Pár gyakorlati tanács kivándorláshoz. Mire kell figyelni, hogyan kell felkészülni, a tervezés szerepe és a kivándorlás maga mint olyan.

Ez egy hevenyészett gyorsposzt, de annyi üzenetet kaptam az elmúlt két órában, hogy inkább összefoglalok pár használható információt, ha kivándorláson gondolkozol. 

Először is, én profi és hivatásos ki, át és bevándorló vagyok. Ezenkívül bevándorlási irodák tulajdonosa vagy résztulajdonosa vagyok Paraguayban, Panamában, Botswanában és a Zöldfoki-szigeteken. Kanadában egy irodával dolgozom együtt évek óta, oda olyan speciális engedélyek és szaktudás kell, amit nem tudok megszerezni és van, aki nálam sokkal jobban csinálja. Ezért együtt is dolgozunk. 14 éve vagyok hivatalos kutatója bevándorlási rendszereknek. Nyílvánvalóan nem tudom egy hevenyészett írásba összegyűjteni az össze tapasztalatot, de azért pár ismérvet fontos közölni. Ja, bevándoroltam már több mint 15 országba, ez is a munkám része, ezért nem egy országról írnék, hanem inkább általános, mindenkire vonatkozó tudásról.  

Politika, háború, betegség, éhínség a tömeges kivándorlási mozgalmak legnagyobb mozgatórugója. És ezeken kívül ott van még a kalandvágy, a karrier, a tanulás, meg természetesen a szerelem és még ki tudja hány személyes indok. Van amikor menni kell vagy menekülni, az kényszer a javából. De egyes elemzések szerint Magyarországról egymilliónál is többen költöztek el külföldre a rendszerváltás óta, lehet benne valami. A kivándorlási hullámok természetes velejárói a magyar történelemnek, gondoljunk a Monarchiából Amerikákba kitántorgott rengeteg emberre, az első, a második világháború menekültjeire vagy 56-ra. Ez történik, ha helyzet van: az emberek elindulnak és sokan. 

Helyes-e kivándorolni?

Személyszerint mindenkit köteleznék legalább egy pár hónapos külföldi tartózkodásra, hogy ne legyen igazi beszűkült here, lásson világot, ez ma már a minimum. Mindesetre a kivándorlást meg lehet bánni vagy összejöhet a legjobban. Van akinek honvágya van örökre és van aki könnyen beilleszkedik egy másik társadalomba vagy világba. Ez mind-mind személyes döntés és annak következményei is. Tőled függ, hogy hova mész, meddig maradsz és ott jól érzed magad vagy nem. Mármint, ha nem szól bele a történelem. De speciel a Paraguay-folyó partján nem létezik a történelem, sem a politika, sem semmi. Csak te és hogy te mit csinálsz. Máshol ez jóval összetettebb kérdés. Viszont sose hallgass arra, aki szerint te valami rosszat csinálsz. Minden nép és ember vándorol, csak te és kizárólag te ítélheted meg, hogy jól vagy rosszul döntöttél-e. 

Na, csapjunk bele a kivándorlás gyakorlati részébe!

Hová érdemes kivándorolni?

Nincsen egységes válasz, csak pár alapigazság. Ha családod van, akkor három dolog számít:

 • Tökéletes közbiztonság
 • Kitűnő oktatás
 • És remek egészségügy

Ha ezek közül valamelyik nem stimmel, akkor oda ne menj családdal, el fogsz onnan jönni vagy szenvedni fogsz. Tényleg. Tartozol ennyivel a családodnak.

És hova vándorolj be, ha egyedül vagy?

Oh, hát bárhova. Jellemed, tudásod, nyelvismereted alapján tudsz gondolkozni, de ha igazán kalandorkodnál, akkor amerre csak kedved van. 2022-ben éppen 195 ország van ahová mehetsz. Jó a Vatikán nehéz, de hát oda is be lehet jutni, ha azt akarod. Vannak olyan országok, ahová aránylag egyszerű bevándorolni, ezek a Schengeni övezet államai. Kell egy lakcím, adószám, valami indok hogy mit akarsz ott és ennyi nagyjából az európai kivándorlás. Viszont Schengenen és az EU-n kívül nagyon változik a helyzet. Vannak legendásan egyszerűen bevándorolható országok (én ilyenekkel foglalkozom általában) kivéve Kolumbia, Mexikó meg a Fülöp-szigetek, de hát sok ilyen hely van )ahol nem dolgozom, nagy ám a világ). Mittudomén például Laosz. De a legtöbb helyen azért annyira nem egyszerű a helyzet. Vagy munkát kell találnod vagy befektetned (adni államnak pénzt vagy lakást venni). Különben annyira nem örülnek neked. Ha szerencséd van és tudsz digitális nomádkodni, akkor van már világszerte 25 ország, amelyik tárt karokkal vár. Ezek rövid, nagy általánosságban egy évre szóló lehetőségek, de majdnem mindenhol tudsz utána hosszabbítani, ha akarsz. Vagy mehetsz tovább máshová. A magyar útlevél nagyon jó, most ebben a pillanatban tulajdonképpen bárhova bejuthatsz, egy-két extrémebb ország kivételével. Vagy vízummentesen vagy helyszínre érkezve vízumot vásárolva vagy előre felkészülve vízumot intézve. De most éppen senki sem utálja annyira a magyarokat, hogy direkt ne engedjen be. Mindegy, hogy Európa, Ázsia, Amerikák vagy Afrika. Ahol neked éppen jó. Van aki Svájcban érzi jól magát, van aki Afrikában (pl. én) 

Milyen papírokra (dokumentumokra) van szükséged a kivándorláshoz?

Amelyek mindenképpen kellenek:

 • Születési anyakönyvi kivonat
 • Erkölcsi bizonyítvány (vigyázz, gyorsan lejár)

Kiegészítő dokumentumok, amelyekre szükséged lehet (országfüggő):

 • Iskolai bizonyítványok
 • Oltási könyv
 • Házassági vagy válási papírok
 • Szakmai oklevelek
 • Nyelvvizsga vagy nyelvvizsgák
 • Jogosítvány
 • Banki referencia
 • Bankszámlakivonatok
 • Adópapírok

A kivándorlás menete

Először is elindítod a tartózkodási engedély eljárást. Aztán kijelentkezel otthonról és becseréled a lakcímkártyádat külföldre költözött feliratúra. Beszerzed a külföldi tartózkodási engedélyt és személyazonosító igazolványt. Majd jogosítványt és bankszámlát. Kivárod az időt és megígényled az állampolgárságot. Ennyi az egész.

Mit vigyél magaddal külföldre?

Én egy bazi nagy bőrönddel indultam és egy nagy kongával. Van, aki viszi mindenét, ez teljesen tőled függ. Amúgy ez is személyenként változó. Nekem gyakorlatilag semmire sincs szükségem, az egész életem elfér egy kézipoggyászként magammal hurcolt hátizsákban. De a családom már nyilvánvalóan sokkal, de sokkal több cuccal költözik. És én ragaszkodom a trópusi országokhoz, ha hidegbe kell utaznom vagy költöznöm, akkor nyilván több mindenre van szükség. Gyógyszerek például vagy akár szerszámok vagy a versenyzongorád. Könyveket ne pakolj, vidd elektronyos formában.

Van-e még valami amit érdemes megfontolni kivándorlás előtt?

Természetesen. Először is mindenképpen érdemes megnézni a kivándorlási célpontodat, mielőtt felszámolod az otthoni életedet és elindulsz.

Vannak országok, amelyekről jó infókat vagy akár kiadó lakásokat találsz neten. Nos, fejlődő országokban ez nem így van. A facebook marketplace elég jó, de igazán jó vagy valódi árakat csak személyes kérdezősködéssel fogsz találni.

Aztán tőled függ, hogy felszámolsz-e mindent otthon, felégeted-e a hidakat. Azt semmiképpen se ajánlom, hogy félszívvel indulj. 

És a legfontosabb: TANULJ NYELVET!!! Nyelvtudás nélkül nagyon nehéz lesz. Most azonnal is el tudsz kezdeni nyelvet tanulni valamelyik applikációval. Ha nem beszélesz idegen nyelvet vagy nyelveket, akkor rosszabb esetben eladnak, jobb esetben mehetsz felmosni.

Érdemes-e igénybe venni profi bevándorlási ügynököt?

Ez most nem személyes marketing. Kitűnő kollégákkal dolgozom több orszában is, például Kanadában, ahol egyedül nagyon nehéz boldogulni a szabályrendszer miatt. Paraguayba például be lehet egyedül vándorolni, de nyelvtudás nélkül tuti lerántanak és nagyon sok időt el fogsz vesztegetni. Európában lehet hogy nem kell profi segítség, de mondjuk Ausztráliában már mindenképen. Jó, tudom. Te okos vagy és menni fog egyedül. Tényleg. Kicsit többe kerül és tovább tart, meg persze nehéz a bürokrácia, de te is meg tudod csinálni. Milliók vándorolnak szaksegítség nélkül és sikerül nekik, te sem vagy hülyébb náluk. 

És a végén reklám: Ha Kanadába, Paraguayba, Panamába, Botswanába vagy a Zöldfoki-szigetekre akarsz kivándorolni, akkor írj az info@tucanoprod.com címre. Foglalkozom még Máltával, Spanyolországgal és Portugáliával is, de ezek ügyében inkább csak tanácsot adok, ha veszel egy konzultációt. Ha csak gondolkozol még a kivándorláson, akkor is érdemes követned a Facebookon a Tucanoprod oldalt.