Nézzük az ingatlanbérlésbérlést Máltán (házat, garázst,tanyát). Mennyiért lehet Máltán lakást bérelni és hol? Milyenek a lakások, mi hiányzik és milyen ingatlan bérleti szerződésre lesz szükséged? Hol vernek át, mire vigyázz?

Csupa fontos dolgot ígértem a bevezetőben, de kezdjük a legfontosabbal: Máltán hihetetlen ütemben emelkednek az ingatlanok bérleti díjai. Nem hülyéskedek, nemsokára Ibiza lesz, tehát, aki dolgozni jön mondjuk az éjszakába, az pár év múlva furgonban fog aludni nappal egy parkolóban, amikor az ágyváltótársa a közértben pakol. Ez van, ennek sok oka van, kezdjük is az elejéről.

Máltán a beépíthető terület nagysága adott, nincs hová továbbmenni. Ha megtoldják a szigetet, akkor is csak henye milliomosoknak lesz ott pénzük, neked nem. (Ha dúsgazdag vagy, akkor bocsánat, egyben írj levelet, hozzátapasztjuk azt a pár négyzetmétert, emiatt ne aggódj, mégicsak Málta). Szóval egyre több ember ugyanakkora területen, bizony egyre magasabb költségeket jelent. Ha a fő-fő-főszezonban június és augusztus között ki lehet termelni egy lakásból annyit, mintha egész évre kiadnád, akkor nem biztos, hogy örömmel adod oda hosszútávra, mondjuk egy kelet-európai bevándorlónak, nyomott áron.

Amikor öt évvel ezelőtt elindult az AirBnb, csak 24 ingatlannal indultak, most 3800-valahány kecót bérelhetsz rövidebb-hosszabb távra, csak ezen az egy oldalon. Ennek a fele sem rendelkezik szükséges engedéllyel és persze adózni sem szívesen, de ezt most hagyjuk.

Az elmúlt hat évben az ingatlanbérlés költsége Sliemában 80%-al nőtt. Ez egészen borzasztó, de máshol sem sokkal jobb. Például, Melliehában, egy hálószoba bérlésének díja 2010-ben 163 euró volt, ugyanez az átlag 2016-ra elérte a 311 eurót. Mostában, ami aztán még csak nem is tengerparti település és egyáltalán, hat éve még 173 euró volt az egy szoba átlagos bérlete, de tavaly év végére ott is elérte 291 eurót, írta a Malta Today.

Máltán venni vagy bérelni ingatlant?

Máltán ingatlant vásárolni borzasztó drága. Főleg, ha összehasonlítjuk a többi mediterrán ország áraival. Ráadásul annyira olcsó volt a bérleti díj, hogy mindenkinek megérte bérelni, vásárlás helyett. Ebben a posztban csak a bérlésről írok, de persze sok embert ismerek, akik meg is vették álmaik vagy rémálmaik házát Máltán. Én nem ott vásárolnék, de ugye ez szubjektív döntés és lehet az jó ötlet is. Amint a bérleti díjak elérik a törelsztőrészlet árait, már megéri vásárolni, persze csak akkor, ha hosszabb távra tervezel.

Mikor érdemes Máltán lakást bérelni?

Szezonban nem. A hosszútávú és a rövidtávú kiadási piac eltér, de májustól szeptemberig a tulajdonosok simán ki tudják adni ami csak van. Tehát ilyenkor rosszabb áron találsz, ha találsz egyáltalán.

Máltán pár kilométeres távolság ugye nagyon sokat számít, ha bent húzod az igát St Juliens valamelyik csehójában, akkor szép csata Bugibbából bevergődni, meg haza. Tehát kénytelen leszel a melóhelyed közelében maradni, ami persze dupla költséget is jelenthet a bérleti díjat tekintve. Ugyanez Gozón, mert onnan bejárni Máltára ugyan lehetséges, de a napi 2x közlekedés még autóval is simán felugorhat a dugó vagy egy vihar miatt akár napi 2×3 órára is. Gozón persze lehet dolgozni, de minek?

Máltán két árfelverő hatás van, mindkettő a borzasztó drágulás felé hajtja a piacot:

 • a beözönlő külföldi gazdagok/magasan képzett szakemberek
 • a beözönlő külföldi gazdagokat kiszolgáló beözönlő külföldiek (tehát te, Máltára vágyó kedves olvasóm)

Ennek most már nagyon komoly társadalmi következményei vannak. A gazdagok elveszik a máltaiak elöl az értelmes lakhatást, te meg az olcsót. Adott, hogy egy háromszobás kecóban lakó 3×2 főből álló dolgozó csapat jobban tud fizetni, mint a hagyományos, egykeresős máltai család. Azt is tudni kell, hogy az online gaming businessben az átlagos 14 EZER EURÓS BÉRKÖLTSÉG már nem versenyképes az egyre magasabb ingatlanbérleti díjak miatt. Lesz még ennek böjtje, de ezzel se foglalkozunk most.

Hol érdemes kiadó, máltai lakást keresned online?

Természetesen az összes ingatlanközvetítő cégnek van weboldala, legnagyobbak a RE/MAX meg a Frank Salt.
Független portálok közül a Maltapark ugye a legjelentősebb.
De a személyes tanácsom az, hogy ne akarj egyből elköteleződni. Ha érkeznél pár napra vagy hétre, hónapra, akkor szerintem a legjobb feltenni kérdésben a különféle máltai magyar csoportokban a Facebookon. Átverni nem fognak, mert ugye mindenki ismeri egymást és azonnal odaírná valaki, hogy hékás. Viszont a szoba/lakás kiadók meg tudják pontosan, hogy mi a helyzeted. Ez különösen előnyös, mert egy máltai ingatlantulajnak meg mondhatod, hogy ott akarod felnevelni az unokáidat is, miközben pont két hét múlva a sziget túlsó oldalán kapod meg az első munkádat. Szóval én komálom a magyar communitykat a Facebookon, meglepően összetartó a közösség, de persze vitatkozhatsz is, meg ott különféle speciális kérdésekre is választ kapsz, amelyeket biztosan fel fogsz tenni az első hidegebb napon.

Bútorozott vagy bútorozatlan?

Máltán szinte minden lakás bútorokkal megpakolva kiadó. Ha áthozod a tiédet, akkor persze megoldható, de az igen sok vesződség. Legközelebbi IKEA Szicíliában, de még oda is simán átmennek az emberek. Mivel fa nincs az országban, ezért főleg Kínából érkeznek szörnyű ronda bútorok, ezeket aranyáron értékesítik, mert nincs más. Ha beszerzel pár ismerőst, akkor már eleve neked hozzák a cuccost rendelésre Kínából konténerben és akkor már nagyon olcsón lehet mindenféle berendezési tárgyakhoz jutni, de a minőséget azt hagyjuk.

Ingatlanbérlés Máltán ingatlanügynök segítségével

A piacvezető a RE/MAX, de találsz nemcsak magyar ingatlanügynököket, hanem magyar ingatlanos céget is! (Nagyon szívesen ideírom, hogy kiket és hol, amint rájönnek, hogy ezt a cikket vagy 40ezren olvassák majd el különböző nyelveken, tehát nem árt velem átbeszélni a szereplési lehetőséget :D ). Szóval, először is fontos tudni, hogy az ingatlanügynökök a legritkább esetben dolgoznak olcsó ingatlanokkal. Mert a máltai ingatlanosok közül a legtöbb egyhavi bérleti díjat kap, amit fele-fele arányban a bérbeadó és a bérlő dobnak össze. Ez lehet teljesen máshogy is, csak ez olyan általános szituáció. Tehát, ha valaki kivesz egy kétszáz eurós lyukat, akkor azon az ingatlanügynök 200 eurónál kevesebbet fog keresni (lejön az adó, meg a munkaadója jutaléka), ezért nem szívesen mozdulnak meg, ami érthető, a befektetett munka mennyiségét tekintve.

Lakásbérleti szerződés Máltán

Ez lehet egy klasszikus szerződés, ügynökségi formanyomtatvány, kézzel megírt papírfecni, tulajdonképpen mindegy, de kell. Erre szükséged van, ha friss bevándorló vagy, meg egyáltalán, jó az ha van. Szerződéskor fénymásoljátok le a lakástulaj személyiét, ezt is kérhetik, jobb ha megvan, mint hajtani a főbérlőt később. A tulajnak egyébként, ha első lakásod, tehát frissen érkeztél és még nincs rendezve a státuszod, azaz nincs ID cardod, akkor be kell fizetnie utánad az idegenforgalmi adót és a szerződést neked is alá kell írni közjegyzőnél. Ez persze sosem fog megtörténni, csak mondom, mint egzotikus tudnivalót. Amint megszerzed ugyanis a tartózkodás jogát, az egész történet okafogyottá válik. A kaució általában egy hónap, de ettől persze eltérhetnek, tehát fizeted a kauciót, meg egy hónapot előre, meg még egy felet az ügynöknek/irodának. A felmondási idő változatos, de általában egy hónappal távozás előtt illik bejelenteni. Személyes tapasztalatom az, hogy mindenképpen lakd le a kauciót. Hosszútávú ingatlanbérlés alatt hat hónapnál hosszabb időszakot értenek Máltán.

Milyen bérelhető ingatlanok vannak Máltán? (ingatlantípusok Máltán)

Ezt csak azért írom, mert ha még nem ismered az angolszász kifejezések máltai értelmezését, akkor íme pár ismérv. Minőségre általában mindegyik borzasztó, ennek az az oka, hogy az árverseny miatt természetesen a kivitelezés minőségén és a beépített anyagokon spórolnak, na ez meg is látszik. Télen hideg, nyáron meleg mindegyik, úgy xarok, ahogy vannak. Ha véletlenül új építésűt szerzel és van benne légkondi, akkor meg mindig vegyél nagy levegőt, mielőtt kinyitod az áramszámlás borítékot.

 • Apartment: lakás
 • Penthouse: helyett ez az esetek 99%-ban mezei legfelső lakást jelent
 • Maisonette: Ez hivatalosan olyan lakás, amely egy vagy két emeletet foglal el egy nagyobb házban és bejárata gyakran utcai.
 • Terraced House: ház terasszal, ebben az esetben legtöbbször ezt arra értik, hogy van egy lépcső a lapostetőre.
 • Townhouse: egy darab ház a városban, igen gyakori
 • House of Character: romantikus, de tutira felújítandó ingatlan. Ha nem lenne romokban, akkor “Townhouse”-ként adnák ki. Ez persze nem zárja ki, hogy kivegyél egy kora gótikus erődítményt, csak ne lepődj meg, ha utoljára Szulejmán hajóhada tatarozta (kívülről). De ebben a kategóriában vannak természetesen a legvarázslatosabb ingatlanok, ahol még a medencébe vezető lépcsőt is úgy tervezték, hogy páncélban is kényelmes legyen.
 • Farmhouse: ennek elvileg tanyának kéne lennie, de 2 négyzetméter zöldfelület felett, ez az ún. “kert” Máltán, már minden farmhouse. Valódi darabokat Máltán is találni, de a Farmhouse-ok hazája Gozo és nem lesz olcsó, ha rendes 10 pálmafás, medencés darabra vágysz.
 • Villa, Bungalow: ezek lehetnek klasszikus lakóparki darabok vagy mezei nyaralók, teljesen különböző árfekvésben.
 • Palazzo: ez is városi ház, általában azért a nagyobb, többlakásos vagy olyan házakat nevezik így, amelyben pár emeleten elférne pár lakás.

Talán itt érdemes megjegyezni, hogy Máltán meg fogsz fagyni télen, de erről ide kattintva olvashatsz egy összefoglaló gyűjtést tőlem.

Lakás és ingatlanbérleti árak Máltán

Húúú, hatalmas a szórás. Végigkérdeztem pár ismerőst gyorsan, akik teljesen különböző típusú kecóban laknak. A lényeg az, hogy természetesen nagyon eltérnek az árak, és megint a legfontosabb: ne lakj messze a melóhelyedtől. Ha ezt a tanácsot nem fogadod meg, akkor sokszor fogsz rám gondolni és nem örömkönnyekkel a szemedben. A következő árak 2017 márciusiak és azért érdekesek, mert a megkérdezett honfitársak, mind ott laknak már egy ideje, tehát a bérleti költségeik tapasztalataik miatt közelítenek az optimálishoz, illetve az elérhetőhöz.

Nézzük Máltát és kezdjük a végekkel:

Zebbug, lakás, 1 szoba (konyha, fürdő+nappalinak nevezett valami). Garázsból átalakított szuterén típusú, fűtés nincs, picike hátsókert. 350 EUR/hó.

Ez körülbelül a piac alja Máltán! Ennél olcsóbb kecót persze lehet találni, csak nem valószínű.

Melieha, lakás,  4 szoba, 2 fürdő, brutális kilátás, lift, légkondi, garázs, vadonatúj épület: 800 euró. Szerintem azért ennyi, mert még be sem volt fejezve beköltözéskor.

Zurrieq, lakás 3 hálószoba. 100-110 nm körül 500€/hó.

Jöhet a belváros maga, a központ központja. Sokan keresnek és kerestetnek Vallettában lakást (velem is mindenáron) és képtelenek az emberek megérteni, hogy a fővárosban lakni nem jutalom, hanem büntetés. Parkoló nincs, minden nedves és régi, sehol egy bolt és éjjel-nappal turisták fényképeznek. Bérelhető lakás gyakorlatilag egyáltalán nincs. Egy ismerősöm bérelt ott egy gyönyörű házat a Szent Pál utcában, 4 emelet, panoráma tető, a lovagrend egyik főkönyvelője volt az építtető, szépen rendbehozva, bútorok nélkül 1300 euró havonta. Szépséges lak, döbbenetes belső szerkezettel, meg faragásokkal, de egészen borzasztó mennyiségű lépcsőzés járt hozzá.

Induljunk tehát a fővárosból az üzleti és mulató negyed felé:

Tax’biex, két szoba, kis yard, modern bútorok, káprázatos kilátás a marinára 725 euró tv-vel és internettel együtt.

St Julians: kétszáz méter a Spinola bay-től, 3 hálószoba 2 fürdő condominiumban, 1250 a havi fizetendő garázzsal együtt és a rezsi (kivéve a netet) is benne van.

Nézzük Gozót, ahol jóval olcsóbbak az árak, tulajdonképpen össze sem lehet hasonlítani, de nehéz is.

Mi annó másfél éve egy, a kvalitásaihoz képest nagyon olcsó “lakásban” laktunk a Málta mindentől legtávolabb eső településén iz-Zebbugban. 210 nm, 2 fürdő, saját belső lift, óriási erkély jakuzzival (optikai tuning, mert nem működött, illetve de, pont mint egy lavór), egészen kivételes kilátás. Mindez rezsivel együtt volt 800, de a következő lakó már 1250-et fizet.

Marsalforn, egyszoba, liftmentes 3. emelet, kis, de szép tengeri kilátás: 190 euró

És akkor menjünk a divat felé, Xlendibe, ahol nagyon sok ismerősöm bérel lakást:

Nem túl fényesen felújított ingatlanok ezek, de annyira nem is rosszak:

Egy háló: 200 euró

Két hálószoba: 250 euró.

Újabb építésű két hálós lakást 350 euró alatt találni nagy kunszt, de annyiért márvan Pár Sannatban és Qalaban.

Rezsi Máltán

Bárkit megkérdezel, hogy mennyi a rezsiköltség Máltán, azt fogja mondani, hogy 100 euró. Függetlenül attól, hogy hányan vannak, meg mennyit fűtenek, mindenki ezt mondja. Még csak nem is ennyit fizetnek, de mondom, egyből rávágják a népek.

Ha számolgatnál, akkor itt egy hivatalos rezsikalkulátor.

Máltán rezsi címszó alatt alapvetően a víz és az áramdíjak értendők. Háromfajta tarifa létezik:

 • Domestic (máltai vagy, esetleg van állandó tartózkodási engedélyed)
 • Residential (ott laksz)
 • Non-residential (fizess még többet)

Pár érdekesség: a residential olcsóbb tarifa, mint a domestic. A residential ráadásul függ az ottlakók számától, amit a számla jobb felső sarkában találsz.

Ezen a linken találod az árakat

Ami téged érint, hogy ha nem a te nevedre van bejelentve az óra, akkor nagyon figyelj oda, hogy mit fizetsz.

Ne felejtsd, ha céget akarsz alapítani, akkor ezt a túl részletes cikket olvasd el, ha pedig Máltára költöznél és mindenre kíváncsi vagy, akkor meg itt a Nagy Máltai Kiköltözős Poszt.

Ha bármi kimaradt volna ebből a máltai lakásbérlős cikkből vagy kapitális hibát találsz, akkor kérlek szólj és javítok vagy kiegészítem. Ami fontos, hogy ha szeretnél hasonló részletes ismertetőket olvasni, mindenféle országokról, akkor kövess kérlek:

Ha feliratkozol a hírlevélre, akkor megkapod ingyen az első könyvemet. Eddig még egyetlen hírlevelet sem írtam, tehát ezzel annyira gyakran nem zaklatlak, de ha van valami érdekes, akkor azért a jövőben lehet.

 

Copyright by Bence Zákonyi 2017 – Tucanoprod.com