Nyelvtudás és megfelelő szakma az alap, de persze pénzre is szükség lesz a bevándorláshoz és a túléléshez, amíg nem kezdesz el termelni.

Milyen nyelvet kell beszélni Kanadában bevándorláshoz és mennyire?

Kivándorláskor mindennél fontosabb a nyelvtudás, de tényleg. Kanadában is legalább középszinten tudni kell angolul és/vagy franciául. Enélkül nyilvánvalóan agysebészi diplomával is a vonatrakodás vagy szállodatakarítás lesz a vonzó pályakép, pedig mosogatni azért jobb, mert akkor lehet enni is általában. Ráadásul a huncut kanadaiak úgy alakították ki a bevándorlási rendszerüket, hogy aki bizonyítani is tudja a nyelvtudását az nyilvánvaló előnybe kerül. Ha pedig valaki hajlandó az ország mindkét hivatalos nyelvét legalább középszinten elsajátítani, akkor az már mindenképpen dörzsölheti a tenyerét. Arról az apró részletről se feledkezzünk meg, hogy Kanada legfontosabb bevándorlási szűrője az Express Entry, ahol bizony nagyon komoly plusz pontszámot jelent a nyelvtudás és persze kell is nyelvvizsga. (És ha ilyenkor megkérdezed, hogy miért szenegáliak a kamionsofőrök, akkor azért, mert nekik anyanyelvük a francia és mégis rajtuk kívül ki szeretne hófúvásban farönkfelpakolásra várni valahol a vadon közepén télen???)

Mennyi pénzre van szükség kanadai bevándorláshoz?

Ha kifejezetten a bevándorlás költségei érdekelnek, akkor kérlek írj egy levelet nekem vagy kommentelj ide alulra és kanadai kollégáim örömmel tájékoztatnak. Nem sok amúgy, főleg ha összehasonlítod azzal, hogy mennyi pénzre van szükséged ahhoz, hogy elindulj a nagybetűs kanadai életben.

Szeretném tudatosítani benned, hogy egy egyedülálló ember átlagos életviteli költsége Kanadában 1708 kanadai dollár, ami a poszt írásakor 1261 euró. Forintban valami csúszóértékre kéne kiszámolni, hagyjuk ezt. Egy négyfős családnak pedig 2323 CAD, ami 1718 eurónyi fizetőeszköz. Nem kevés, ha arra gondolsz, hogy mire mindent elrendezel (papírok, lakás, kaja, orvos, iskola, kocsi, telefon, stb) akkor ezek az átlagos összegek az elején nem lesznek elegendők, ennél is több pénzzel kell készülnöd.

És akkor jöhet a fekete leves, mert Kanada ugye hatalmas és teljesen átlagolhatatlan, hogy amúgy mennyi pénz kell neked. Mert Torontóban például 3551 dollárra lesz szükséged havonta, családdal már jóval több, mint hatezer. Jó, ebben gondolom a gyerekek gordonkaleckéi is belefértek, de kell az. Tehát a nyelvtanulás mellett a pénz sem árt a csomagba. Ha mondjuk családostul két vagy háromhónapnyi tartalékkal jönnél ki, akkor legalább tizenöt vagy húszezer kanadai dollárra lesz szükséged.

Amit még érdemes betervezni, hogy az otthoni papírmunka sem ingyenes, sőt. A különféle dokumentumok, nyelvvizsga, stb beszerzése, hitelesítése, fordítása sem olcsó, hanem nagyon drága.

Munka Kanadában, hogyan és mikor?

Nyilvánvaló, hogy érvényes munkaszerződéssel és teljesítve minden szükséges feltételt dalolva lehet bevonulni az országba. De ez igen ritka. Akkor mégis hogyan tudsz munkajánlatot szerezni? Erre a fából vaskarika megoldásra találták ki a kanadaiak az Express Entryt. Tehát versenyben vagy mindenkivel és ha megfelelsz, akkor kihúznak a kalapból és mehetsz be munkát keresni. Vagy eleve kapsz menetközben munkát, hiszen az Exress Entryből válogathatnak a munkaadók is. Amúgy meg nyilvánvalóan nagyon nehéz feladat, de persze nem lehetetlen. Évente 400 ezernél is több embernek sikerül, szóval neked is. Ide kattintva minden fontos információt megtalálsz az Express Entry programról. És igenis akár online is lehet Kanadában munkát szerezni. Ha komolyan veszed a kivándorlást, akkor amire összegyűlnek a szükséges papírok érdemes komolyan munkát vagy szakmai ismerettséget és kapcsolatot szerezni.  Itt van némi információ a kanadai hiányszakmákról, ezt körülbelül évente mindig megírom.

Mi a legnagyobb kihívás a kanadai munkakeresésben külföldről?

Nos, ha beszerezted az érvényes munkaajánlatodat a jövőbeli kanadai munkaadódnak be kell szereznie egy úgynevezett LMIA-t, ami a Labour Market Impact Assessment rövidítése és egy papír amin hozzájárul az állam is, hogy felvehet téged.

Szóval, ha Kanadába vágysz akkor a következőkre van szükséged:

  1. nyelvtudás
  2. szakma
  3. pénz
  4. Írni nekem és kollégáimnak ide kattintás után vagy ide le kommentelve. 

Copyright by Bence Zákonyi 2022