Nézzük át, hogy milyen gyakorlati lehetőségeid vannak, ha tényleg nem lesz opció a KATA és valamilyen úton módon be tudsz iktatni egy külföldi csavart pénzügyi kötelezettségeid közé vagy hát izé, helyett.

Sosem voltam KATÁs, még azelőtt elhúztunk, hogy bevezették volna, de elég jól ismerem, hiszen ügyfeleim igen tekintélyes része alkalmazta. És most a beismerés: szerintem tök jó rendszer, nagy hülyeség megváltoztatni vagy beszántani, de hát majd kiderül a sorsa. Rengeteg ügyfelemnek tanácsoltam, hogy ne változtassa meg, folytassa, mert bizonyos élethelyzetekben nem tudok jobbat ajánlani, mármint törvényes megoldást és ugye a cél az, hogy lehető legkevesebbet adózni, de törvényesen, garantálva a nyugodt alvást. Utazol, dolgozol, kifizeted Döbrögit és minden rendben.

Ahogy nyilvánosságra kerültek a hírek az egyszerűsített adó lehetséges megváltozásáról beizzott a postaládám és úgy gondoltam pár egyszerű ismérvvel segítenék a gondolkodásban, aztán majd kitalálod, hogy merre tovább. Az adózás legontosabb és egyetlen lényeges eleme az úgynevezett “matek”. Igen, amikor kiszámolod, hogy milyen lehetőségek mellett, mennyivel fogod finanszírozni uraid hobbijait, mint a foci vagy az új balatoni luxusjacht, mert arra gondolom már rájöttél, hogy nem nyugdíjra, meg útépítésre megy a pénzed és a nővérkének se mondhatod, hogy “adjál WC papírt, mert az én adómból élsz”, mert nem. (Ha viszont nem fizeted az adót, hanem lopod, akkor itt olvashatod el, hogyan moshatod tisztára illetéktelenül szerzett vagyonodat. )

Mivel az én tanácsaimat külföldi tartózkodás, letelepedés, adózás, cégalapítás, stb ügyekben szokták kérni, ezért maradjunk is a külföld bekapcsolásánál az adózásodba. Tulajdonképpen csak két alapeset van ilyenkor:

  1. A céged megy külföldre (régen offshore, ma alacsony adózású cég)
  2. Te mész külföldre (jobb esetben offshore vagy tax-neutral person)

Ha te otthon maradsz, akkor adóid csökkentésére olyan céget kell külföldön alapítanod, amely:

  • Alacsony adózású országban van
  • Van kettős adózást elkerülő egyezménye Magyarországgal
  • Az alapítható cég szerkezete lehetővé teszi, hogy “megfelelő helyi jelenléte legyen”, tehát ne otthonról irányított és ellenőrzött cég legyen, vagy adózhatsz haza. Ezért nem jók a klasszikus offshore struktúrák. Általában azt szokták elfogadni, ahol van az adott országban telephely, helyi igazgató és más egyéb “bizonyíték” arra, hogy tulajdonképpen te csak az osztalékaidat veszed fel, a munka külföldön történik. 

Számos ország van, ahol erre lehetőséged nyílik, az én kedvencem Európában Málta, de persze Svájc, Luxemburg, Írország, az Egyesült Királyság, stb is megvéd, ha betartod a táncrendet. Ebben az esetben te magyar adóalany vagy, de a nemzetközi szerződéseknek megfelelően a kisebb külföldi adót fizeted, otthon meg amit rápakolnak egészségügyi hozzájárulásként vagy más jogcímen. Ezt ki tudod számolni, és kérlek ne feldkezz meg arról, hogy bár a pénz számít, azért külföldi ügyintézés és eltérő díjak, meg fordítás és más nehézségek is vannak, amelyek időbe és idegeskedésbe kerülnek.

Szabadúszóként, pláne digitális nomádként azonban nyílik az olló, HA NEM VAGY HELYHEZ KÖTVE. Ez a legritkább: a “pure breed” nomád. Mit jelent ez? Nézzük nagyon leegyszerűsítve a lehetséges opciókat, hogy melyik kategóriába tartozol:

  • Sokat utazol, de évi 183 napnál többet vagy Magyarországon: otthon adózol.
  • Egy, azaz egy darab másik országban vagy 183 napnál többet: oda adózol, ez lehet magas vagy alacsony adózású terület. Van itt mindenféle kacifánt, mint a kiküldtetés, stb, de ez az alapeset.
  • Sehol nem tartózkodsz 183 napnál többet. Ilyenkor megválaszthatod, hogy hová adózol, ha lehetőségeid engedik. 

Sajnos az “elmegyek és leszarok mindent, nem adózok sehová” felfogás bármennyire is szimpatikus nem működik. Azért mert Magyarország egy NAV állásfoglalás alapján hibrid adózású rendszer, azaz HA NEM szerzel adóilletőséget egy másik országban, akkor magyar adóalany maradsz. Ez egy picit hasonlít az amerikai és a jemeni adórendszerhez, de olyan magyaros azért. Erről sokszor írtam, hogy elvileg így van, gyakorlatilag azonban ennek elég nehéz érvényt szerezni. Például, senki sem tudja, hogy hol vagy éppen és szerintem nem túl valószínű, hogy ha nem vagy nagyon gazdag, akkor adónyomozók tucatjai kergessenek földrészről földrészre. Viszont, ha nem vagy adóalany sehol, akkor egy idő után leküzdhetetlen nehézségeid lesznek (ezt Obamának köszönd amúgy). Például nem tudsz bankszámlát nyitni, mert nincs adózási helyed, így a bank nem tudja elküldeni az adózási információkat. Mondjuk van egy bankszámlád X banknál, ahol a magyar címed van megadva, a bank tehát a NAV-nak fogja elküldeni az adataidat, miközben ezt elkerülnéd. Sajnos a bankok ma már mindenféle dokumentumokat IS kérnek, ez az offshore élet rákfenéje. Ha nem oldod meg.

De nézzük a megoldást: beszerzel egy adózási helyet. Vannak országok, ahol a külföldi jövedelem nem adózik vagy keveset és a tartózkodási szabályok is enyhék, tehát utazhatsz jobbra és balra is, miközben betartod a törvényt és keveset vagy semmit sem adózol. Az ilyen országok változnak, de van pár állandó megoldás, mint Málta, Paraguay, Panama, mostanában Georgia is igen divatos, de van megoldás bőven. Ennek az életnek viszont ára van és nemcsak pénzben. Mert ha kitalálod, hogy valahol többet tartózkodnál fél évnél (vagy amit a helyi törvény meghatároz), akkor adóalanyságod képződik és buktad a jól felépített rendszeredet. Emiatt vagy ott vagy ahol adóalany vagy többet vagy folyamatosan utazol, ez igen megterhelő anyagilag és idegileg is nem is szólva az emberi kapcsolatokról, de ez nem ide tartozik. Ja, annyit azért mondanék, hogy ez a világ legszabadabb állapota, személyes tapasztalataim szerint, ha bírod a nehézségeket a balról jövő hullámokat és az intenzív életstílust.

Szóval nagyjából ezen lehetőségek közül válogathatsz. Természetesen egy rövid posztban nem lehet felvázolni a teljes adókörképet és azzal is tisztában vagyok, hogy:

  • Minden eset eltér, mert rengeteg a személyes körülmény
  • Rengeteg olyan megoldás van, ami jó, de nem tudok róla, mert okosan csöndben marad, aki kitalálta és alkalmazza. 

És akkor a kérdés: mit fogsz te csinálni, ha tényleg vége a KATA-nak?