Máltán nem azért jó élni, mert annyira magasak lennének a máltai fizetések mint jóval északabbra, hanem azért, mert a fizetésből meg lehet élni, süt a nap és az életminőség meg jó magas.

Mindenképpen cáfolj, ha jobban tudsz valamit vagy nem stimmel a fizu a posztban, örömmel updatelek!

A máltai fizetések alacsonyabbak, mint az EU átlag, de a fizetéseket terhelő adók meg még alacsonyabbak, ennyi a fiskális trükk amögött, hogy miért tudsz nyugodt szívvel bedobni egy sört és egy pizzát valami tengerparti étteremben, lelkiismeret furdalás nélkül.

Elég sok szakma különféle fizetéseiről hallok Máltán, de megpróbálok mindenféle hivatalos adatot is becsempészni.

Ha Máltára akarsz költözni, akkor minden információt megtalálsz a Nagy Máltai Kiköltözös Posztban

Ha vállalkoznál, akkor itt van a Nagy Máltai Cégalapítás Poszt

 

A salary explorer felmérése szerint a legmagasabb fizetések olyan 8000 euró felett járnak. Van magyar, aki ennél jóval többet keres fizetésként Máltán, de ha 8k euró körüli összeget keresel a szigeteken, akkor nagyon jól csinálod.

Fizetések Máltán

Az átlagfizetés 2000 euró körül van, de a hivatalos medián 1750. A minimumot 700 euróra becsülik, sajnos ismerek olyat, aki ennél is kevesebbet keres. Illetve télen ne lepődj meg, ha vendéglátásban is valami hasonló összeg érkezik, főleg ha a tulajok elutaznak a trópusokra telelni és addig bezárják a csehót/éttermet/boltot/autómosót, te meg nézegesd addig a tengert.

Sofőrök, futárok átlagban 975 eurót keresnek, ami roppant képest ahhoz képest, hogy nem csak fel kell venned címeket máltaiul, de meg is kell keresni, amit nem fogsz szeretni.

Ha mindenképpen ragaszkodsz a nyomorgáshoz, akkor a gozói ablaktörlőgumi-gyárban akár mesés óránkénti 2,60 eurót is megkereshetsz, mint betanított munkás.

Profi takarítőnő viszont akár 7 eurós órabért is kaphat, ha tényleg jó. Ugyanenyiért már lehet babysitter melót is találni. UPDATE: kedves Facebook kommentelőnktől érkezett, hogy privát, tehát nem ipari takarítók inkább 3-4 órás munkára mondanak 35-45 eurót.

Milyen munkát érdemes keresni Máltán?

Adja magát a vendéglátás, mert mindig van felvétel jobb-rosszabb helyekre felszolgálóknak, csaposoknak, szakácsoknak, mosogatóknak, de managereknek is. Jól keresni viszont a szerencsejátékiparágban lehet. Erről igazából csak legendákat hallottam, de egy esetben biztosan tudom, hogy valaki biztonsági szakértő valamelyik online kaszinóban és 9000 eurót keres +minden (szállás/kaja) fizetve.

Azt jelezném, hogy bár egyáltalán nincs megkülönböztetés máltán helyi és külföldi munkavállaló között, de ha te ezt el tudod olvasni magyarul, akkor biztosan kevesebbet fogsz keresni, mint ugyanabban a munkakörben egy máltai. Ha mégis teljes az egyenlőség, akkor az jó hír.

1300 eurót lőhetsz be magadnak, ha valami recepciós munkát végzel, nem túl felkapott helyen vagy pincér, esetleg gyerekekre/öregekre vigyázol. Vagy ha edző vagy( elméletben ennyit kereshetsz), amit mindenképpen kerülj el Máltán, mert előbb-utóbb, de inkább előbb éhen fogsz halni.

2000 eurós fizetésig gyakorlatilag belefér mindenki más is, a mérnököktől a turizmusiparig, de még a mezei jogászok sem kapnak többet.

Pénzügy és IT 2000 euró körül fizet, de ez függ az iparágtól, mondjuk egy elit cégalapítónál azért többet szoktatk keresni, a digitális szerencsejátékiparban pedig messze a nemzetközi átlagnál jobban keresnek az IT szakemberek. UPDATE: észrevétel érkezett, hogy senior Java fejlesztők havi 3800-at is hazavihetnek Máltán és jár mellé teljes csomag is!

A kreatív munkakörökben óriási a szórás, de 2500-3500 között lehet kérni.

Szezonális munkák Máltán

Ha valami nagyon szezonálison töröd a fejed, akkor kajaktúra kisérő 20 euró/kb 2 óra. A gozói dzsipdrájverek 25-öt kapnak egy napra, de igen jelentős mennyiségű magánzásra nyílik lehetőségük.

Van mindenféle helpdesk, meg call center is, egy ismerős magyar/angol/német nyelvtudással multinál 2700-at keres.

Egyre több a magyar ingatlanos is Máltán, ők attól függően keresnek, hogy hány lakást adnak ki/adnak el és ha franchisenál van a munkavállaló (RE/MAX vagy Frank Salt, stb), akkor százalékot kap. Ingatlanozni Máltán azért jó mindig, mert az árak csak nőni tudnak. Ugyanis Máltán a beépíthető telkek száma véges, mert sziget. Így is borzasztóan túl van építve, de így sincs elég lakás, pedig ingatlan van bőven. Szóval az árak csak nőni tudnak, nem is keveset.

Búvároktatás és tsai: Ez különleges szakma, saját árakkal, ha értesz hozzá, akkor tudod mennyi az annyi, mert ez egy globális piac, akiket ismerek helyieket, azok azért nem keresik halálra magukat, kivéve a nagy iskolák tulajdonosait, azok nagyon tele vannak.

Ha kérdésed van vagy kiegészítenéd posztot, akkor hajrá kommentet ide!