Ezt a cikket teljesen átírtam, mert a nemzetközi, vonatkozó adószabályok és jelentési kötelezettségek miatt átalakult a digitális nomádok nemzetközi adózása. Digitális nomádnak lenni egyre kevésbé egzotikus életstílus, inkább egy egyre szélesebb körű társadalmi jelenség. A magazinok szerint a digitális nomádok kalandvágyó fiatalok, akik mindenféle csodálatos helyekről posztolva járják be a világot. Ebben annyi igazság van, hogy fiataloknak persze jobban passzol a nomádság, mert még nincs annyi kötődésük. A valóság azonban az, hogy akinek a munkája online végezhető, azt kirúgják a fenébe, aztán bedolgozhat, mint kisvállalkozó, amíg nincs helyette olcsóbb megoldás. Az online távmunkások közül ezért sokan egyszerűen olyan helyre költöznek, ahol olcsóbban megélnek. Sokan kalandvágyból állnak nomádnak, hiszen rövidebb-hosszabb ideig nomádkodva be lehet járni a világot. A digitális nomádok különféle indíttatásokból, különböző ideig folytatnak helyfüggetlen tevékenységet.

Nagyon fontos szempont minden digitális nomád számára, hogy kevés adót fizessen vagy ne fizessen egyáltalán. A szerencse az, hogy a nomádok kívül állnak az őket kihasználó társadalmon és egy érdekes nemzetközi jogi és adózási kiskapu miatt gyakorlatilag adómentesen élhetnek. (Update 2018: Ez sajnos már nem igaz. A lehetőség most is adott, de nincs ingyen és mindenképpen korlátozó, mert a digitális nomádnak az adómentes élet eléréséhez valemelyik, ezt az előnyt nyújtó ország adóalanyává kell vállnia.)
Tehát olcsóbban, jobban élhetnek egy vagy több másik országban, ráadásul adómentesen, mint szabadúszók.

Az alacsony adózású vagy teljesen adómentes digitális nomád élet nem mindenki számára elérhető. A nomád adózási helyét meghatározza az állampolgársága, a tartózkodási helye, cégének helye és tevékenységének helye. Ebben a mátrixban az tud elindulni a kedvezőbb adózás felé, aki minden feltételt a megfelelő külföldi helyszínre helyez át. Például, ha valaki Magyarországról tevékenykedik, akkor tudja optimalizálni adóit, de meg kell felelnie a különféle magyar törvényeknek és előírásoknak. Ha valaki Németországba költözik, akkor meg kell felelnie a német és bizonyos esetekben még a magyar törvényeknek is (például ha életközpontja Magyarországon marad). Ha azonban a nomád olyan országban szeret adóilletőséget, amelyben nincs kettős adóztatás és ahol alacsony vagy nem létező az egyéb adózás, akkor a digitális nomád tud élni a lehetőséggel. Ez minden esetben egyéni kérdés, és megfelelő tervezés szükséges, nincsenek egyszerű és főleg teljesen ingyenes megoldások.

Persze nemcsak a szabadúszók, hanem a gazdagok is élvezhetik a digitális nomád életstílust. Ennek oka az, hogy ők az életstílusuk (luxus), annyit utazhatnak, hogy egyszerűen kiesnek a rendszerből.

Érdemes azonban egy dolgot tisztázni:
Attól, hogy valaki külföldről dolgozik online, még nem jelenti azt, hogy digitális nomád lenne. Az igazi digitális nomád ugyanis mozgásban van, nem telepedik le egy helyen, azaz nincs állandó jelenléte. A távmunkás nem nomád.

Ha elkalandoznál, itt egy cikkem, ami a CINK-en jelent meg és a digitális nomádok alapismereteket közöl: Kis Netnomád Kalauz

Az adómentes digitális nomád

Az egyének nemzetközi adózását bonyolult és összetett adótörvények szabályozzák, amelyek célja, hogy mindenképpen fizetésre kényszerítsék az adóalanyt. Régebben offshore cégek segítségével lehetett kibújni a közteherviselés alól, amely gyakran adócsalást jelentett. Az elmúlt évek offshore ellenes keresztesháborújának legnagyobb győzelme azonban az offshore pénzkezelés szinte teljes bukását és megszűnését hozta el. Tulajdonképpen teljesen egyszerű volt a helyzet, csak azonosítani kellett az offshore cég tulajdonosát, majd rákényszeríteni, hogy ott adózzon, ahol lakik/tevékenykedik, tehát ahol VAN.
Na, digitális nomád esetén viszont lehet nyugodtan fejet csóválni, kedves adószedők, mert a digitális nomád az adócsalókkal szemben ott tud lenni vagy letelepedni, ahol a nemzeti és nemzetközi törvények lehetővé teszik, hogy keveset vagy semmit se fizessen.  Korábban lehetett sehová sem bejelentve kóborolni, de most már nemcsak a nemzeti adóhatóságok, hanem a bankok is követik a digitális nomádokat és jelentenek adózási helyzetéről annak az országnak, amely a banknál adózási helyként regisztrálva van.

FIGYELMEZTETÉS: minden állam szabályai kicsit eltérnek és minden egyes adózó helyzete eltér. Ha a cikk elolvasása után feldobnád az adóelőnyök miatt eddigi életedet, azért a könyvelőddel, ügyvédeddel tisztázd a helyzetet vagy keress meg engem.

A nemzetközi adó ököljog szerint (persze ez országtól függ), ott válik adóalannyá BIZTOSAN az ember, ahol évi 183 napnál többet tölt. Tehát, ha nagyon egyszerűen akarunk fogalmazni, akkor ha nem töltesz EGY országban sem 183 napnál többet egy évben, akkor lehet, hogy nem leszel adóalany. Vannak olyan országok, ahol nem jó a matek, mint például az Egyesült Államok, melynek polgárai mindig adókötelesek, még akkor is ha soha egyetlen egy percet sem éltek az USA-ban. Így jártak.

Valószínűleg a legjobb megoldás az, ha elfogadott adóilletőséget szerzel egy olyan országban, amely nem adóztatja a külföldön szerzett jövedelmet és engedi, hogy megtartsd adózási helyedet még akkor is, ha szinte folyamatosan külföldön tartózkodsz. Így máshol nem alakul ki adózási kötelességed, ahová meg kell adóznod, oda meg nem kell, mert külföldön szerzett jövedelem adóómentes. Mivel a bankod az adózási helyedre jelent, ahol nem foglalkoznak a külföldi jövedelmeddel, ezzel a struktúra bezárult és nemcsak legális, de hosszú távon is fenntartható.

 Egyre több ország versenyez a digitális nomádokért. Ezek jobbnál-jobb feltételeket biztosítanak a nomádoknak, hogy megőrizzék utazási szabadságukat, de valahogyan mégis bázist képezzenek az egyes országokban.)

Hogyan tudnak a Digitális Nomádok vállalkozni és számlát kiállítani TÖRVÉNYESEN?

Igazság szerint semmi új sincsen a nomádok életstílusában, tulajdonképpen teljesen megfelel az 5 zászló/örökös utazó elvnek. A különbség csak az, hogy az öt zászló gazdag embereknek segít, a digitális nomádok meg sajnos nem mind gazdagok, sőt. A lényeg tehát még egyszer ez: amíg valaki kevesebb időt tölt egy országban, mint amennyi idő alatt kialakul az adóalany jogviszony, addig nem kell adót fizetni. Ezt részletesen tanulmányozni kell persze, de simán működik. Ráadásul annyira bonyolult a kérdés, hogy a radarról eltűnt digitális nomádokkal senki sem foglalkozik. Update 2018: most már igen. A jelenlegi, a cikk írása óta szabályozottabb környezetben a digitális nomádok legjelentősebb előnye, hogy adólalannyá tudnak válni alacsony adózású vagy adósemleges országokban. 

Azonban ahhoz, hogy digitális nomádként adómentesen vagy bárhogy dolgozni tudjon az ember, szükség van valami vállalkozásra, hiszen kell bankszámla, ahová jön a fizu, meg kell valahogy számlát is kiállítani.

Cégalapítás Digitális Nomádoknak

Egy nomád, ha van esze és a megbízója elfogadja a számlát adóparadicsomból, akkor offshore céget alapít. Mert a nomád megteheti, az ő célja az, hogy minél olcsóbb cége legyen, a fenntartása is legyen olcsó, adót meg ne kelljen fizetni. Aztán bármeddig el tud vándorolni pár ember (de nem mindenki kerül kulturálisan a cigánykaraván és a vándorcirkusz közé, mint én), de az nem árt ha mégis szerez egy jó kis adóalanyságot. Ez paradoxon, de mégis így van: lehetsz úgy adómentes adóalany, hogy kikerülöd a nagyon magas adózású adóalanyságot. Erre a legegyszerűbb, ha részt veszel valamelyik letelepedési programban vagy csak besurransz szőrmentén. A letelepedési programokat gazdagoknak találták ki, de azért van más megoldás is. Így fordul a kocka, mert fenn kell tartanod egy kedvező tartózkodási helyet, ahol nem kell adóznod vagy csak nagyon keveset. Ha nem olvastad volna korábbi írásaimat, én ilyen helyek felkutatásával foglalkozom. Elvileg minden személyi adómentes vagy territoriális adózású ország megfelel (tehát ahol a külföldön szerzett jövedelem adómentes)

Mely országokban nincs személyi jövedelemadó?

Monaco, Kuwait, Bermuda, Egyesült Arab Emírségek, Andorra, British Virgin Islands, Katar, Bahamák, Omán, Brunei, Kajmán-szigetek, Anguilla, Maldív-szigetek, Turks és Caicos, valamint Vanuatu.

Mely országokban adómentes a külföldön szerzett jövedelem?

Angola, Anguilla, Belize, Bermuda, Bhután, Bolívia, Botswana, BVI, Costa Rica, Democratic Republic of Congo, Djibouti, Georgia, Guatemala, Guinea-Bissau, Hongkong, Libanon, Macau, Malawi, Malájzia, Marshall-szigetek, Mikronézia, Namíbia, Nicaragua, Palau, Panama, Paraguay, Szent Heléna, Seychelles-szigetek, Szingapúr, Szomáliföld, Szíria, Tokelau, Zambia.
Részleges területi adózás, ahol külföldiek számára külföldi jövedelmük adómentes: Fülöp-szigetek, Szaúd-Arábia. Észak-Korea.

Update: fontos olvasói észrevétel érkezett! Szóval bizonyos esetekben digitális nomádoknak azért lehet offshore céget használni, mert nem titkos a tulajdonos személye, aki mondjuk te vagy. Ez nyugodtan azonosítható a bankban, mert nem cél a végső haszonélvező (ultimate beneficiary owner) személyének eltitkolása. Azért jó az offshore cég, mert olcsó fentartani és nagyon alacsony az adózása vagy nincs is! A cég lehet akár rendes adóparadicsomban is vagy például az Egyesült Államokban, stb. Gyakorlatilag mindegy, mert mégegyszer: a lényeg az, hogy olcsó legyen.

Nézzünk pár gyakorlati példát arra, mely országok teszik lehetővé, hogy ne fizess adót digitális nomádként legális eszközökkel:

Régi kedvencem és sokat is írtam róla:
A Máltai Self-sufficient Vízum, azaz önellátó tartózkodási engedély. Ha van ilyened és nem Máltán dolgozol, akkor csak a helyben megkeresett jövedelmed után kell adóznod, ami nincs. Ezen kívül a bevitt jövedelem adóköteles, de nem viszed be. Sőt, a rugalmas máltai adórezidenciára és tartózkodási időre vonatkozó törvények szerint ott sem vagy, ha nem akarsz. A máltai bevándorlási jogszabályok értelmében ugyanis addig megtarthatod a tartózkodási engedélyed, amíg nem töltesz egy évben több, mint 183 napot EGY MÁSIK országban. Régebben sokszor írtam róla, hogy milyen egyszerű ezt a vízumot megszerezni és büszkén kijelenthetem, hogy népmozgalmat indítottam el Magyarországról, melynek egyenes következménye, hogy már nem mindenki kapja meg ezt a vízumot. Ha szeretnél ilyet, akkor készítsd a pénztárcádat és utána írj nekem. Ugyanis évente már csak párat lehet átnyomni a rendszeren. (Update 2018: a máltai Self-sufficient vízum kiadása jelentősen megnehezedett. Több hónapot kell előzetesen a szigetországban eltölteni.)

Panamai Barátságos Nemzetek Vízum: ez is gyönyörű darab, állandó letelepedési engedély tulajdonképpen. Ha visszajárogatsz, akkor 5 év az állampolgárságig. Ezzel a panamai állandó tartózkodási engedéllyel aztán élhetsz bárhol (amíg betartod az időkorlátokat), mert adót azt nem kell fizetned.

Paraguayi állandó tartózkodási engedély: Nekem ez a kedvencem, mert a legolcsóbb, EU útlevéllel a kézben 3000 eurótól elérhető. Csak három évente kell beugrani Paraguayba és a külföldön élő állandó letelepedett nem fizet adót (non-resident permanent resident). Ráadásul Paraguay nem offshore terület, viszont Mercosur tagállam.

Szóval hangsúlyozzuk megint: mielőtt beintesz a NAV-nak, kérjél szakértői tanácsot. És a legfontosabb: a digitális nomádságnak ára van. Egy nomád vándorol és ezt ne felejtsd el, nem mindenkinek való ez az életstílus, ráadásul a korábbi teljes szabadságot felváltotta az új nemzetközi adóinformáció-cserék rendszere, ehhez neked is igazodnod kell.