Most komolyan, mit tudsz a Fülöp-szigetek életkörülményeiről, árairól, adóiról, letelepedési lehetőségeiről?

Hát én semmit sem tudtam pár nappal ezelőttig. Azonban írt nekem egy szó szerint kollegina, aki nemcsak digitális nomád, de egyben pont ugyanazzal is foglalkozik, mint én: segít letelepedésben, külföldi bankszámla nyitásban és cégalapításban és kért tőlem egy interjút. Amint kiderült, hogy egy csónakban evezünk, rögtön megkértem, hogy adok én örömmel interjút, de ő is legyen kedves, mert nagyon érdekes Ázsia. Én nem értek hozzá (kivéve HK), ti viszont sokat kérdeztek róla. A Fülöp-szigetek azért is nagyon érdekes, mert olyan káprázatosan szép videók jelennek meg róla nap, mint nap, hogy az ember már szörfdeszkával a kezébe rohanna egyből a habokba. Ráadásul alacsony adózású terület, tökéletes digitális nomádoknak és tevékenységüket kiszervező cégeknek is. Ismerkedjetek meg tehát Hausel Dórával és a Fülöp-szigetekkel!

Először is bemutatkoznál pár szóban ki vagy és most mivel foglalkozol? – hogyan kerültél Àzsiába?

Hausel Dóra vagyok, borászként végeztem először Budapesten, majd Németországban tanultam tovább, majd felmondtam a munkahelyemen és közel 2 éve elindultam világot látni, tapsztalatokat gyűjteni és felfedezni. Mivel nem volt sok pénzem ezért a legolcsóbb repjegyet kinéztem magamnak így jutottam el Thaiföldre és más ázsiai országokba. Ùtközben kellett pénzt keresnem, így megtanultam weboldalakat készíteni, videókat szerkeszteni,vágni, blogolni.

A párommal indítottuk el első német online konferenciákat és online bizniszbe kezdtünk Goodbye Matrix néven.

Hausel Dóra és párja a Fülöp-szigeteken

Hausel Dóra és párja a Fülöp-szigeteken

Ahol most azzal foglalkozunk, hogy a világ egyes országaiban milyen lehetőségek adottak a letelepedésre, bankszámlanyitásra, hol érdemes céget alapítani és milyen “zászlókat” érdemes kihelyezni világszerte.

Most amit eddig németül végeztem, próbálom átültetni magyar nyelvre annyi kiegészítéssel, hogy engem a vagyonmegőrzés is nagyon foglalkoztat, így arra kifejezett figyelmet fordítok. A Digitális Nomádok.com oldalamon kifejezetten ilyen témákkal foglalkozom belecsempészve egy-két utazással kapcsolatos témát is.

Mennyibe kerül megélhetés és milyenek az életkörülmények a Fülöp-szigeteken?

A Fülöp-szigetek az egyik leggyorsabban fejlődő ország Malajzia mellett.

Eddig a leghosszabb ideig Malajziában, Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken tartózkodtam és bár minden országnak meg vannak a maga előnyeik, a Fülöp-szigetek kiemelt helyet foglal el itt Àzsiában több szempontól is.

Bárki kaphat a Fülöp-szigeteken állandó tartózkodási engedélyt.

Magyar állampolgárok 30 napig vízum nélkül tartózkodhatnak itt és ha tovább szeretnénk maradni akkor ezt simán meg lehet hosszabbítani annyiszor, amennyiszer akarjuk.

Az életkörülmények más ázsiai országhoz képest rendkívül jónak mondható. Az emberek barátságosak és segítőkészek, bár itt sem árt elővigyázatosnak lenni. Főleg, ha az ember házasodni szeretne.

Az élet rendkívül olcsó itt is, bár függ attól, hogy melyik részen tartózkodunk éppen. A déli részeken Davao környékén vagy ott ahol a turizmus még nem vetette fel a lábát, ott kifejezetten kiskirályként lehet élni, abból a pénzből amit mondjuk online megkeresünk magunknak. Viszont a déli részek nem biztonságosak a kalózok miatt és feltörekvő iszlamista támadások itt-ott amott előfordulnak.

Az egyedüli negatív dolog itt az étkezés. Nekem annyira nem jönnek be az itteni ételek, de mivel a lakosság nagy része halászatból tartja fent magát, nagyon finom halat és tengeri gyümölcsös különlegességeket tudunk fogyasztani.

A Fülöp-szigetek demokratikus állam a hivatalos nyelv a filippinó (tagalog), spanyol, de a lakosság nagy része jól beszél angolul. Itt egy jó havi fizetés 20.000 peso-tól már jónak mondható (300 euró).

Főleg Palawan szigetén egyre többen telepednek le itt Amerikából, Ausztráliából, Oroszországból és Nèmetországból. Èn főleg amerikaikkal és németekkel találkozom itt és eddigi információim szerint az egyik olyan ország, hová érdemes kivándorolni. A környezeti értékek a tengerpartok gyönyörűek és rengeteg szabadidős tevékenységet talál magának itt az ember.

Milyen lehetőségek várják azokat,akik a Fülöp-szigeteken szeretnének letelepedni és/vagy esetleg vállalkozásba kezdeni?

Akik két hónapnál tovább tartózkodnak az országban, azok beszerezhetnek egy ún. ACR I-kártyát. Ez évente 50 dollárba kerül és egy 500 PHP expressz sáv díjat is fizetni kell. Ha több mint 6 hónapig vagy még több ideig szeretnénk itt maradni akkor szükség  lesz egy Bevándorlási Közlemény Tanúsítványra (ECC), amelyet a bevándorlási hivatalban lehet beszerezni. Ez körülbelül 1200 PHP-ba kerül.

Ezt mindenképpen ajánlom, mert ezzel már lehet bankszámlát is nyitni, jogosítványt szerezni és állandó lakcímet amit fel tudunk mutatni, ha épp Magyarországon járunk.  Egyébként bármiféle akadály nélkül meg tudjuk hosszabbítani a vízumunkat anélkül, hogy ahhoz el kellene hagynunk az országot. Először 3 év után kell csak ezt megtenni.

Mire van szükség az embernek ahhoz, hogy le tudjon ott telepedni? Melyek a letelepedés első lépései?

A Fülöp-szigeteken többféle módon lehet állandó tartózkodási engedélyt szerezni. Az egyik legegyszerűbb mód erre a házasság. Tehát ha 35 éven felül még nem találtad meg életed szerelmét akkor egy Fülöp-szigeteki utazást beszerveznék mindenképpen. :)  

Ez furán hangzik, de a legtöbb 50-es 60-as úriemberek csak azért jönnek ide, hogy elvegyenek egy fiatal filippinát, hogy ezzel megszerezhessék az ezzel járó előnyöket.

Ha vállalkozásba akarunk kezdeni az nem megy viszont egyszerűen. Ugyanis mint külföldi nem vehetsz földet, házat vagy kezdhetsz önálló vállalkozásba anélkül, hogy a vállalkozás 60%-a nem egy filippinó-hoz tartozna. Mindenképpen részt kell vennie egy helyinek és az ö neve által lehet csak vállalkozást indítani.

Külföldi jövedelem utáni adózás hogyan működik?

Ez azoknak lehet érdekes akik kint szeretnének letelepedni, de a jövedelmüket külföldön keresik egyéb online termékek, szolgáltatások értékesítése mellett.

Az egyik fő oka annak, hogy sok kivándorló választja a Fülöp-szigeteket az a külföldi jövedelmek adómentessége. A világnak csak néhány tucat állama adózik e szabály szerint, így a Fülöp-szigeteken kívüli jövedelemre nem vetik ki a helyi adókat, még akkor sem, ha a pénzt átutaljuk egy hazai számlára.

Fejlődő országként a Fülöp-szigeteken az adómentes külföldi jövedelemmel rendelkező bevándorlók itt is jól élhetnek, még akkor is, ha viszonylag keveset keresnek. Havonta akár  500 € -os fizetéssel is igen kellemes életet tudhatunk magunkénak.

A Fülöp-szigetek vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb outsourcing célállomás világszerte. Ez nem csak a hivatalos angol nyelvre, hanem az ország magasan képzett, motivált és szorgalmas munkaerejére is jellemző, amely nagyon alacsony bérszínvonalon, sokkal jobban teljesítenek az európai alkalmazottaknál.

A Fülöp-szigetek azon kevesek közé tartozik melyek nem vesznek részt az országok közötti adóügyi információcserében (CRS-AEoI)

Általánosságban elmondható, hogy a filippínók nagyon barátságosak és nyitottak. Csak a Fülöp-szigeteken található élelmiszerek meglehetősen gyenge minősége az ami kicsit eltántoríthatja az embert, de egyébként a sok friss ökológiai gyümölcs és zöldség rendelkezésre áll.

Nektek is megjött a kedvetek a Fülöp-szigetekhez? Akkor mindenképpen keressétek fel Dóra oldalát, jó szívvel ajánlom, találtok ott érdekességet bőven más országokról is: https://digitalisnomadok.com

Ez pedig a facebook oldala, érdemes követni: https://web.facebook.com/doraanomad/