Paraguayban működő partnerirodánk segítségével a cégalapítás Paraguayban egyszerű, megfizethető és zökkenőmentes. Paraguay nemcsak a legbiztonságosabb dél-amerikai ország, de a leggyorsabban fejlődő is. A bevándorló cégalapítók stabil politikai és gazdasági környezetben növelhetik vagyonukat. Paraguay a Mercosur egyik tagállama. Ez az Európai Unióhoz hasonló latin-amerikai államszövetség, amelynek tagja Brazília, Argentina és Uruguay, de mellettük szinte minden környező állam is társult tag. Ezekben az országokban paraguayi céggel rendkívül adóhatékony módon lehet üzletelni.

Mennyibe kerül a a cégalapítás Paraguayban?

A paraguayi cég megalapításának költsége függ az alaptőke nagyságától és a tervezett tevékenységtől is. Általánosságban nincsen megállapítva minimum tőke, de a szolgáltató cégekre vonatkozó tőkekövetelmény minimum 10,000 USD-nek megfelelő összeg, a gyártással foglalkozó cégek számára pedig ennél is magasabb.

Cégalapítási ára Paraguayban: 3000 USD-től.

A paraguayi cégalapítást mindenképpen érdemes összekötni paraguayi letelepedéssel. A paraguayi adózási szabályok szerint a nem az országban tartózkodó állandó letelepedettek külföldi jövedelme adómentes! A tucanoprod.com oldalon minden fontos információ elolvasható a paraguayi állandó tartózkodási engedély megszerzéséről és annak költségeiről ide kattintva!

Igazgatók száma a paraguayi cégben: legalább egy, de lehet több is. Ez függ a tevékenységtől, családi üzletek esetén 1-3, míg összetettebb vállalkozások akár 5-7, vagy több igazgatóval is rendelkezhetnek. (Ez a bevándorlási lehetőségek miatt is érdekes)
Külföldiek is minden nehézség nélkül alapíthatnak céget Paraguayban, lehetnek részvényesek és igazgatók is. Azonban az igazgatóknak paraguayi illetőségűnek kell lenniük, tehát nem feltétlenül állampolgárnak, hanem ott tartózkodási engedéllyel rendelkezőnek.

A paraguayi cégalapítás folyamata

  • Először is ellenőrizni kell, hogy a vágyott cégnév nem foglalt-e.
  • Meg kell írni a cég alapszabályát (constitucion de Sociedad)
  • Minden dokumentumot ellenjegyeztetni kell közjegyzővel.
  • A hitelesített dokumentumokat mind regisztrálni kell a cégbíróságon (Dirección General de Los Registros Públicos) és az Államkincstár jogi osztályán (Abogacía del Tesoro). Ezek után már csak az ügyfélkapuban kell regisztrálnni a céget ((Sistema Unificado de Apertura de Empresas SUAE). Az alapítási folyamat körülbelül húsz napig tart.
  • A paraguayi cég megkapja az adószámot egy online bejelentést követően az adóhivatalnak (Subsecretaría de Estado de Tributación, SET). Ez az adószám használható Áfa, társasági adó és más adófajtákat érintő ügyekben is.
  • A cég elkezdhet működni
  • Közben a Paraguayban alapított cégnek be kell jegyeztetnie az igazgatókat, a részvényeseket (Registro de accionistas) és a közgyűlések helyét és idejét az Államkincstárnál (Abogacía del Tesoro).
  • A paraguayi cég felvehet munkaerőt, amint regisztrált a Társadalombiztosítási Intézetben, valamint az Igazság és Munkaügyi Minisztériumban.

Milyen előnyei vannak a paraguayi cégalapításnak?

A térségben elérhető legalacsonyabb adóterhelés

Attól, hogy külföldiek is alapíthatnak céget még nagyon megéri megszerezni a paraguayi állandó tartózkodási engedélyt. A nem Paraguayban lakó állandó letelepedett külföldiek országon kívüli jövedelme adómentes! 

Korlátlan hozzáférés a Mercosur tagállamainak piacához. A Mercosur (vagy Mercosul portugálul) a latin-amerikai közös piac. A tagállamok közötti kereskedelem akadálymentes és a személyi igazolvánnyal rendelkezők szabadon járhatnak a tagállamok között, hasonlóan az Európai Unióhoz.

Amennyiben Paraguayi céget alapítana vagy további információra van szüksége, akkor itt megteheti.