltán. Málta az Európai Unió tagállama, pontosan ugyanazok a szabályok vonatkoznak a máltai cégekre is, mint bármely más tagállamban működőkre. Szerencsére a máltai adórendszer történelmi adottságok miatt sokkal “vállalkozásbarátabb” környezetet teremt, mint a magas adózású EU tagországok. Amíg valaki betartja a törvényeket, addig vidáman élhet a szabad kereskedő nemzet kivívta kedvező adózási jogokkal. Tehát még egyszer a lényeg: amíg betartja a törvényeket.

Máltai cégalapítás gyakorlati lépései

Máltai cégalapitás - Fungus-rock/GozoMegkeresni a megfelelő cégalapítással foglalkozó vállalkozást (company service provider)

Bármilyen érdekes, de érdemes lehet olyan céget keresni, ahol valaki beszél magyarul. Jelenleg, ismereteim szerint 4 ilyen tanácsadó/könyvelő vállalkozás is van Máltán, mindegyik kitűnő szolgáltatást nyújt, de ha kíváncsi vagy, hogy melyiket ajánlom és miért, akkor kénytelen leszel megkérdezni engem ITT. Ez azért lényeges, mert nem mindegy, hogy melyik tevékenységhez melyik céget veszi igénybe az ember. Ráadásul az sem biztos, hogy magyar kapcsolatokra lesz szükség, lehet hogy pont semmilyen magyar szál sem lehet, ez struktúra függő. És akkor nagyon nem mindegy hogy ki az ajánlód, mert nem minden máltai ügyvéd örül az utcáról betévedt kuncsaftoknak.

Mennyibe kerül a máltai cégalapítás?

Máltai cégalapitás - kapri bogyó virágaA cégalapítás jelenlegi versenyképes alapára Máltán 1500 és 5000 euró között van, jelentős mennyiségű egyéni kivánság esetén tendál a költség közelebb a nagyobb összeghez. Nagyon oda kell figyelni a megfelelő szolgáltató kiválasztására, különben lesznek kínos meglepetések. Például egy (nemrég) megtörtént esetben a company service provider mindössze 1100 eurót kért a máltai cég megalapításáért, viszont az elfelejtették megemlíteni, hogy a negyedéves Áfa-bevallás esetenként 900 euróba kerül, ami jobb helyeken viszont ingyen van. De van szolgáltató, aki 250 euróért ajánl máltai céget, ami mondjuk úgy, hogy valószínűleg nem teljesen fedi a költségeket. Nagyon nem mindegy ki végzi az auditot és a cégfenntartáshoz kapcsolódó feladatokat, ezért olyan szolgáltatót kell találni, aki nemcsak ért a mesterségéhez, de megfelelő kapcsolatrendszerrel is rendelkezik. Magyarul tudó alkalmazottjuk meg azért legyen, mert ha felmerül bármilyen megoldandó kérdés, akkor ne kelljen fordítással bíbelődni, mondjuk egy magyar és egy máltai könyvelő között, azt nem kivánom senkinek, pedig sajnos napi feladat.  Egy hagyományos színmáltai szolgáltató már csak azért sem árt, mert a tökéletes szolgáltatáson kívül olyan üzleti lehetőségeket is tudnak, amelyekről ritkán hallani északabbra.

A máltai cégnek szüksége lesz a titkáron és igazgatón kivül bejegyzett címre is, ennek ára általában évi 600 eurótól felfelé.

Aztán lehet néveleges részvényest (fiduciary vagy kevésbé szépen fogalmazva nominee shareholder)  is bérelni. Ezek átalában személyenként 1000 euró/év körüli áron leledzenek, de ahogy bonyolódik a helyzet, úgy mennek fel az árak. Mire jó egy “fiduciary shareholder”, azaz megbízott, de tulajdonképpen névleges tulajdonos? Természetesen annak részleges eltitkolására, hogy ki áll a cég mögött, például a nyilvános máltai cégbírósági iratokban már nehéz lesz kihámozni a magyar nevet, főleg ha nincs ott. Cég is lehet névleges tulajdonos. Ettől a hatóságok még simán kiderítik, hogy ki áll a cég mögött, hitelezők, bankok, meg újságírók viszont igen kevés eséllyel indulnak.

Vannak megújítási költségek is, ez összesen akár évi 3000-re is felmehet és gyakran előre ki kell fizetni az éves megújítás díját, hogy ne kelljen a tulaj után futkosni.

Ebből is látszik, hogy máltai céget nem kifejezetten olcsó dolog alapítani és fenntartani, de azért egy hasonló minőségű svájci cég körülbelül kétszer annyiba kerül, mint egy máltai cég alapítása és a fenntartása is. Ráadásul télen Máltán napozva lehet cégügyeket intézni, ha valamiért esetleg ki kellene ugrani, míg ugyanez a svájci Zug kanton behavazott hágóin át inkább kalandos, mint jó. És persze Málta EU.

A máltai cég nevének kiválasztása

Kötelező, majd a company service provider leellenőrzi, hogy szabad-e az elképzelt név.

Befizetendő tőke

A private limited liability company alapításához szükséges legkevesebb tőke 1165 euró. Ha tényleg csak ennyi a tőke, akkor ezt mind be is kell fizetni.

Máltai cégalapításhoz szükséges dokumentumok

A máltai cég alapításához szükséges legfontosabb dokumentumok az alapító okirat ás az alapszabály (memorandum and articles of association).

Ezeknek tartalmazniuk kell:

 • A cég típusát,
 • Az összes részvényes nevét és címét
 • A máltai cég nevét,
 • A máltai cég regisztrált irodájának címét,
 • A tevékenységeket,
 • A tőkét,
 • Az igazgatók számát és nevét
 • A cég titkárának nevét és címét.

 

Máltai cégalapitás Wied L-GhasriAz igazgatók és titkárok személyazonosságának megállapításához szükséges iratok (személyi igazolvány, lakcím kártya, útlevél) másolatára is szükség lehet. Ezenkívül kérhetnek a részvényesekről is szakmai ajánlást (valamely köztiszteletben álló embertől, ügyvédtől, könyvelőtől és külön banki referenciát. Ez a banki referencia nem azonos a SWIFT ajánlással, erre elég egy rövid angol szöveg, meg aláírás, pecsét. A szörnyúséges SWIFT banki referenciáról a bankszámlanyitásnál túl részletesen beszámolok.

A cégalapításhoz a részvényeseknek NEM KELL MÁLTÁRA UTAZNIUK, tehát egy meghatalmazással otthonról is intézhető, megbízotton keresztül. Persze sokkal egyszerűbb a személyes megjelenés, egyébként is Málta jó hely, télen süt a nap, meg nyáron is, csak jobban.

A cégalapítás normális esetben legfeljebb 3 napig tart, varázsnap a szerda, hétfői leadás esetén. Ezt persze sok minden befolyásolhatja, de a három nap alatti bejegyzési idő tartható szokott lenni.

Mi történik a máltai cégalapítás után?

Amint sikerült bejegyeztetni a máltai céget, kezdődhet a kiegészítő engedélyek és társai begyűjtése. Szükség lehet üzleti engedélyre, ez a tevékenységtől függ, például szerencsejáték és sportfogadás iparágakban. Kérni kell VAT, azaz Áfa-számot. Ezt lehet elektronikus úton igényelni, de sokszor be is hívják a máltai cég titkárát személyes beszélgetésre. Ez annyira nem kényelmes, ezért azt javasolom, hogy mindenre érdemes felkészülni, mármint a cég nemzetközi adóügyeit illetően, például hogy mire kell az Áfa-szám.. Aztán pár nap után kiadják. Be kell szerezni az okiratot arról is, hogy a cég jogosult az adóvisszatérítésre, azaz tevékenységének 95 százaléka Máltán kivül zajlik.

A Máltán alapított cégek adózása

Máltai cégalapitás Mgarr kikötője előtt, Gozo/MáltaMáltán alapított cégek akár 9 hónappal a pénzügyi év lezárulta után is leadhatják auditált eredményeiket. Ennek ára (az auditnak) évi 1000 eurótól indul, függ a könyvelőcégtől, a leadott számlák mennyiségétől, stb.)

Fontos, hogy év közben az egyszeri audit mellett negyedévente Áfa (VAT) jelentésre is szükség van. Máltán nincsen társasági adó, de a cégek 35% jövedelemadót fizetnek, ebből adnak vissza jó sokat.

A máltai adórendszer cégek számára “teljes visszatáplálás” alapú. Ez a gyönyörű kifejezés azt jelenti, hogy a részvényesek osztalék formában kérhetnek visszatérítést a cég által befizetett adóból. A visszatérítés 2/3-től egészen 100 százalékig terjedhet.

Ez gyakorlatilag úgy működik, hogy amikor a részvényes felveszi az osztalékot, akkor visszakér 30%-ot a befizetett 35%-ból. Ha a tevékenysége megfelel a feltételeknek (és miért ne), akkor általában hat héten belül már számlán is van a visszatáplált összeg. Nagyon gyakorlatilag, ha valaki májusban leadja a bevallást, akkor júniusban már számlán is a “visszatáplált” összeg.

Ha a cég 35% adót fizetett, akkor a valódi adóterhelés tulajdonképpen csak 5%, tehát  6/7 jár vissza. Ha a cég a 35% helyett csak 10%-os adót fizet, akkor 5/7-et kap vissza, ha pedig a cég jogdíjakból és kamatokból szerez jövedelmet, akkor 2/3-ot kap vissza.

(Holdingoknak nem kell adót fizetniük, de erről később)

Bankszámlanyitás Máltán alapított cégek számára

Máltai cégalapitás Ramla-bay/GozoA törvény nem rendelkezik arról, hogy a cégnek szüksége van máltai bankszámlára, de persze kell. Elég sok szolgáltató (cégcsináló) szóba sem áll az emberrel, ha nincs máltai magánbankszámlája. Ez azért lényeges, mert ilyenkor a neheze és az átvilágítási folyamat is megvan, innen már nagyon egyszerű megnyitni a céges számlát. Máltán ugyanis bitang nehéz megnyitni egy magán, nemhogy céges bankszámlát. Tudom, hogy vannak kivételes honfitársaink, akik röptében, de a valóság inkább 1-6 hónap. Hogy ne kelljen megfizetned a tanulópénzt, itt jelzem, hogy lehet az egy év is, ha nincs folyamatosan hajtva a dolog. A legfontosabb, hogy minden aláíró, már jóval a bankszámlanyitás előtt menjen be a saját bankjához otthonában. Ott mondja meg a fiókvezetőnek, hogy jönni fog Máltáról angolul egy levél. Azt végig ki kell tölteni és azonnal visszaküldeni egyszer scannelve emailen, egyszer meg borítékban. Amint elindul a SWIFT kérelem Máltáról, azonnal értesíteni kell a külföldi (pl. magyar) fiókot és addig hívogatni őket, amíg kitöltve el nem indul visszafelé a csomag. Ha azt hiszed, hogy ezt túlmagyarázom, akkor borzasztóan tévedsz, most éppen fél évet nyerek neked. Vannak olyan bankok, amelyek egyszerűen nem adnak SWIFT referenciát (ezek közül külön kiemelkedik az egyik máltai bank, amely nem ad referenciát. De ha ott máltai bankszámlát akarsz nyitni, akkor te intézz SWIFT-et, ez elég kínos, mert enélkül üzleti számlát nem fogsz nyitni az tuti. Ha nyitsz gyorsan egy új számlát egy új bankban, akkor jön az, hogy legalább egy éve (de inkább három) meg kell lennie az adott számlának, amelyről küldik a referenciát. A máltai bankok nagyon óvatosak, nem véletlen, hogy bitang tőkeerősek és meg sem érintette őket a válság szele. Az én javaslatom az, hogy a cég megalapításának pillanatában el kell kezdeni a máltai bankszámlanyitást és azonnal nyitni egy másik cégeset is külföldön. Mire megnyilik a máltai bankszámla, addig menjen csak a biznic a külföldi bankszámlával.  Sok bank van Máltán, de céges bankszámlanyitásra alapvetően a Bank of Valletta és a BANIF alkalmasak. A HSBC-ben vicces dolgokat kérnek, ha nem vagy helyi (és nem) például egymillió eurós forgalmat, stb, a Mediterrán az netbank, tehát csak ki és beutalni lehet (pénztár nincs), a többiek között vannak kimagasló pénzintézetek, de inkább másfajta tevékenységekre specializálódtak. Ha tudsz jó, új, sőt működő bankolási lehetőséget Máltán, kérlek tudasd az infót, te már tudod milyen fontos ez.

Megjelenés előtti update: Az egyik máltai magyaroknak szóló facebook csoportban egy hölgy nemcsak új lehetőséget mondott, de el is kísért volna ingyen, csupán jószívből, hálás köszönet. Szóval szerinte a Papaya nevú egyébként eredetileg a WU-hoz hasonló pénzküldő cégnél is lehet magán és céges számlát is nyitni. Nem tudom, nem láttam.

Hogyan lehet elkerülni a máltai és a külföldi osztalékadó közötti különbség kifizetését?

Máltai cégalapitás - Mgarr/Gozo2Erre a kérdésre nagyon jó válaszokat tudok. De van egy annyira egyszerű megoldás, hogy rontom is a biznicet, mert elolvastad idáig a cikkemet és ezért hálás vagyok:

Ha a máltai cég kifizeti az osztalékot mondjuk egy magyar cégtulajdonosnak, akkor ő ezekután otthon kifizeti a máltai és a magyar osztalékadó közötti különbséget. Ezt szokták állitólag elkerülni mindenféle törvényes furfangokkal. Miközben van egy olyan teljesen kézenfekvő megoldás, hogy a személy a magyar adózási helyét átcseréli egy olyanra, ahol nincs osztalékadó. És véletlenül Szlovákia pont ilyen. A cég tulajdonosa bérel magának valamit, majd EU polgárként átjelentkezik szlovákiai lakosnak és mindenki örül. (UPDATE: ez már NEM IGAZ, egyre bonyolultabb a megoldás, de mindig van lehetőség)

És most örömmel várom a kérdéseket, kommenteket, azért vagyok itt, hogy válaszoljak.

Update: Ha nem vállalkoznál, hanem alkalmazotti jogviszonyra vágysz Máltán, akkor ezt érdemes elolvasni: Máltai fizetések