A tervezett KATA szigorítások miatt egyre többen érdeklődnek az iránt, hogyan tudnák adóikat alacsonyan tartani. Azt érdemes tisztázni, hogy KATA helyett ingyen ebéd nincs, nem volt, nem lesz, csak nagyon olcsón, azt viszont egyszerű elérni.

Ez a poszt nem jogi vagy hivatalos információ és pláne nem mindenkinek szól. Ha örülsz, hogy van lyuk a fenekeden és nem termelsz a túléléshez elég profitot vagy nem akarsz, esetleg nem tudsz külföld felé indulni, akkor ez nem a te cikked. Sőt, ha már indulsz is, akkor is hallhatsz, tudhatsz, alkalmazhatsz ezerféle megoldást. Ebben az írásban csak azokat emlegetem, amelyekkel naponta dolgozom, de mégegyszer: tudom, hogy mennyi kitűnő és törvényes opciód van, hajrá.

Merre érdemes elindulni adót optimalizálni KATA helyett?

Ha egy országban, bármelyikben emelik az adókat, akkor bizony rögtön elindul minden vállalkozó a könnyebb ellenállás irányába. Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy többet fizessenek az államnak, kivéve ha meg van kötve a kezük. Akinek nincs, azok általában külföldi céget alapítanak, külföldi bankszámlával és legálisan, teljesen átlátható módon tervezik adóikat. Ezt nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy legálisan, mert az ügyeskedés előbb-utóbb visszaüt. Lehet-e törvényesen külföldre vonulni a vállalkozással együtt és kevesebb adót fizetni, mint otthon? Hát persze, csak ára van. Ez nemcsak a cégalapítási és fenntartási költség, hanem idetartozik a megfelelés a különböző vonatkozó nemzeti, Európai Uniós és nemzetközi adószabályoknak is. Ráadásul a KATA ugye nem a nagyvállalkozók eszköze, hanem egyszerűsített adózás csak.

Merre mennek a magyar vállalkozók adót optimalizálni?

Ha az adózó Magyarországon lakik, akkor általában EU-s vagy olyan megoldásban gondolkoznak, amelyeket a törvények egyszerűsítettek. Ilyen klasszikus megoldások például Málta vagy a nagyon-nagyon különleges államközi szerződés miatt Dubáj is. Az EUs országokban egyszerű a kettős adózás elkerülése, a vállalkozó kifizeti ami jár, ha megfelel a helyi előírásoknak, akkor Máltán például az 5%-os gyakorlati adózás igen alacsony ugye. Ehhez alacsony magyar terhek kapcsolódnak, pláne egy holding esetében.

Dubáj vagy ahogyan érdemes írni, Dubai esetében a két ország kormánya döntött úgy, hogy lehessen adót optimalizálni,  ha az adózó dobja a magyar adóalanyságot és Dubaiban telepedik le, itt a vonatkozó szabály. Ahol viszont elég évente csak pár hetet tölteni. És itt jön a neheze, ami pont a katásoknak nehezít, hiszen ritkán tőkepénzes befektetők, hanem leginkább kispénzű szabadúszók. Márpedig Dubai cégalapítás, összekötve az adózási hely megszerzésével, bizony nem olcsó mulatság.

De, teljesen érthetően a magyar vállalkozók nem igazán mernek messzire menni vagy ismeretlen lehetőségeket átgondolni, pláne információt szerezni. Hong Kongot is nagyon szerették, főleg szingapúri bankszámlával, pláne amíg nincs adóinformáció-csere.

Kispénzű magyar szabadúszoknak is elérhető országok, ha utaznak és nem otthon ülnek

Én teljesen más helyeket ajánlanék, szoktam is. Pont azért, mert kevésbé vagy egyáltalán nem ismertek. Személyes kedvencem ugye Paraguay, ami semmiről sem híres és nem tud róla senki semmit. Úgy offshore (tehát külföldi jövedelem nem adózik), hogy valójában nem az, sőt onshore ország. Sosem volt vagy lesz semmilyen EU vagy OECD fekete listán, mert minden nemzetközi szabványt teljesít, hiszen a rendszere zárt. Beszerez valaki egy paraguayi állandó tartózkodási engedélyt (oda kerül az adózási helye) és alapít máshol vagy helyben egy céget, külföldi bankszámlával. Ami jövedelmet nem visz be Paraguayba, az adómentes, tehát sem személyi jövedelemadót, sem társasági, sem semmilyen adót sem kell rá fizetnie. És persze Paraguayban sem kell tartózkodnia, elég háromévente odalátogatni.

Érdekes, hogy ez ugye pont ugyanaz a megoldás, mint Dubaiban, kormányegyezmény nélkül (bár már kötik), csak negyedáron.

Panama dettó ugyanez, beszerez az ember egy állandó tartózkodási engedélyt a Friendly Nations Visa programon keresztül, ahhoz jár egy cég és viszontlátásra.

Ugye ezeknek a programoknak az a buktatója, hogy hiába van adóilletőséged valami tuti helyen, ha annyi időt töltesz egy másik helyen, hogy ott is adóilletőséged képződjön, akkor fizetni kell (ez általában akkor történik, ha évi 183 napnál többet maradsz egy helyen, de országfüggő). Az, hogy erre nem figyelnek, például Dubaiban bejegyzett cégek és adóilletőségek esetén az egy dolog, nem vagyok benne biztos, hogy ez mindig így lesz. Mert amúgy teljesen törvénytelen és az nem jó ugye.

Miért lényeges az adózási hely?

Ugye, én nem is tudok, meg akarok megoldást kínálni arra, ha valaki egész évben mondjuk Magyarországon lakik és onnan optimalizálna, kivéve az európai ügyeskedések, mint egy máltai vagy angol cég ugye. Mert ez egy sor törvénybe ütközhet, de persze, mint mindent, ezt is végig lehet sakkozni. Hiszen a politikusoknak és az igen gazdag embereknek megoldásokra van szükségük, hogy adót kerülhessenek, csak:

  • Ezek igen drágák

  • Amit szabad Jupiternek…

Szóval, ha meg akarsz szabadulni egy országban az adófizetési kötelezettségedtől, érdemes tudni ennek hatályát és határait. A lényeg az, hogy az adózási hely ahol te vagy a céged adózni fog. Ha ez oélyan helyen van, ahol kevés az adó vagy nincs adó, akkor jó, ha olyan helyen van, ahol magas az adó, mint Magyarország, akkor rossz. Nagy általánosságban mindenki és minden cég megváltoztathatja az adózási helyét valami kedvezőbbre, ez inkább költség mint jogi kérdés, annak ellenére, hogy teljesen transzparens megoldás KELL, ami minden vonatkozó nemzeti és nemzetközi szabályozásnak megfelel. A szerencse az, hogy adózási helyedet elviheted, de akkor  fizikai helyed is gyakran vagy állandóan változni fog. Digitális nomádok értenek ehhez és tudják is.

Mennyibe kerül, ha külföldre viszed a céged és/vagy adózási helyedet KATA helyett?

Szerintem ne gondolkozz EU-ban vagy Európában KATA vagy bármilyen más hazai megoldás helyett, amíg nem éred el az évi százezer euró bevételt.

Mert Európában öt és tízezer euró közötti összeggel érdemes számolni, ez a Málta-Svájc tengely. Persze hogy tudom, hogy vannak olcsóbb megoldások is, lásd Románia vagy az Egyesült Királyság, pláne Montenegró (az még jó is), de a megbízások 99%-a mégis a klasszikus Málta, Liechtenstein, Luxembourg, Svájc vonalon mozog, ezek a középárak. Éves fenntartások körülbelül 3-5,000 euró környékén mozognak, de ugye nem lehet pontosat mondani, csak az adott vállalkozás ismeretében. És valami adót azért általában kell fizetni ugye.

Az egyesült Arab Emírségekben (tehát nemcsak Dubaiban, hanem a többi offshore zónában is) a kezdés körülbelül 20,000 euró, az éves fenntartás pedig 8-10,000 euró, igaz általában csak második évtől. Ennél van olcsóbb, csak nem biztos, hogy működni fog. Ezt tapasztalatból mondom, olcsó húsnak adócsalás a leve vagy befagyasztott bankszámla és integetés évekig a vagyonnak.

Adózni szerintem Közép és Dél-Amerikában érdemes

Paraguay vagy Panama ugyanúgy 3-4,000 euróba kerülnek és az éves fenntartás valahol ezer euró környékén, mert ugye Paraguayban lehet az ember egyéni vállalkozó, míg Panamában a programhoz jár egy olcsó cég is.

Tudom, hogy van mindennél olcsóbb és egyben egyszerűbb megoldás is a KATA helyett. Mivel ilyeneket kutatok, igen sok lehetőség merül fel, különböző árakon, de mindent azért csak nem tudom felsorolni. Ami biztos, hogy ha kifelé mennél a KATA helyett, akkor nyílik a világ, de akkor tényleg érdemes menni. Ha pedig maradnál otthon, akkor nehogy rosszul optimalizálj vagy hazudj a valódi tartózkodási helyedről, mert a mai technikai lehetőségek miatt úgyis kiderül, hogy merre voltál és meddig maradtál.

Elvinnéd adózási helyed és céged? Akkor kérlek keress meg és persze szükséged lesz még sok-sok kiegészítő információra is, mert minden vállalkozás vagy vállalkozó egyéni egy picit. Itt tudsz velem beszélni vagy konzultációt kérni!