Miért? Miért akar valaki bevándororlni Nigériába? Hallom előre ismerőseim és olvasóim kérdését a magyar nyelvű posztot olvasva. Először is azért, mert egy gyönyörű ország, ami döbbenetesen gyorsan fejlődik és a nigériaiak meg kedves emberek, simán el lehet lenni köztük. Másodsorban pedig sok pénzért. Legalábbis ezért szeretnének nagyon sokan Nigériába bevándorolni, pedig az egyáltalán nem is olyan egyszerű. Azt nem tudom neked megmondani, hogyan tudsz ott sok pénzt keresni, de azt persze igen, hogyan lehet bevándorolni Nigériába. Rengetegen tartózkodnak illegálisan Nigériában, főleg persze más afrikai országok állampolgárai, de például kínaiak és indiaiak is, aki nem tudják rendezni jogi helyzetüket. A legtöbben egyébként munkavállalási vagy tartózkodási engedély “normális” megszerzése helyett megházasodnak. Világszépek a nigériai lányok és gondolom a férfiak is annak bizonyulnak, azonban szerelem nélkül ez az opció a világ bármelyik táján csak a bajt hozza. Európaiak, meg mindenféle fejlett országok állampolgárai is jó sokan vannak, főleg persze Abujában, Lagosban és lent a Deltában, például Asabában az olaj környékén.

Belépési vízum Nigériába

Magyar állampolgárok is vízum birtokában léphetnek Nigéria földjére. Ezt meg lehet szerezni előre Nigéria magyarországi nagykövetségén (itt van a honlap: http://nigerianembassy.hu/).

A vízumot érkezéskor is fel lehet venni, például a repülőtéren.

Azt azonban fontos tudni, hogy ahogy szegény nigériaiak nem utazhatnak csak úgy az EU-ba, ugyanúgy nekünk is valami alapos indok kell a Nigériába látogatáshoz, amit meghívólevéllel kell igazolni. Tehát, bár mindenfajta más megoldás is létezik, a kiindulási pontod az egyszerűség kedvéért az legyen, hogy kell egy meghívólevél.

A vízum díját személyesen kell befizetni az MKB banknál, az átutalás nem fog menni.

Nem nagy kunszt amúgy megszerezni a beutazási vízumot Nigériába.

 • Ki kell tölteni a vízumkérő lapot
 • Kérni kell egy vízuminterjú időpontot
 • Be kell ugrani egy MKB bankba és befizetni a vízumdíjat
 • A megbeszélt időpontban bemenni a követségre vízuminterjúra
 • Két napon belül telefonálni, hogy megkaptad-e
 • Nyitvatartás alatt bemenni és felvenni a vízumot (bepecsételtetni az útleveledbe).
 • Fontos! Ellenőrizni kell, hogy a vízumon szereplő adatok pontosak-e mielőtt elhagyod a követséget.

Vízumfajták nigériai beutazáshoz:

 1. Turista/látogató
 2. Üzleti
 3. Ideiglenes munkavállalási engedély (ezt persze jobban kifejtem)
 4. Subject to regularization (erről később jóval bővebben írok a posztban)

A többi kategória akkor érdekes, ha nigériai állampolgár vagy, esetleg családtag, leszármazott, stb.

Fontos: Attól, hogy kiadták a vízumot, még nem biztos, hogy be is engednek az országba, ezt a határőrök felülírhatják.

A vízumkérelmet lehet személyesen leadni, de megbízott is megteheti. Nem mindenkit fognak behívni interjúra, tehát ha mázlid van, akkor csak megkapod és kész. Időben kell intézni a vízumot (48 óráig tarthat a kiadás), de legkorábban két hónappal Nigériába utazás előtt.

Nem mindegy, hogy melyik követségen intézed a vízumodat, a budapestin például csak magyar, horvát és bosnyák állampolgárok beutazási engedélyeit készítik el. Turista vízummal ne vállalj munkát, mert nem szabad.

Korrupció:

Nigéria a világ egyik legkorruptabb országa. Ne lepődj meg, ha ezzel a jelenséggel találkozol, én szóltam előre.

A vízumok árát ide kattintva megtalálod: http://nigerianembassy.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=28&Itemid=40

Az egyszerűség kedvéért, az egyszeri turista és az üzleti vízum is 50 amerikai dollárba kerül. Ha a reptéren veszed fel, akkor még 70 dollárt kell befizetni és csak kártyával lehet befizetni.

Ideiglenes munkavállalási engedély

Ki kaphat Nigériában munkavállalási engedélyt?

A törvény szigorú szövegével szemben körülbelül bárki, akit meghív egy cég dolgozni. Persze, nem árt ha magas végzettségű és ezt igazolni is tudja.

Az ideiglenes munkavállalási vízum hivatalos nevén Nigeria Temporary Work Permit – TWP.

Szükséges dokumentumok:

 • kitöltött vízum igénylő formanyomtatvány
 • 2 útlevélfotó
 • Céges meghívólevél (lehet társadalmi vagy egyéb szervezettől is), amely tartalmazza a teljes körű felelősségvállalást
 • Útlevél másolat
 • Egészségügyi kiskönyv
 • Repülőjegy foglalás
 • A meghívó cég dokumentumai
 • Ki kell fizetni a vízumdíjat
 • Lakcím igazolás
 • Tengerészkönyv (csak tengerészeknek persze)

Minden másolatot két példányban kell beadni.

Subject to Regularization – STR

A“subject to regularization”, ami valójában tartózkodási engedélynek felel meg, szóval ez a megszerezhető vízum és tartózkodási engedély kategória, amivel már lehet élni  Nigériában.

Ki szerezheti meg az STR-t?

Röviden, én úgy csinálnám, hogy alapítanék egy céget és cégtulajdonosként megkérném magamnak, de ezt mindjárt kifejtem.

Hivatalosan, a következő személyek kérvényezhetik a letelepedett státuszt Nigériában, már előre:

Cégek külföldi munkavállalói és családtagjaik, rövidebb kiküldetésen lévők, külföldi diákok, misszionáriusok, kutatók, civil szervezetek munkatársai és családtagjaik és a szabadkereskedelmi zónában tevékenykedő cégek alkalmazottai és családjuk.

Mi szükséges az STR vízum megszerzéséhez?

 • STR vízum hivatalos meghívólevél
 • Bele kell férni a külföldi munkavállaló kvótába (!), ellenjegyzett másolattal igazolva
 • 3 db vízumkérő űrlap
 • 3 db útlevélfotó
 • Útlevélmásolat
 • Munkaszerződés másolata
 • Iskolai végzettségek angol fordításban és külügyminisztériumi vagy Apostille ellenjegyzéssel
 • Önéletrajz
 • A Nigériában tevékenykedő cég dokumentumai
 • Repülőjegy foglalás
 • Korábbi nigériai vízumok másolatai
 • Vízumdíj befizetését igazoló papír

Az összes szükséges dokumentumot három példányban kell leadni.

A nigériai “Subject to Regularization” tartózkodási engedélyt, ha minden szükséges dokumentum együtt van, akkor (elvileg) öt nap alatt ki kell állítania a hivatalnak. (Amit egyébként itt találsz: https://immigration.gov.ng .

A nigériai tartózkodási engedély és meghosszabbításának költségei:

A különféle hivatalos vízumdíjak amúgy a 100-1000 nairás sávban mozognak. A cikk írásakor a nigériai naira árfolyama: 100 magyar forintért 129 nigériai naira. Ami költség, az a külföldi szakember kvóta megvásárlása, tehát a jog megszerzése, hogy egy külföldi munkavállaló bevándorolhasson. Ennek költsége 50,000 naira.

Gyakorlati segítség nigériai letelepedéshez:

Szóval, szerintem úgy érdemes csinálni, hogy kell egy nigériai partner, akivel alapítani kell egy céget. A partner lehet részvényestárs, igazgató, de akár titkár is. A cég meghív egy ideiglenes munkavállalási engedéllyel vagy egyből jöhet az STR. Mindkét forma esetén kell a hosszabbításért fizetni, lehet évekre előre is befizetni, de gyakorlatilag évente kell, ennek hivatalos költsége legfeljebb ezer naira.

Nigériai állampolgárság megszerzése

A nigériai útlevelet, illetve az ahhoz szükséges állampolgárságot megszerezni roppant nehéz folyamat. Az ECOWAS térségben több olyan ország is van, ahol elnöki rendelettel postán tudok állampolgárságot szerezni, nos Nigéria nem ilyen. Több út is vezet az állampolgársághoz, de ha a legegyszerűbbet nézzük, ahhoz is kell 15 év ott tartózkodás. Ezenkívül beszélni kell legalább 2-3 helyi nyelvet. Szóval erre majd 15 év múlva térjünk vissza.

Tudok-e segíteni nigériai bevándorlásban?

Igen. Tulajdonképpen én inkább középosztálybeli nigériaiak kivándorlásával foglalkozom Nigériából, de a lagosi partner ügyvédi iroda foglalkozik bevándorlásssal is. Ha szeretnél üzleti tevékenységed miatt nigériai tartózkodási engedélyt, akkor kérlek kérj egy konzultációt ITT és szeretném alaposan átbeszélni veled a lehetőségeket, mielőtt ajánlatot tudok adni a teljeskörű ügyintézésre.

Más afrikai országok is érdekelnek? Sokat foglalkozom még Botswanában, az ottani bevándorlási programról itt találsz részletes tájékoztatót: Botswana bevándorlás, állampolgárság és munkavállalási engedély