Vízummentes országokból, tehát a Magyarországról érkezőknek is kell előzetesen kanadai beutazási engedélyt kérni 2016. november tizedikétől. Az előzetes szűrőrendszer neve electronic Travel Authorization, eTA (kanadai elektronikus utazási engedély). E nélkül nem engedik fel az utazót a Kanadába induló repülőgépre, amit igen sok utazó tapasztalt a saját bőrén. Hiába tesztelik a rendszert már egy éve, az indításkor sokan kerültek keserves helyzetbe különféle repülőtereken, írja a Kanadai Bevándorlási Hivatal hírlevele. Az eTA kifejezetten a vízum mentes országokból érkezőket szűri, tehát azokat, akiknek nincs szükségük “ideiglenes tartózkodási vízumra” a belépéshez. Az előszűrés hivatalos indoka az, hogy távol tartsák a bűnözőket és azokat az utazókat, akik közegészségügyi veszélyt jelenthetnek.

 Hogyan kell kérni az “eTA” engedélyt belépésre Kanadába?

Az utazónak ki kell töltenie egy digitális formanyomtatványt (linket lásd lejjebb). Az utazó saját és vele utazó családtagjai adatait is beírhatja. Ugyanis minden utazó külön engedélyt kell, hogy kérjen, nincs mondjuk családi engedély. A formanyomtatványban olyasmire kíváncsiak, mint a bűnözői és egészségügyi háttér. Ezenkívül a kérelmező bevándorlási helyzete iránt is érdeklődnek. A legtöbb kérelmet pár perc alatt elbírálják, de hivatalosan az eljárás 72 óráig is eltarthat.
Az eTA öt évig érvényes és a kérelmező útleveléhez kapcsolják elektronikus formában. Lejárhat azonban hamarabb is az érvényessége, ha lejár a tulajdonos útlevele, új eTA-t kér vagy ha eltörlik.

Mire van szükség a kanadai eTA (elektronikus beutazási engedély) megszerzéséhez?

 • Kell egy érvényes útlevél egy vízummentes országból
 • Bankkártya a szükséges 7 CAD (kanadai dollár) illeték befizetésére
 • Érvényes email cím
 • Pár perc idő az interneten.
Az elektronikus kanadai belépési engedélyt itt lehet kérni magyar nyelven:

https://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp

Az eTA “engedély” tartalmazza a kérelmező nevét, címét, születési idejét, helyét, nemét és útlevelének számát.
Kevesen tudják, de a kanadai eTA rendszer már 2015-től működik. Diákvízumot és a munkavállalási engedélyt kérelmezők vízum mentes országokból már megismerkedtek a kanadai elektronikus belépési engedéllyel. Az ő számukra nem kell új eTA engedélyt kérni. Azonban azok a külföldi diákok és munkavállalók, akik 2015 augusztus elseje előtt költöztek Kanadába, most igényelhetik az újfajta belépési engedélyt.

Kiknek nincs szükséges előzetes kanadai belépési engedélyre?

 • az Amerikai Egyesült Államok polgárai
 • olyan magánszemélyek, akik rendelkeznek kanadai ideiglenes tartózkodási vízummal
 • egyes külföldi diplomatáknak
 • a kereskedelmi repülőjáratok legénységének
 • St Pierre-ben és Miquelonban lakó francia állampolgároknak
 • olyan tranzit utazóknak, akik az USA-ba tartanak vízummal és csak átszállnak Kanadában
 • más tranzitutasoknak
 • fegyveres testületek tagjainak, ha tevékenységüket vonatkozó egyezmény szabályozza
 • Őfelségének, a kiránynőnek és családtagjainak

Az előzetes elektronikus kanadai belépési engedély ára

7, azaz hét kanadai dollár, amelyet az igényléskor kell kifizetni elektronikus úton.

Ez a cikk egy kanadai bevándorláshoz kapcsolódó marketing kutatási projektem része. Ha szeretnél további gyakorlati információt kapni kanadai bevándorlásról, kanadai munkavállalásról és egyáltalán mindenről, ami Kanadába költözésedet segíti, akkor kérlek likeold Facebookon és/vagy oszd meg. Ezzel nagyon sokat segítesz, köszönöm szépen!

Update: hosszú évek után találtam olyan bevándorlási céget Kanadában, akikkel hajlandó vagyok együtt dolgozni, mert tudom, hogy az olvasóimnak segíteni fognak, kitűnő szaktudással. Ha Kanadába akarsz költözni, akkor vagy kérj információt a kommentek között vagy írj kérlek az info@tucanoprod.com címre és én továbbítom a hivatalos, bejegyzett és minden engedéllyel rendelkező kanadai bevándorlási tanácsadóhoz, aki magyarul is tud válaszolni.

Ha szeretnél további információkat szerezni a kanadai bevándorlásról, munkavállalásról, akkor:

Kanadai bevándorlás: Express Entry részletes gyakorlati útmutató

Kanadai bevándorlás: vízum, tartózkodási és munkavállalási engedély